Корисник:Cikirose/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Boruto:Naruto Next Generation[уреди | уреди извор]

"Boruto:Naruto Next Generation"
Objavio:Shueisha
Datum izlaska: 9. maj 2016. - u toku
Boruto Uzumaki
ЖанрAvantura, fantazija
ТворацUkyō Kodachi (#1–13)

Masashi Kishimoto (#14–)

Ilustrovao: Mikio Ikemoto

Boruto: Naruto Next Generation je japanski manga i anime serijal, nastavak popularne Naruto[1] sage. Radnja prati Boruto Uzumakija, sina Naruto Uzumakija i Hinata Hyuge, dok on pohađa ninja akademiju i suočava se sa izazovima odrastanja i treniranja kako bi postao jak i uspešan ninja. Serijal je napisao i ilustrovao Ukyo Kodachi, a ilustracije su radili Mikio Ikemoto[2] i Kishimoto Masashi, tvorac originalne Naruto sage. Serijal je debitovao u japanskom magazinu "Weekly Shonen Jump[3]" u maju 2016. godine, a anime adaptacija je počela sa emitovanjem u aprilu 2017. godine.

Uvod[уреди | уреди извор]

Radnja se odvija nekoliko godina nakon događaja iz originalne mange i anime serije "Naruto". Glavni lik je Boruto Uzumaki, sin Naruta Uzumakija i Hinata Hyūge. Boruto i njegovi prijatelji prolaze kroz razne avanture i borbe, dok se suočavaju sa svojim unutrašnjim demonima i opasnostima koje prete svetu shinobija.Manga je i dalje u toku, sa 14 objavljenih tankobon volumena[4] u Japanu. Anime serija je takođe i dalje u produkciji, sa trenutno tri sezone koje su emitovane u Japanu."Boruto: Naruto Next Generation" je nastavak jedne od najpopularnijih manga i anime serija ikada stvorenih. Iako je u početku bilo pomešanih reakcija od strane fanova, serija je uspela da pronađe svoju publiku i nastavi uspešan put.

Ličnost[уреди | уреди извор]

Boruto je glasan, energičan i tvrdoglav nerazličito od svog oca; čak ima i govornu uzrečicu "dattebasa" (だってばさ) sličnu Narutovom "dattebayo" (「(だ)ってばよ ) i babinoj "(da)ttebane" ((だ)ってばね). Suprotno, Borutovo vaspitanje je takođe bilo drugačije od vaspitanja njegovog oca: Borutova porodica je uvek tu za njega i takođe ima puno prijatelja; Borutovo sticanje mu je došlo lako i prirodno kombinacijom čudesnih talenata i roditeljskim negovanjem. Iz tih razloga, Boruto ima visoko mišljenje o sebi i slobodno se hvališe svojim sposobnostima, ali zbog svoje arogancije ne ceni saborce ili timski rad, verujući da sve može da uradi sam.On duboko voli svoju majku i sestru - postaje besan kada su jedna ili druga povređene psihički ili emocionalno. Zajedno su Saske Učiha i Naruto komentarisali da Boruto liči na njih kad su bili mlađi i on je zaista pokazao karakteristike oba šinobija, uzrokujući da Naruto kaže da je njegov sin nešto potpuno drugačije od njih obojice

Izgled[уреди | уреди извор]

Boruto ima sličnu kosu kao i Naruto, plavu bodljikavu, samo malo ravniju nego Naruto. On ima plave oči, "brkove" Devetorepe Lisice na licu (kao i Naruto), samo što ih on ima dve, a Naruto tri. Nosi crni kaput, belu majicu ispod. Borutova kosa predstavlja izgled lista, njegov "ahoge[5]" (アホ毛, Bukvalno značenje: glupava kosa) služi kao drška. Po Saradi, njegove oči su plavlje od Narutovih.

