Пређи на садржај

Корисник:Gigic03/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Lies of P[уреди | уреди извор]

Lies of P
Lies of P logo
Омот видео-игре
Девелопер(и)Neowiz Games Round8 Studio
Издавач(и)Neowiz Games
Погон(и)Unreal Engine 4
ПлатформеPlayStation 4
PlayStation 5
Windows
Xbox One
Xbox Series X/S
macOS
Излазак19. септембар 2023.
Жанр(ови)акција, игра улога, фантастика
Модификацијесинглплејер
Режисер(и)Чои Ји-Вон

Lies of P је Soulslike акциона игра улога коју је произвео Neowiz Games и Round8 Studio, и објавио Neowiz Games. Игра је објављена за Xbox One, Xbox Series X/S, Windows, maxOS 18.[1][2] септембра, и за PlayStation 4, и PlayStation 5 19. Септембра 2023.[3] године. Игра је широко заснована на Италијанској новели из 1883. године Пинокијеве Авантуре од Карла Колодија.

Lies of P је добио генерално позитивне оцене од критичара и продао милион копија игре до Октобра 2023. године DLC и наставак серијала је након тога био најављен.[4][5]

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

"Lies of P" се игра из перспективе трећег лица. Играч контролише човеколиког Пинокија и путује кроз град Крат, истражујући околину и борећи се против разних биомеханичких непријатеља. Пинокио користи арсенал оружја као што су мачеви и секире против својих непријатеља и може да избегава и блокира њихове ударце. Игра такође укључује "Бајковите вештине", мерач који се може напунити наношењем штете или савршеним блокирањем, а када се напуни, може се користити за наношење велике штете или давање привремених пасивних моћи играчу. Пинокио има механичку руку названу "Legion Arm" која може бити опремљена справама, као што је кука за привлачење непријатеља или бацач пламена. Legion Arm се може користити за обнављање издржљивости оружја играча, а такође му може дати специјалне способности на кратко време, као што су киселинска штета или загарантовани савршени блокови. Систем оружја и израде нуди 30 различитих типова оружја са 100 комбинација, као и "Специјална оружја" која се могу добити након поражацања шефа. Игра поседује "Систем лагања", где одлуке које играч доноси током одређених деоница утичу на ток догађаја, водећи ка три различита завршетка.[6]

Гејмплеј игре "Lies of P" назван је "soulslike" и упоређиван је са играма Dark Souls, Bloodborne[7] и Sekiro.[8]

                                 

Радња[уреди | уреди извор]

Инспирисан романом Карла Колодија "Авантуре Пинокија", "Lies of P" приповеда причу о Пинокију, посебној лутки која се разликује од других лутака по својој способности да лаже, што игра важну улогу током доношења одлука у причи.

Лутке, роботски аутомати дизајнирани за радне и безбедносне задатке, измишљене су у граду Крат захваљујући открићу револуционарног извора енергије званог Ерго испод града. Покретане Ергом, убрзо су постале присутне широм града. Међу најистакнутијим изумитељима лутака су богати индустријалац Лоренцини Венини и легендарни Ђепето, који је створио Пинокија. Да би се осигурало да лутке не буду претња, биле су везане за Велики Ковенант, скуп уграђених директива које им забрањују да лажу или нападају људе. Лутке имају свој језик, који се састоји од замућеног енглеског текста који постаје видљив током борби са непријатељским луткама.

Крат такође пати од мистериозне и неизлечиве Болести петрификације, која ослепљује своје жртве пре него што их претвори у камен изнутра, полако их убијајући.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Пинокиo се буди у напуштеном возу на Централној станици у Крату, откривајући да је град након "Лудила лутака" у хаосу: механичка радна снага се некако побунила против Великог Ковенанта и поклала већину људске популације. Пинокио на крају стиже до Хотела Крат, где су се склонили неки преживели, укључујући мистериозну жену по имену Софија, младу источњачку произвођачицу оружја по имену Ежени, власницу хотела Леди Антонију и њеног верног батлера лутку Полендину. Софија обавештава Пинокија да мора пронаћи Ђепета: једину особу која зна како зауставити побуну лутака. Она затим даје Пинокију фењер који садржи свица по имену Ђемини да га води у његовој мисији.

