Зиновије и Зиновија

С Википедије, слободне енциклопедије

Свети мученици Зеновије и Зеновија (умрли око 290; јез-гр Ζηνοβιος/Ζινοβιος κα Ζηνοβια)[1] су хришћански светитељи из 3. века.[2]

Према византијској хагиографији, Зеновије и његова сестра Зеновија су били из Егеја у Киликији.[3] Потекли су из богате породице. Након смрти родитеља раздали су своје имање сиромасима, а сами су добровољно живели у сиромаштву, молитвено тихујући.

Зиновије је имао дар исцељења болести и чудотворства. Због тога је изабран за епископа града Егеја.[4] Ревносно је управљао епархијом, непрестано помажући људима, и исцељујући болесне.[5]

У то време цар Диоклецијан покренуо је страшан прогон хришћана. У Киликијску покрајину допутоваје кнез Лисије, који је био задужен да мучи све који одбију да се одреку вере у Христа. Пре свих у Егеју су пострадала три хришћанска младића: Клавдије, Астерије и Неон. Били су мучени разним мукама, да би на крају били изведени изван града где су разапети на крсту. Затим, чувши о светом Зиновију, Лисије посла своје војнике да га ухвате. Кад светог епископа доведоше пред кнеза Лисија. Пошто је одбио да се одрекне Христа, Лисије је наредио да ухвате и његову сестру Зоновију и да их заједно туку и муче. Након тога је наредио да их баце у казан пун кипеће смоле, али им и то није нашкодили ништа, чак су притом и певали псалам Давидов: Спасао си нас од непријатеља наших, и посрамио си ненавиднике наше (Пс. 43, 8). Видећи то, мучитељ је наредио да их изведу ван града и тамо им одсеку главе. Након што су убијени, презвитер Хермоген је тајно узео и положи у једном гробу, њихова тела.[6]

Православна црква помиње свете Зиновије и Зоновију 30. октобара.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ЗИНОВИЙ И ЗИНОВИЯ”. www.pravenc.ru. Приступљено 2023-03-23. 
  2. ^ „Cвященномученик Зиновий, епископ Егейский, и сестра его Зиновия + Православный Церковный календарь”. days.pravoslavie.ru. Приступљено 2023-03-23. 
  3. ^ „Свети мъченици Зиновий и Зиновия - Pravoslavieto.com”. www.pravoslavieto.com. Приступљено 2023-03-23. 
  4. ^ Milankovic, Mirjana (2016-11-10). „Свештено мученик Зиновије и сестра му Зиновија”. Manastir Osovica. Приступљено 2024-01-22. 
  5. ^ „Свети свештеномученик Зиновије и сестра му Зиновија”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-22. 
  6. ^ „Zenobios & Zenobia the Martyrs - Greek Orthodox Archdiocese of America”. www.goarch.org (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-23. 
  7. ^ „Повест о покајању Теофила”. Вечити православни календар (на језику: српски). Приступљено 2023-03-23.