Капела на Ртњу

С Википедије, слободне енциклопедије
Капела на Ртњу
Капела на Ртњу
Опште информације
МестоРтањ
ОпштинаБољевац
Држава Србија
Време настанка1935.

Капела на Ртњу или капела Светог Георгија је културно историјски споменик изграђен на планинском врху Шиљак, на планини Ртањ у знак сећања на некадашњег трагично настрадалог власника рудника угља „Ртањ“ Јулијуса Минха.

Историја[уреди | уреди извор]

Историја капеле везује се за причу о богатој јеврејској породици Минх која је поседовала параћинску фабрику штофова, а касније, прешла у посед и ртањског рудника каменог угља.

Након што је Јулиус Минх једног дана наводно извршио самоубиство у Београду под неразјашњеним околностима, његова супруга Грета са Јулиусовом браћом преузела је руковођење рудником. У знак сећања на свог покојног мужа, Грета је одлучила да сагради црквицу-капелу на Ртању, на планинском врху, високом 1.565 m.[1]

Градњу капеле на врху Шиљак обавило је око 1.000 радника, међу којима је било и доста становника села под Ртњем, током 1935. и 1936. године, за само 365 дана, подигнута је капела Светог Георгија. Сав потребан материјал, укључујући и камен за изградњу капеле допреман је на врх Ртња магарцима и потом уграђиван у објекат.

Након што је капела освештена 1936. године, постала је симбол ове планине.

Девастација капеле[уреди | уреди извор]

Након гашења рудника „Ртањ” 1968. првобитно становништво Ртња, које је остало без посла у потрази за зарадоми у злату почело је са првим скрнављењима и копањем у капели. Највећу девастацију капеле, извршили су неумољиви трагачи за златом на планини Ртањ, 1992. године, који су у неколико наврата динамитом срушили већи део капелице.

На овај вандалски чин подстакла их је прича о злату и драгуљима у утроби планине Ртањ, а која је вероватно везана и за легенду о наводном дворцу чаробњака, који је постојао на овом месту и био висок колико и данашња планина, у коме је чувао огромно благо.

Након девастације само део источног зида још одолева зубу времена. Након иницијатива да се капела обнови с почетка 21. века, поштоваоци Минхових ставили су на место срушеног олтара велики крст, који је постао обавезно место ходочашћа многобројних љубитеља природе који посећују Ртањ.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]