Википедија:ФОН/1

С Википедије, слободне енциклопедије

Зимски семестар 2010[уреди | уреди извор]

Ево, ја имам једно питање. Који од ових чланака припадају пројекту?

Онима који приапдају пројекту треба додати шаблон {{семинарски}}. 本 Михајло [ talk ] 00:05, 13. децембар 2010. (CET)[одговори]

Питање у вези линковања[уреди | уреди извор]

Имамо питање, како се повезује наш чланак са чланцима на другим језицима? Некако не успевамо да изведемо то, једино нам је пошло за руком да ставимо линк ка страни на енглеском у секцији Спољашње везе. Било би фино да нам поставите неки пример. Хвала унапред.

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник DaTzee (разговордоприноси) | 19:02, 14. децембар 2010

Имате овде објашњено--В и к и в и н др е ц и 19:13, 14. децембар 2010. (CET)[одговори]

Питањe за референце[уреди | уреди извор]

1. У нашем раду смо користиле Закон о привредним друштвима. Нашле смо га на сајту http://preduzetnici.rs/media/zpd.pdf. Занима нас да ли је дозвољено да тај сајт ставимо као референцу, или не? Ако није, на који начин бисмо могле да решимо тај проблем?

Питање у вези линкова, слика и референци[уреди | уреди извор]

  1. Да ли је пожељно поставити и неки интервики линк ка „не постојећој локацији“, „Црвени линк“, и тиме читаоцима скренути пажњу да он треба да буде написан, или тиме збуњујемо читаоца јер му сервирамо линк у празно.
  2. Да ли постоји галерија слика на Википедији где можемо да изаберемо и убацимо слику у чланак, а да преглед тих слика за избор буде у мини сликама, а не у тексту који је изабрао уплоадер. Ако има, може линк?
  3. Када постављамо референце појави се само број иза текста где смо реф. поставили, а доле се то повеже са нашим поднасловом реф. преко одређеног шаблона. Питање: Како да читалац зна на који део текста се референца односи? Мени на пример једна иста референца треба да послужи за 2-3 поднаслова која иду редом један за другим, а и за неке између којих има других референци.
  4. Која је разлика између „спољашње везе“ и „види још“, оба се односе на чланак и у принципу су слични. У који од ова 2 треба да стављам вики линкове ка нпр. чланку из енгл.википедије?

Хвала у напред и поздрав. Gorstak87 (разговор) 12:36, 18. децембар 2010. (CET)[одговори]

Одговори:

  1. Не постоји консензус, али ја бих рекао да је пожељно. Тако читалац може да види да немамо одређени чланак и да га започне.
  2. Нисам сигуран да сам разумео, али мислим да не постоји тако што. У сваком случају имате глобалну Википедијину Оставу одакле можете да убацујете слике у чланке исто као и да су те слике послате на српску Википедију.
  3. Све то решава поменути шаблон. У списку референци који он генерише на дну (односно тамо где га поставите) на почетку сваке референце има бројна ознака на коју када се кликне иде се на место у тексту где је та конкретна референца употребљена. Ако користиш исту референцу више пута битно је да је именујеш и онда је даље у тексту позиваш преко тог имена. Види Википедија:Референцирање за почетнике, конкретно поднаслов „Вишеструко коришћење исте референце“.
  4. Спољашње везе служе за линкове ка другим, спољашњим сајтовима који немају везе са Википедијом. Види још служи за листу чланака који су на Википедији а имају везе са темом. Везе ка другим језицима обично се стављају на крај чланка, дакле немају везе ни са једним од ова два поднаслова (функционално гледано). Иначе, приметио сам да многи од вас који раде на семинарским погрешно користе те везе ка другим језицима — дакле, стављајте те везе само ка заиста истом чланку на другим википедијама, а не и ка чланцима који само имају везе са темом. EOF; [sabate]talk; 13:02, 18. децембар 2010. (CET)[одговори]