Корисник:Ananas na dnu mora/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

И даље верујем[1] (eng. "I still believe") је амерички хришћански романтични драмски филм из 2020. године у режији браће Ервин у којем глуме КЈ Апа, Брит Робертсон, Шанаја Твејн, Мелиса Роксбург и Гари Синис. Заснован је на животу америчког кантаутора савремене хришћанске музике Џеремија Кампа и његову прву жену Мелису Лин ХенингЌамп, којој је дијагностикован рак јајника мало пре него што су се венчали. Кампова песма "И даље верујем" је имењак филма.[2]

Филм је прва продукција Кингдом Стори Компаније, пети играни филм браће Ервин, а њихов други који је објављен под Лионсгате заставом. Премијерно је приказан у АртЛајт Холивуду 7. марта 2020. године, а позоришно је пуштен у САД 13. марта 2020. Добио је мешовите критике критичара, који су похвалили филм због приказивања вере усред патње, али су критиковали радњу и ликове. Лионсгате је објавио филм на захтев 27. марта 2020. због пандемије ЦОВИД-19.[3]

И даље верујем
Britt Robertson (Cropped)
Poster za film
Žanrроманса, драма
TvoracЛионсгате
RežijaБраћа Ервин
ScenarioБраћа Ервин Маделин Керол
Glavne ulogeКЈ Апа

Брит Робертсон Гари Синис Шаниа Твеин Мелиса Роксбург Нејтан Парсонс

Абигејл Ковен
MuzikaЏон Дебни
Dizajn zvukaЏон Дебни
MontažaПаркер Адамс Бен Смолбоун
Dizajn produkcijeБраћа Ервин
Izdavačka kućaКингдом Стори Компанија
Godina2020.
Trajanje116 минута
ZemljaСАД
Jezikенглески
Budžet12 милиона долара
Zarada16,4 милиона долара
NagradeДав награда
Veb-sajtwww.rottentomatoes.com/m/i_still_believe
IMDb veza

Радња[уреди | уреди извор]

У Лафајету, Индијани, септембра 1999. године, Џереми Камп полази на Калвари Чапел Колеџ у Мјуријету, Калифорнију. У ноћи свог доласка, иде на концерт канадског хришћанског бенда "Кри" где упознаје главног певача Џин-Лука ЛаЏоја који брзо постаје пријатељ са Џеремијем, који га пита за музичке савете.

После концерта, Џереми упознаје Мелису Хенинг, колегиницу из школе и пријатељицу Џин-Лука, који воли Мелису, али Мелиса не осећа исто према њему. Џереми и Мелиса се упознају и убрзо почињу да се забављају, узрокујући раздор између Џеремија, Мелисе и Џин-Лука. Као резултат тога, Мелиса окончава везу са Џеремијем. Џереми се враћа у породични дом у Индијани за Божићни распуст. Неколико дана након Божића, Џереми добија позив од Џин-Лука који му говори да је Мелиса болесна и тражи од њега да се врати у Калифорнију.

По његовом доласку, Џереми посећује Мелису у болници, која му говори да јој је дијагностикован рак стадијума 3Ц у јетри. Такође му говори да га воли. Џереми говори исто и запроси је. Мелиса прихвата. За то време, Џереми почиње да се прославља као хришћански кантаутор. Мелиса сазнаје да се рак проширио на њене јајнике и да јој је потребна операција која ће је учинити неплодном. Након што се операција требала догодити, Мелиса се буди са Џеремијем, који јој говори да је операција отказана јер сада нема рак. Шест месеци касније, Џереми и Мелиса се венчају. Све изгледа савршено док се после меденог месеца не пробуди у болу. Џереми је одводи у болницу где сазнају да јој се рак вратио и да ништа више не може бити учињено за њу.

Како Мелиса постаје слабија, Џереми почиње да доводи у питање своју веру у Бога. У болници Џереми пева песму коју је написао ("Ход по вери") током њиховог меденог месеца. Мелиса умире убрзо након тога. Џереми постаје љут на Бога и одлучује да напусти своју музичку каријеру, разбијајући гитару док се не сломи. Унутар гитаре, Џереми налази поруку коју му је Мелиса оставила да види након њене смрти, говорећи му да патња не штети вери већ је јача. Њене речи на растанку подстичу га да настави да пише песме.