Radnja[уреди | уреди извор]

Na početku sa tinejdžerom Borutom Uzumakijem koji se suočava sa tinejdžerom Kavakijem u ruševinama Konohe, prvi prepričava svoju priču. Sin Sedmog Hokagea Naruto Uzumakija, Boruto se ljuti zbog toga što je njegov otac stavio selo ispred njegove porodice. U to vreme, Boruto postaje član nindža tima koji predvodi Narutov štićenik Konohamaru Sarutobi, pored Sarade Učihe, ćerke Saskea i Sakure Učihe, i Micukija, Oročimaruovog veštačkog sina. Sasuke se vraća u selo da upozori Naruta o predstojećoj pretnji u vezi sa zaključkom o motivima Kaguje Ocucuki. Boruto traži od Saskea da ga obuči za predstojeći ispit iz Čunina kako bi impresionirao svog oca. Tokom ispita, Momošiki i Kinšiki Ocucuki, dvojac kojeg je Sasuke upoznao, otimaju Naruta kako bi mogli da iskoriste Kuramu, repatu zver zatvorenu u njegovom telu, da revitalizuju umiruće Božansko drvo iz dimenzije iz koje su došli. Boruto, Sasuke i četiri Kagea, vođe drugih nindža sela, krenuli su da spasu Naruta. Bitka se završava kada Momošikija, žrtvujući Kinšikija da bi povećao sopstvenu snagu, pobeđuju Boruto i Naruto uz Saskeovu pomoć; Momošiki preživi dovoljno dugo da shvati Borutov puni potencijal, upozoravajući ga na buduće nevolje i dajući mu misteriozni znak pod nazivom "Karma". Nakon što se oporavio od borbe, Boruto odlučuje da u budućnosti postane poput Saskea, dok je Saradi poverio da sledi njen san da postane sledeći Hokage.

Naruto i drugi saznaju da postoji grupa pod nazivom "Kara" koja traži ljude sa oznakama zvanim Karma. Borutov tim upoznaje Karinog odbeglog Kavakija, dečaka koji takođe ima Karmu. Kavaki postaje usvojeni član porodice Uzumaki da bi ga zaštitio. Međutim, kada pokušavaju da zaštite Kavakija, Naruto i Sasuke su poraženi od vođe Kare, Jigena, koji zapečati Naruta dok Sasuke beži. Tim 7 spasava Naruta kada Borutova karma dovodi do toga da ga zaposedne Momošiki. Nakon što sazna za ovo, Sasuke otkriva da će sve korisnike Karme preuzeti Otsutsuki klan, uključujući Jigena i Boruta. U međuvremenu, u Kari počinje da se formira pobuna, gde Kođi Kašin izaziva Džigena, dok Amado odlazi u Konohu da traži azil u zamenu za informacije, otkrivajući pravog vođu Kare kao Išikija, koji poseduje Džigena od kada ga je izdala Kaguja. kada su došli na Zemlju pre milenijuma, i ta Karma omogućava klanu Otsutsuki da vaskrsne preko tela domaćina. Iako Kođi ubija Džigena, primoravajući Išikija da se reinkarnira nesavršeno, dok je Kavakijeva karma u tom procesu uklonjena, Išiki primorava Kodija da se povuče i odlazi da napadne Konohu.

U Konohi, Išiki pokušava da pronađe Kavakija, ali Naruto se suočava sa njim direktno, pripremajući se za borbu. Boruto prenosi sebe i Išikija u drugu dimenziju daleko od sela, a Sasuke i Naruto slede. Pošto je Boruto Momošikijev brod, Išiki planira da ga nahrani svojih Deset repova kako bi posadio Božansko drvo. Sa Narutovom novom moći, Barion modom, on ubija Išikija, ali po cenu Kuraminog života. Boruto, opsednut Momošikijem, ubode i uništi Sasukeovog Rinegana. Međutim, Saske i Kavaki se suočavaju sa Momošikijem dok Boruto ne oporavi svoje telo. Nakon što je poražen, Išiki traži od Koda, koji je čuvao Desetorepe, da nastavi Ocucukijevu volju tako što će žrtvovati Boruta ili Kavakija i sam postati Ocucuki. Kod se zaklinje da će osvetiti Išikija i nastavlja sa oslobađanjem dva najjača kiborga stvorena od Amada za koje je trebalo da se zbrinu, Eidu i Demona. Žena kiborg Eida pristaje da pomogne Kodu da ubije Naruta ako on zauzvrat poštedi Kavakija da bi sa njim imala normalnu romansu, jer je njena moć zavođenja sprečava da doživi pravu ljubav osim sa Ocucukijem.

