Голон Михран

С Википедије, слободне енциклопедије
Голон Михран
Лични подаци
Датум рођењанепознато
Место рођења, Сасанидско царство
Место смрти, Сасанидско царство
Војна каријера
Служба572–574.
ВојскаСасанидска војска
ЧинМарзбан

Голон Михран, познат и као Михран Михревандак,[1] је био сасанидски спахбед,[1] а такође је био и марзбан персијске Јерменије од 572 до 574. године. Голона је споменуо Себеос као сасанидског заповедника у Јерменији.[2] Такође је био члан куће Михран.

Биографија[уреди | уреди извор]

Године 572. Вардан III Мамиконијан побунио се против марзбана Чихор Вишнаспа и убио га. Хозроје I је тада послао Голона Михрана на челу војске од двадесет хиљада људи да поврате Jeрменију, али Голон је поражен у Тарону од Вардана Мамиконијана, који је његове ратне слонове присвојио као ратни плен.[3] Након пораза напредовао је према кавкаској Иберији, где је поново поражен.

Потом је напао Јужну Јерменију на челу друге војске од двадесет хиљада људи, заједно са неким ратним слоновима, "наредбом да истребе становништво Јерменије, да униште, убију, и да разоре земљу без милости". Заузео је град Англ у Багреванд, а шта се након тога догодило није познато.[4]

Потомци[уреди | уреди извор]

Бахрам Чобин, чувени михранидски спахбед и на кратко шаханшах, тврдио је да је унук Голона Михрана.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Pourshariati 2008, стр. 103
  2. ^ Maenchen-Helfen, Otto (1973). The World of the Huns: Studies in Their History and Culture. University of California Press. стр. 391. „Golon Mihran. 
  3. ^ Grousset 1947, стр. 242–245.
  4. ^ Grousset 1947, стр. 245

Литература[уреди | уреди извор]

Марзбан of Персијска Јермрнија
572–574