Две године касније, Џереми изводи песму коју је написао након Мелисине смрти ("И даље верујем") о својој патњи, али је на крају вратио веру. После концерта упознаје девојку која се зове Адриен која говори Џеремију да је изгубила некога ко јој је био близак, да је била љута на Бога и да је његова песма променила њен живот. Џереми обећава да ће поделити Мелисину причу, верујући да ће је Бог искористити за промену људских живота. На крају се открива да су се Џереми и Адриен венчали 2003. и да су имали троје деце.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • KJ Apa као Џереми Камп
  • Britt Robertson као Мелиса Лин Хенинг-Камп
  • Gary Sinise као Том Камп, Џеремијев отац
  • Shania Twain као Тери Камп, Џеремијева мајка
  • Melissa Roxburgh као Хедер Хенинг, Мелисина сестра
  • Nathan Parsons као Џин-Лук ЛаЏој, заједнички пријатељ такође заинтересован за Мелису
  • Abigail Cowen као Адриен Кaмп, Џеремијева друга жена

Продукција[уреди | уреди извор]

Филм је први пројекат договора склопљеног између браће Ервин и Лионсгате-а након успеха њиховог филма "Могу само да замислим" из 2018. То је уједно и први филм који је произвела Кингдом Стори Компанија, филмски студио који су основали браћа Ервин, Кевин Даунс и Тони Јанг и други музички биографски филм о браћи Ервин након филма "Могу само да замислим".[4] Џереми Кaмп био је активно укључен у продукцију филма, док је кантаутор Барт Милард из групе МерциМе био извршни продуцент заједно са Кампом, Џоном Ганом и осталима. КЈ Апа је проглашен за звезду филма играјући Кампа и Гари Синис је проглашен за улогу Камповог оца, на Синема Кону у априлу 2019. Истог месеца је објављено да ће Брит Робертсон глумити Мелису Кaмп, Шанаја Твејн Кампову мајку и Мелиса Роксбург Мелисину сестру.[5]

Музика[уреди | уреди извор]

Композитор Џон Дебни ангажован је да напише партитуру за филм, док је КЈ Апа певао сопствене обраде неколико песама које је написао Џереми Кaмп током периода његовог живота приказаног у филму, укључујући "И даље верујем", "Ходај по вери" и "Овај човек". "И даље верујем" је трећа композиција коју Џон Дебни компонује за партитуру хришћанског филма, после "Страсти Христове" из 2004. и "Младог Месије" из 2016.[6]

Објављивање[уреди | уреди извор]

"И даље верујем" премијерно је изведен у АрцЛајт Холивуду у Холивуду, Калифорнији 7. марта 2020. године и пуштен у позориштима Северне Америке 13. марта од стране Лионсгате-а са раним приказивањима у ИМАКС позориштима 11. марта. "И даље верујем" је први дугометражни филм заснован на вери који је објављен на екранима ИМАКС-а. Како се пандемија ЦОВИД-19 повлачила, филм је објављен на три локације Сантикос Позоришта у Сан Антонију, Тексасу 1. маја 2020. Хришћански бенд МерциМе је најавио у октобру 2019. да ће промовисати филм кроз зимско-пролећну турнеју 20/20 са Џеремијем Кaмпом као специјалним гостом. У фебруару 2020. године, Кaмп је написао и објавио "И даље верујем:Мемоар у промоцији филма". Џереми, Адриен Кaмп и Џон Ервин говорили су почетком марта на Универзитету Либерти пре објављивања филма за његову промоцију. [7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „I Still Believe”. Box Office Mojo. Приступљено 2020-12-20. 
  2. ^ Movies (2020-03-09). „Lionsgate Flick ‘I Still Believe’ Sets A New Standard For Faith-Driven Films”. The Federalist (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-20. 
  3. ^ www.bizjournals.com https://www.bizjournals.com/birmingham/news/2019/04/01/erwin-brothers-launching-new-film-studio.html. Приступљено 2020-12-20.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  4. ^ „San Antonio Movie Chain Reopens Early, Attracts 3,000 Customers on First Weekend | Hollywood Reporter”. www.hollywoodreporter.com. Приступљено 2020-12-20. 
  5. ^ Longs, Herb. „Jeremy Camp Pens New Book 'I Still Believe: A Memoir'. TheChristianBeat.org (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-20. 
  6. ^ Clarks, Jessie. „MercyMe's Bart Millard Announced As Executive Producer Of 'I Still Believe'. TheChristianBeat.org (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-20. 
  7. ^ Leimkuehler, Matthew. „Dove Awards 2020: A complete list of winners”. The Tennessean (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-20.