Док Пинокио истражује Крат, бори се против лутака и Сталкера: људских плаћеника са маскама животиња, од којих су многи полудели и убијају сваку лутку на видику. Две такве особе су Црвена Лисица и Црна Мачка, који надзиру Пинокија. Други укључују озлоглашеног "Пса Крата" Алидора, ловца на благо, и непријатељску банду названу Црни Зечји Братство. Такође се бори против Каракаса, грађана које је Петрификациона болест мутирала у нељудске чудовишта. На крају успева да пронађе Ђепета, који га обавештава да лутке полуде због Краља Лутака, огромне лутке која их контролише преко њиховог Ерга. Пинокио лови Краља Лутака и уништава га, знатно ослабљујући побуњене лутке. Ђепето затим упућује Пинокија да пронађе Алхемичаре, који су наводно створили лек за Петрификациону болест. Међутим, када Пинокио крене да их сретне, уместо тога га нападају мутирани људи који су постали киборзи. Лидер Алхемичара, Сајмон Манус, хвали се да су Алхемичари успели да искористе Петрификациону болест у своје сврхе, користећи је да убрзају људску еволуцију и створе чудовишта која се шире Кратом. Такође открива да је Ерго створен од људи и да је физички отелотворење њихових сећања и животне силе.

Пинокио се враћа у Хотел Крат, само да би открио да су Сајмон и Сталкери напали хотел и отели Ђепета. Он преузима подморницу да би стигао до Сајмонове базе на Острву Алхемичара. Пробијајући се кроз Сајмонов замак, проналази Софијино право тело, тешко мутирано због изложености Ергу; Софија коју је раније срео била је илузија створена њеном раздвојеном душом. Она моли Пинокија да оконча њене патње, и он има избор да ли да је остави у животу или да јој пружи мир. Пинокио наставља да се пробија кроз замак и Сајмонове поданике пре него што се суочи са самим Сајмоном, који је инфузирао себе Ергом свих босова које је Пинокио до сада победио и постао божанско биће. Пинокиo га побеђује и поново се уједињује са Ђепетом, који обећава да ће користити Ерго који је Сајмон сакупио да претвори Пинокија у човека. Међутим, мора да преда своје механичко срце да би процес био комплетан.

  • Ако Пинокиo да Ђепету своје срце, он умире док Ђепето користи срце да оживи свог покојног сина Карла. Ђепето затим наређује Карлу да убије све преживеле у Хотелу Крат пре него што напусти град с њим. Ово откључава тајну после игре где је Ђепето претворио преживеле у лутке које понављају фразу: "Ваша жеља је моја заповест, господине Карло, шта желите да радите?". Писмо које је оставио открива да жели да "стабилизује" Крат претварањем грађана у лутке како би спречио ширење Петрификационе болести и учинио град безбедним за Карла.
  • Ако је Пинокиo стекао довољно хуманости лагањем и обављањем неколико других радњи током игре, може одбити да да своје срце. Ђепето љутито активира моћну Безимену Лутку да насилно узме срце. Међутим, њени конопци за контролу се прекидају током борбе и постаје превише агресивна; када усмери напад на Пинокиово срце, Ђепето се жртвује да би га заштитио, омогућавајући Пинокију да ишчупа језгро лутке. У зависности од Пинокијовог избора након што је нашао Софију, могу се десити два различита завршетка:
    • Ако је Пинокиo оставио Софију у животу, Ђепето га огорчено назива бескорисном лутком пре него што умре
    • Ако је Пинокиo дао Софији мир, он пусти сузу за Ђепета, који када то види, извињава се Пинокију као свом сину пре него што умре; касније тог дана, Пинокиo преноси Софијин Ерго у реплику лутке да је оживи и колабира у њеним рукама, где она с осмехом гледа на њега.

