Големи стол

Координате: 43° 02′ С; 22° 12′ И / 43.04° С; 22.20° И / 43.04; 22.20
С Википедије, слободне енциклопедије
Големи стол – Столски камен
Поглед на Големи стол
Географске карактеристике
Највиша тачкаГолеми стол
Ндм. висина1.238 m
Координате43° 02′ С; 22° 12′ И / 43.04° С; 22.20° И / 43.04; 22.20
Географија
Големи стол на карти Србије
Големи стол
Големи стол
Државе Србија

Големи стол, популарно познат и као Столски камен, је брдо – планина у општини Бабушница, које надвисује већи део Лужничке котлине. Вероватно је и сам назив планина добила по изгледу пошто је врх заравњен и подсећа на сто (стол). Планина се у локалном жаргону још назива „Столски камик” или „Столсћи камик”. Надморска висина износи 1.238 m.[1]

Брдо надвисује: села Стол, Кијевац, Дучевац, Вава, Александровац и Камбелевац као и Бабушницу. Са врха брда се виде: Сува планина, Шанац (брдо), Шљивовички врх (Шљивовички вис) и Стара планина. Са врха се види већи део Лужнице (Лужничке котлине).

Као маркантна планина и објекат Големи стол је инспирација за многе ликовне уметнике. Велики број слика и фотографија се може наћи на интернету и Фејсбуку.

Легенде[уреди | уреди извор]

О настанку планине и самог имена „Стол” или „Големи стол” у околним селима се испредају и дан данас легенде:

  • Планина „Стол”, званично „Големи стол” („Столски камен” или у локалном говору „Столски камик”) је добила име због тога што, посматрана из даљине, изгледа као сто (стол).
  • Големи стол је заравњен јер је својевремено Марко Краљевић стао на ту планину и бацио камен чак на другу планину.
  • По сличној легенди је Марко Краљевић са суседног брда скочио на „Стол” и од силине га заравнио. То место одакле је наводно Марко Краљевић скочио се зове „Скоковје”, изнад Доњег Крњина.
  • Када је Марко Краљевић у џаку носио плен, ту је сео да одмори. Тада му се џак поцепао и један мањи део је исцурио из џака и тако је настао „Столсћи камик”. На основу тога може се закључити колики је био џак који је носио Марко Краљевић и колико је био велики и јак Марко Краљевић...

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [[мртва веза] Топографска карта ЈНА]