Amado daje Kavakiju naoružanu verziju Išikijeve karme, koju koristi da pomogne Borutu u borbi protiv Koda. Međutim, Momošiki preuzima Borutovo telo, primoravajući Kavakija da ga ubije po Borutovom naređenju. Međutim, Momošiki oživljava Boruta kao Otsutsukija, po cenu sopstvene reinkarnacije. Otkriva se da ih je Amado reprogramirao i Eidu i Demona, i uključuju Kod, prisiljavajući ga da pobegne. Nakon toga, Amado otkriva da su Eidine i Daemonove moći šindžucu presađene sa leša Šibaja Otsucukija, Otsutsukija koji je postigao božanstvo i prešao na drugu ravan. On definiše šindžucu kao božanske sposobnosti moćnije od nindžucua koje mogu da koriste samo bogovi, uključujući Karmu. U međuvremenu, Momošiki se pojavljuje u Borutovom umu, pokazujući mu viziju njegovih prijatelja koji se bore protiv njega. Kavaki, nakon što je zaključio da će Boruto, budući da je punopravni Otsutsuki, verovatno pretvoriti u zlo, šalje Naruta i Hinatu u drugu dimenziju, obećavajući da će ubiti Boruta i sve ostale Otsutsukije. Boruto se suprotstavlja Kavakiju, a u borbi koja je usledila, Kavaki izreže Borutu desno oko. Saske dolazi i pokušava da zaustavi Kavakija, ali ovaj uspeva da pobegne.

Manga je stigla do ovog dela,jos uvek se ne zna tacan kraj.

Manga[уреди | уреди извор]

Manga[6] je generalno dobro prihvaćena u Japanu; kompilacije su se više puta pojavile kao najbolje prodavane. Tokom nedelje objavljivanja, prvi tom mange prodat je u 183.413 primeraka. Serija ima milion primeraka u štampi do januara 2017. godine.U 2018. godini, četvrti tom mange je dobio početni tiraž od 450.000 primeraka. Prvi tom mange se takođe dobro prodavao u Severnoj Americi, dok je serija postala šesta najprodavanija serijalizovana manga u 2017. prema ICv2[7]. U jesen 2018. Boruto je ostao kao četvrta najprodavanija manga u Severnoj Americi.Rebeka Silverman iz Anime News Netvork-a (ANN) [8]rekla je da ju je Boruto privukao uprkos tome što nikada nije ušla u Naruto mangu. Pohvalila je kako su se pisci nosili sa Borutovom ljutnjom, a da to nije izgledalo kao „tinejdžersko cviljenje“ i način na koji je Sasuke odlučio da ga obuči. Ejmi MekNulti iz ANN-a smatrala je mangu privlačnom za fanove originalne Naruto serije, dodajući da, iako Micuki ima malu ulogu u priči, njegova sporedna priča pomaže da se proširi njegovo poreklo. Nik Frimen sa istog sajta kritikovao je Borutov nedostatak razvoja u poređenju sa njegovim uvodom u Narutovo finale; Friman je takođe rekao da postoje razlike između razloga zbog kojih su mladi Naruto i Boruto vandalizirali njihovo selo. Ipak, Frimanu se dopala Micukijeva pozadina jer nije osećao da ona prepričava starije priče.Recenzirajući prvo poglavlje onlajn, Kris Beveridž iz The Fandom Posta[9] bio je negativniji, žaleći se na oštar fokus na lošu vezu Naruta i Boruta i prepričavanje elemenata iz Borutovog filma; Beveridž je takođe kritikovao adaptaciju Kišimotovog umetničkog dela, ali je pohvalio odnos između Naruta i Saskea, kao i nagoveštaj borbe u kojoj je učestvovao stariji Boruto.