Током игре се открива да је Карло умро од Петрификационе болести пре догађаја у игри. Ђепето је створио механичко срце користећи сопствени Ерго свог сина, али Карлово тело, претворено у Безимену Лутку, било је превише моћно за срце, осим ако прво не апсорбује огромне количине Ерга. Тако је, користећи "Закон Нула" - скривену врховну директиву у Великом Ковенанту која му даје контролу над свим луткама, Ђепето сам изазвао Лудило да би сакупио Ерго популације. Краљ Лутака је, у ствари, покушао да се побуни против Ђепета да заштити људе; Краљ је био Карлов друг из детињства, Ромео, и један од првих Ђепетових експеримената са васкрсењем.

У сцени након завршних кредита, човек по имену Филипус Парацелзус, који се представља као трговац Ђанђо, извештава претпостављеног о резултатима "Крат експеримента". Он објашњава да Пинокиo можда поседује један од кључева за вечни живот, и да ће наставити потрагу за другим кључем, Дороти. Назад у Крату, девојка у црвеним ципелама се види на крововима, и куца својим штиклама три пута.

Развој и издање[уреди | уреди извор]

"Lies of P" је најављен 19. маја 2021. године од стране јужнокорејског издавача NeoWiz. Током Gamescom-а 2022. приказан је трејлер за гејмплеј и објављено је да ће игра бити доступна на Xbox Game Pass-у при лансирању.[9] У марту 2023. године, на Конференцији програмера игара, премијерно је приказано 11 минута гејмплеја у 4K резолуцији.[10]

Режисер Чои Џи-Вон изјавио је да је игра у развоју око три године.[11] Студио је одабрао да тематизује игру око Пинокија како би привукао ширу базу фанова. Чои Џи-Вон примећује да оригинална прича има "мрачан" тон и "разнолике позадине" које су особљу биле корисне.[12] Одлучили су да игру сместе у окружење слично Бел Епохи како би "обухватили трансформацију града од раскоши до пропасти" и пренели "период неупоредивог културног и уметничког просперитета, али и велике таме и негативности".[13]

јуна 2023. године, најављена је сарадња са Team Ninja-овом игром "Wo Long: Fallen Dynasty", која ће омогућити играчима "Wo Long"-а да користе оружје из "Lies of P" као део DLC пакета од 27. септембра 2023. године, и омогућити играчима "Lies of P" да користе бесплатне козметичке додатке и ново оружје.[14][15] 14. новембра 2023. године, објављена је ажурирање игре и званични саундтрек на Steam-у.[16]

Утисци[уреди | уреди извор]

Критички пријем
Оцена агрегатора
АгрегаторОцена
Metacritic(PC) 83/100[17]
(PS5) 80/100[18]
(XSXS) 84/100[19]
Оцене рецензената
ПубликацијаОцена
Eurogamer3/5 звездица[22]
Famitsu34/40
Game Informer9.5/10[23]
GameSpot8/10[24]
GamesRadar4/5 звездица[25]
IGN8/10[27]
PC Gamer (US)74/100[28]
VideoGamer.com8/10[33]

"Lies of P" је добио "углавном повољне" критике од рецензената, према сајту за агрегирање рецензија Metacritic.[34]

Рецензенти са Famitsu-а похвалили су игру, истичући њену тежину.[35] Ашида из Famitsu-а је прокоментарисао да је игра слична оригиналном Dark Souls-у. Такође је изразио своје фрустрације због тога што су напади лика којег играч контролише краћи у поређењу са нападима непријатеља. У међувремену, Хонма и Учисава су поменули да игра одаје почаст Bloodborne-у. Похвалили су духовите непријатељске лутке и могућност прилагођавања играчевог оружја.[35]

Продја[уреди | уреди извор]

"Lies of P" је продао милион јединица до октобра 2023. године.[36]

Награде[уреди | уреди извор]

