Пређи на садржај

Корисник:Katarina 12345/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Poponac

Ponac je visegodisnja zeljasta biljka.Koren je dubok,i to joj omogucava da prezivi susni period.Stablo je puzeće, dužine oko dva metra. Cveta od juna, pa do početka septembra. Veoma je rasprostranjena.

Nanosi štete u strmnim žitima, ratarskim kulturama naručito okopavinama (kukuruz, soja, suncokret)u povrtarskoj proizvodnji (paradajiz, paprika šargarepa, pasulj...). Prenosnik je bijnih bolesti i insekata.



Svojim prisustvom zauzima prostor gajenoj biljci i njen je konkurent za hranljive materije i vodu. Zbog svega ovoga ovaj korov utiče na smanjenje prinosa i kvaliteta roda.Najčešće raste na oranicama, zapuštenim površinama. Pretežno na lakšim, plodnim, umereno suvim zemljištima.Razmnozava se semenom.Latinski naziv je:Convolvulus arvensis.

Koren i njegov izgled


Korenov sistem je vretenast, spratoliko raspoređen,  i prodire čak i do šest metara dubine što omogućava biljci opstanak u sušnom periodu. Prvi sprat je raspoređen u površinskom sloju zemljišta i na njemu se nalazi veliki deo adventivnih pupoljaka iz kojih izbijaju nadzemni izdanci. Iz ostalih spratova ne izbijaju izdanci. Stablo je puzeće, dugo oko dva metra, tanko i golo, obavija se. Pošto se obavija oko stabla useva u kome se nalazi izaziva poleganje useva i otežanu berbu. listovi su srcast, strelasti ili kopljasti.

Izgled biljke

Cvetovi su pojedinačni ili po dva do tri zajedno. Krupni su levkastog su oblika, beli ili ružičasti, bez mirisa.  Plod je čaura.Размножава се семеном или вегетативно, пупољцима образованим на кореновим избојцима чије резнице имају велику моћ регенерације. Производи 500—600, максимално до 9.800 семена по биљци, маса 1.000 семена износи 5-6 g. Клија и ниче од марта до јесени, оптимално на температури 18-20 °C. Семе одржава клијавост у земљишту до пет година. Цвета и плодоноси од јуна до септембра.

U radu se analizira uticaj osnovne obrade zemljišta, plodoreda i gustine useva na zastupljenost ove vrste u usevu kukuruza. U okviru integralnog sistema kontrole korova, koji podrazumeva određeni sistem gajenja useva, mogu se postići zadovoljavajući rezultati u poboljšanju stanja useva i kontroli ove višegodišnje vrste.


Dvostruki način razmnožavanja poponca svrstava ovu vrstu u veoma štetne i otporne korove.

U radu se analizira uticaj osnovne obrade zemljišta, plodoreda i gustine useva na zastupljenost ove vrste u usevu kukuruza. U okviru integralnog sistema kontrole korova, koji podrazumeva određeni sistem gajenja useva, mogu se postići zadovoljavajući rezultati u poboljšanju stanja useva i kontroli ove višegodišnje vrste.

Gde nanosi stete


ŠTETE: Nanosi štete u strmnim žititima, ratarskim kulturama narocito okopavinama (kukuruz, soja, suncokret...), leguminozama (lucerka, detelina...), povrtarskoj proizvodnji (paradajiz, paprika šargarepa, pasulj...). Prenosnik je bijnih bolesti i insekata.

Svojim prisustvom zauzima prostor gajenoj biljci i njen je konkurent za hranljive materije i vodu. Zbog svega ovoga ovaj korov utiče na smanjenje prinosa i kvaliteta roda.

Hemijske mere: Ovaj korov je osetljiv na sledeće preparate koji sadrže aktivne materije:

Glifosat - za biljke starije od četiri godine, ne u malinama, kupinama i jagodama ( Glifol, Bingo...), Dikvat-dibromid - može i mladje od četiri godine (Didikvat, Dessicash 20% SL), Glifosinat-amonijum -može i mladje od četiri godine (Basta 15, Rugbi 15 SL),  Fluroksipir - oprezno jer je hormonski herbicid i deluje i isprarenjima, ne u malinama, kupinama i jagodama (Bonaca, Lodin, Starane).

Rozi poponac


Rozi poponac, ili pink poponac, kako ga prozvaše u poslednje vreme, sa svetlorozim cvetovima ređe se može videti na našim prostorima.

Latinski naziv: Convolvulus cantabrica.

Njivski poponac je još poznat kao slatkovina, slak, povivka.

Mehanicke mere:Podrazumevaju sve agrotehničke mere usmerene ka smanjenju zakorovljenosti.


Hemijsko suzbijanje i preporučljivi herbicidi:

Koriste se herbicidi na bazi: 2,4 D u koje spadaju Lentemul-D, Esteron, Maton, Herbiton; Mekoprpop+ 2,4 D u koje spadaju Monosan kombi super, Korovicid kombi, MCPA i Dikamba u strnim žitima. U pšenici se još mogu koristiti Banvel M, Banvel P, Banvel DP a u kukuruzu dobre rezultate daju herbicidi Basagran i Laddok. U ozimim i jarim žitima kao i u voćnjacima i vinogradima može se koristiti Fluoroksipir kada je poponac u fazi cvetanja sa tim što treba paziti da herbicid ne dođe u dodir sa zelenim delovima biljke. U voćnjacima, vinogradima, crnom luku i karanfilu može se primeniti Oksadiazon. Ovaj herbicid se primenjuje posle sadnje i pre nicanja luka ili posle rasađivanja karanfila. U borbi protiv poponca mogu se još pored navedenih koristiti preparati na bazi: Glifosata, Fluoroksipir, okslifluor-fen, jodbentol gde spada herbicid Actril ili kombinacije Dikamba+Rimsulfuron gde spada herbicid Tarot plus-WG; Mecoprop+bromoksinil+dikamba ili MCPA+ 2,4 D , Hlorpriralid.

Staniste biljke


Распрострањена на целом свету. Припада космополитском флорном елементу.

Коровско-рудерална врста ,врло распрострањена биљка. Чест коров стрних жита, окопавина, воћњака и винограда, усева крмних биљака. Масовно се налази на парлозима, међама, травњацима, рудералним и другим стаништима.

Садржај[уреди | уреди извор]