Melina Dargis sa istog sajta je recenzirala prvi tom; radovala se razvoju likova uprkos tome što je već gledala film Boruto; takođe je bila zadovoljna Micukijevom ulogom u njegovoj sopstvenoj sporednoj priči. Leroi Douresseauk iz Comic Book Bin preporučio je seriju Naruto fanovima, objašnjavajući kako su novi autori uspeli da iskoriste prvi tom da utvrde ličnosti protagonista. Dargis je bila impresionirana očiglednom porukom serije, za koju je otkrila da pokušava da se poveže sa modernom publikom sa temama kao što su roditeljska pitanja i upotreba tehnologije, za razliku od Naruta. Douresseauk-u se dopalo što je Borutov razvoj karaktera već počeo do drugog toma serije jer je to pomoglo čitaocima da ga više cene. Fandom Post i Comic Book Bin[10] su primetili da je manga napravila veliki napredak u Borutovoj priči zbog toga što napredak radnje u narativu čini fleš unapred mogućim i kako novi likovi dobijaju svoj prvi smrtni meč protiv Aoa u mangi umesto da se oslanjaju na prethodni generacije. U negativnijoj recenziji, Manga News [11]je kritikovao mangu zato što se oslanja na likove koji se vraćaju Naruto i Sasuke da se bore protiv određenih kara zlikovaca na isti način kao što je Akira Torijama reciklirao heroje Gokua i Vegetu tokom anime Dragon Ball Super[12] umesto da se oslanja na novu protagonista i nadao se da će Boruto i njegovi prijatelji aktivnije pratiti događaje.Kavakijevo uvođenje u seriju je pohvaljeno zbog uticaja na priču i rivalskih paralela koje ima sa Borutom na isti način na koji je originalna manga imala između Naruta i Saskea. Dizajner igara Hiroši Macujama pohvalio je Kavakijev debi u mangi zbog njegove uključenosti u naraciju, kao i sekvence borbi u kojima učestvuje.

Anime[уреди | уреди извор]

Anime je bio popularan među japanskim čitaocima Čarapedije, koji su je proglasili za devetu najbolju anime emisiju proleća 2017. godine. IGN[13] pisac Sem Stjuart pohvalio je fokus na novu generaciju nindža, kao i razlike između njih i prethodne generacije. Pohvalio je povratak drugih likova kao što je Toneri Otsutsuki i uživao u tehnikama oka. Stjuart je aplaudirao karakterizaciji i Šikadaija i Metala Lija, nazivajući njihovu vezu kao i slučajnu borbu zanimljivim za gledanje i rekavši Boruto se poboljšava sa svakom epizodom. Crunchiroll[14] brend menadžer Viktorija Holden pridružila se Mirandi Sančez iz IGN-a kako bi razgovarala o tome da li bi Nexyt Generations moglo da dožive uspeh stare serije dok još uvek pregleda prethodne epizode ​​serije. Prema TV Tokio, prodaja i bruto profit Boruta su bili veoma pozitivni tokom 2018. godine, zauzimajući prvih 5 mesta. U izveštaju Crunchiroll, Boruto je viđen kao jedna od najstrimovanijih anime serija iz 2018. u više zemalja, pre svega u onim iz Azije. UK Anime Netvork[15] ga je navela kao jedan od najboljih animea iz 2019. jer prikazuje privlačne izvorne lukove priče koji nisu prisutni u originalnoj serijalizaciji, što je u suprotnosti sa Naruto animeom čije originalne priče nisu uspele da privuku publiku.