Игра је освојила награде за "Најбољу акционо-авантуристичку игру", "Најтраженију Sony PlayStation игру" и "Најбољу улогу у игри" на Gamescom 2022 Awards.[37]

Awards and nominations
Година Церемонија Категорија Резултат референце
2023 Golden Joystick Awards Најбољи визуални дизајн Номинација [38]
The Game Awards 2023 Најбоља уметничка режија Номинација [39]
Најбоља игра улога Номинација
2024 Steam Awards Изузетна игра богата причама Номинација [40]
24th Game Developers Choice Awards Најбоља визуелна уметност Часна похвала [41]


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Lies of P on Steam". store.steampowered.com. Пристуљено 2023-1-29. г.
  2. ^ "Buy Lies of P | Xbox". www.xbox.com. Retrieved January 29, 2024.
  3. ^ Hoolihan, Hannah (June 9, 2023). "Lies of P Is Out in September - Here's Where to Preorder It". IGN. Архивирано из оригинала 2023-6-10. г. Пристуљено 2023-6-11. г.
  4. ^ "Lies of P – balance patch announced, first DLC teased". November 2023.
  5. ^ "" Lies of P Announces Game Update and Teases First DLC, Soundtrack Release" - Games Press".
  6. ^ Glover, Stuart (October 4, 2022). "15 Things You Need to Know About Lies of P". GamingBolt. [1]Архивирано из оригинала 9-2023. Retrieved June 16, 2023.
  7. ^ Fenlon, Wes (March 24, 2023). "Lies of P is so blatantly Bloodborne that I feel bad for liking it". PC Gamer. [2]Архивирано from the original on April 8, 2023. Retrieved April 8, 2023.
  8. ^ Baiocco, Andrea (June 24, 2023). "Lies of P, the demo tried: thought it was Bloodborne instead it was Sekiro". Freaking News. Архивирано from the original on June 27, 2023. Retrieved June 27, 2023.
  9. ^ Kerry, Ben (February 19, 2023). "Xbox Game Pass RPG 'Lies Of P' Heads To The Service In August 2023". Pure Xbox. Архивирано from the original on April 7, 2023. Retrieved April 8, 2023.
  10. ^ De Meo, Francesco (March 22, 2023). "Lies of P, the Pinocchio-Inspired Soulslike, Gets New 4K Gameplay". Wccftech. Архивирано from the original on April 8, 2023. Retrieved April 8, 2023.
  11. ^ "Interview with Choi Ji-Won of Lies Of P". prankster101.com. October 19, 2022. Архивирано from the original on April 9, 2023. Retrieved June 16, 2023.
  12. ^ Gerblick, Jordan (August 27, 2022). "Lies of P is about Pinocchio for three very good reasons, actually". GamesRadar. Архивирано from the original on April 9, 2023. Retrieved April 9, 2023.
  13. ^ Johnson, Gemma (September 12, 2023). "Lies of P Devs Talk Puppet Lore, Deep Worldbuilding, and More". Game Rant. Retrieved September 20, 2023.
  14. ^ Romano, Sal (June 19, 2023). "Lies of P & Wo Long Fallen Dynasty Collaboration Announced". Gematsu. Архивирано from the original on June 19, 2023. Retrieved June 20, 2023.
  15. ^ Sinha, Ravi (September 18, 2023). "Wo Long: Fallen Dynasty Receives 2 New Weapons from Lies of P on September 27th". GamingBolt. Retrieved September 20, 2023.
  16. ^ "Lies of P - Update Notes Version 1.3.0.0 - Steam News". November 14, 2023.
  17. ^ „Lies of P for PC Reviews”. Metacritic. Архивирано из оригинала 3. 10. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  18. ^ „Lies of P for PlayStation 5 Reviews”. Metacritic. Архивирано из оригинала 22. 10. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  19. ^ „Lies of P for Xbox Series X Reviews”. Metacritic. Архивирано из оригинала 22. 10. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  20. ^ Yang, George (13. 9. 2023). „Lies of P review: a solid Pinocchio Soulslike with some strings attached”. Digital Trends. Архивирано из оригинала 14. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  21. ^ Ellis, Bradley (18. 9. 2023). „Review: Lies of P”. Easy Allies. Приступљено 18. 9. 2023. 