U komičnijem članku, pisac Geek.com Tim Tomas uporedio je Boruto sa serijom Legenda o Kori[16], pošto su se oba razlikovala od svojih prethodnika uprkos tome što su s njima delili teme. Sara Nelkin je smatrala Boruto kao bezbrižniju verziju Naruto serije, ali Ejmi MekNulti je pohvalila njenu 13. epizodu zbog fokusa na podzaplet koji se razvijao od prve epizode ​​jer su njegova otkrića učinila seriju mračnijom. Stjuart se složio sa MekNultijem, komentarišući da su programeri dostigli vrhunac prve priče u animeu. Karakterizacija negativca je takođe impresionirala recenzenta.Allega Frank iz Poligona je spomenuo da je tokom početka i mange i animea, više obožavatelja bilo zabrinuto zbog flešforvarda u kojem se stariji Boruto suočava sa neprijateljem po imenu Kavaki koji implicira da bi Naruto mogao biti mrtav; njegova sudbina ih je zabrinula. Serija je zauzela 80. mesto na Tokio Anime Avard Festivalu[17] u kategoriji 100 najboljih TV anime 2017.

Kritičari su takođe komentarisali Borutovu karakterizaciju u animeu. Beveridž je aplaudirao prvoj epizodi serije, rekavši da smatra da je Borutov portret bolji od onog iz mange, dok su drugi pisci uživali u njegovim herojskim osobinama koje šalju pozitivnije poruke gledaocima.Recenzenti su pohvalili da je lik koji se vratio Sasuke Uchiha postao brižniji prema svojoj ćerki, Saradi, ženskoj protagonistkinji serije, i smatrali su da je to visoko razvijeno dva lika. Kritičari su smatrali da je ovo dodatno pomoglo da se proširi veza između članova porodice Uchiha — Sasukea, Sakure i Sarade — zbog načina na koji je njihova veza prikazana tokom druge priče u animeu. Kavakijeva borba sa Garom je takođe bila najgledanija borba u 2021. na Crunchiroll-ovom YouTube kanalu sa 30 dana.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „NARUTO OFFICIAL SITE (NARUTO & BORUTO)”. NARUTO OFFICIAL SITE (NARUTO & BORUTO) (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-08. 
  2. ^ „Mikio Ikemoto”. Narutopedia (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-08. 
  3. ^ „https://twitter.com/WSJ_manga”. Twitter (на језику: српски). Приступљено 2023-05-09.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
  4. ^ Tankōbon (на језику: енглески), 2023-01-31, Приступљено 2023-05-09 
  5. ^ „Ahoge”. Animanga Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-09. 
  6. ^ Manga (на језику: енглески), 2023-05-07, Приступљено 2023-05-09 
  7. ^ „ICv2: The Business of Geek Culture”. icv2.com. Приступљено 2023-05-09. 
  8. ^ „Anime News Network”. www.animenewsnetwork.com. Приступљено 2023-05-09. 
  9. ^ „Postal Wiki”. postal.fandom.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-09. 
  10. ^ Ludwig, Elisa (2018-01-22). „Inside the Comic Book Fandom of Randolph Hoppe”. The Storage Space (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-09. 
  11. ^ „Toute l'actualité manga et anime en France et au Japon”. manga-news.com (на језику: француски). Приступљено 2023-05-09. 
  12. ^ Dragon Ball Super (на језику: енглески), 2023-05-08, Приступљено 2023-05-09 
  13. ^ „IGN Adria”. IGN Adria (на језику: српски). Приступљено 2023-05-09. 
  14. ^ https://www.crunchyroll.com/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  15. ^ „UK Anime Network - Anime, Manga, Games and Toys”. www.uk-anime.net. Приступљено 2023-05-09. 
  16. ^ Легенда о Кори (на језику: српски), 2023-02-02, Приступљено 2023-05-09 
  17. ^ „TOKYO ANIME AWARD FESTIVAL 2023”. animefestival.jp. Приступљено 2023-05-09. 

Spoljasni linkovi[уреди | уреди извор]

Boruto na TV Tokyo

Boruto na HULU

Boruto na Crunchu Roll

Boruto na 9Anime