  22. ^ Ellis, Caelyn (13. 9. 2023). „Lies of P review - a decent imitation that never quite matches the real thing”. Eurogamer. Архивирано из оригинала 19. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  23. ^ LeBlanc, Wesley (13. 9. 2023). „Lies of P Review - Master Of Puppets”. Game Informer. Архивирано из оригинала 16. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  24. ^ Wakeling, Richard (13. 9. 2023). „Lies Of P Review - No Strings Attached”. GameSpot. Архивирано из оригинала 20. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  25. ^ Gould-Wilson, Jasmine (13. 9. 2023). „Lies of P review: "a powerful contender on the Soulslike scene". GamesRadar+. Архивирано из оригинала 22. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  26. ^ LeClair, Kyle (13. 9. 2023). „Review: Lies of P”. Hardcore Gamer. Архивирано из оригинала 22. 10. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  27. ^ Northup, Travis (13. 9. 2023). „Lies of P Review”. IGN. Архивирано из оригинала 14. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  28. ^ Carpenter, Lincoln (13. 9. 2023). „Lies of P review”. PC Gamer. Архивирано из оригинала 30. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  29. ^ Bergin, Lauren (13. 9. 2023). „Lies of P review – the best soulslike since Elden Ring”. PCGamesN. Архивирано из оригинала 20. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  30. ^ Croft, Liam (13. 9. 2023). „Lies of P Review (PS5)”. Push Square. Архивирано из оригинала 11. 10. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  31. ^ Denzer, TJ (13. 9. 2023). „Lies of P review: Got no strings to hold me down”. Shacknews. Архивирано из оригинала 22. 10. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  32. ^ Saed, Sherif (13. 9. 2023). „Lies of P review: One of 2023's most frustrating games is a hard sell, even on Game Pass”. VG247. Архивирано из оригинала 15. 9. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  33. ^ Cattanach, Finlay (13. 9. 2023). „Lies of P review – no lie of quality here”. VideoGamer.com. Архивирано из оригинала 22. 10. 2023. г. Приступљено 13. 9. 2023. 
  34. ^ "Lies of P". Metacritic. Retrieved November 17, 2023.
  35. ^ а б ウワーマン; ジゴロ★芦田; 本間ウララ; ローリング内沢 (September 18, 2023). "New Game Cross Review". Famitsu (in Japanese). No. 1815. p. 171.
  36. ^ Barker, Sammy (October 17, 2023). "It's True! Lies of P Sales Surpass One Million Units". Push Square. Архивирано from the original on October 21, 2023. Retrieved October 17, 2023.
  37. ^ Moyse, Chris (August 29, 2022). "Here are the winners of this year's Gamescom 2022 awards". Destructoid. Архивирано from the original on April 9, 2023. Retrieved April 9, 2023.
  38. ^ Loveridge, Sam (2023-11-11). „Here are all the Golden Joystick Awards 2023 winners”. GamesRadar+. Архивирано из оригинала 2023-11-13. г. Приступљено 2023-11-13. 
  39. ^ Fanelli, Jason (2023-11-13). „The Game Awards 2023 Nominees Announced, See Them All Now”. GameSpot. Приступљено 2023-11-13. 
  40. ^ Blake, Vikki (2023-12-16). „The Steam Awards 2023 shortlist has been revealed - here's what Steam players think are 2023's best games”. Eurogamer. Архивирано из оригинала 2023-12-18. г. 
  41. ^ Sinclair, Brendan (2024-01-16). „Zelda: Tears of the Kingdom, Baldur's Gate 3 top GDC Award nominations”. GamesIndustry.biz. Архивирано из оригинала 2024-01-16. г. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]