Корисник:Kimi1989/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

N.R. Narajana Murti[уреди | уреди извор]

Nagavara Ramarao Narajana Murti (20. avgust 1946) je indijski biznismen milijarder i dobitnik ordena Reda britanske imperije i nacionalnog ordena Legije časti. Osnovao je kompaniju „Infosys“[1] i  bio na pozicijama generalnog direktora, predsednika i glavnog mentora/konsultanta kompanije pre nego što se penzionisao i preuzeo ulogu emeritus[2][3][4] direktora preduzeća. Od aprila 2022.godine njegovo neto neto vrednost njegovog bogatstva bogatstvo je procenjeno da vredi 4,3 milijarde američkih dolara[5].

Rođen je i odrastao u gradu Shidlaghatta , Karnataka. Završio je osnovnim studijama električnog inženjerstva na Nacionalnom univerzitetu za inženjerstvo Univerziteta u Majsoru , a potom i master studije na Indijskom tehnološkom institutu Kanput  

Pre nego što je osnovao kompaniju „Infosys“, radio je na Indijskom institutu za menadžment u Ahmedabadu kao glavni sistemski programer i u kompaniji Patni Computer Systems  ” u Puni (Maharaštra, Indija). Osnovao je „Infosys“ 1981. godine i bio je izvršni direktor od 1981. do 2002. godine, a potom i direktor preduzeća od 2002. do 2011. godine. Godine 2011. napustio je tu poziciju i postao glavni direktor emeritus. U junu 2013. godine imenovan je za izvršnog direktora i  bio je na toj poziciji pet godina[6][7].

Našao se među 12 najboljih preduzetnika našeg vremena na listi časopisa Fortune [8]. U časopisu Time opisan je kao „otac indijskog IT sektora” i programa CNBC zbog doprinosa autsorsingu u Indiji.[9][10] Dobio je nagradu[11] Padma Vibhushan[12] i Padma Shri . Tast je Rišiju Sunaku, britanskom narodnom poslaniku i trenutnom kancelaru odeljenja vlade Velike Britanije.

Rani život i obrazovanje[уреди | уреди извор]

N. R. Narajana Murti je rođen 20. avgusta 1946. godine u Sidlaghati u Kraljevini Majsor u Britanskoj Indiji[13] (današnji okrug Čikabalapura, Karnataka, Indija) u srednje imućnoj porodici[14] Kanada Bramen.

Po završetku srednje škole upisao je Nacionalni institut za inženjerstvo i diplomirao na istom 1967. godine.

Godine 1969. magistrirao je na Indijskom institutu za tehnologiju u Kanpuru[15].[16]

Karijera[уреди | уреди извор]

Murti je prvobitno radio kao saradnik u istraživanju na fakultetu „IIM Ahmedabad“, gde je kasnije napredovao do pozicije glavnog sistemskog programera.[17] Tu je radio na prvom indijskom sistemu[18] za raspodelu vremena, a takođe je dizajnirao i implementirao BASIC interpreter za agenciju Electronics Corporation of India Limited “[19]. Osnovao je kompaniju „Softronics“. Nakon što je kompanija propala posle godinu i po dana, Murti se zaposlio u kompaniji „Patni kompjuterski sistemi“ u Puni. [20]

Neprijatno iskustvo koje mu se dogodilo u vozuprolazeći kroz Niš 1974. godine, pretvorilo je N.R. Narajana Murtija  iz "zbunjenog levičara" u „saosećajnog kapitaliste“. Nakon ovoga iskustva, osnovao je kompaniju „Infosys“.[21]  Murti, zajedno sa šest iskusnih softverskih inženjera je osnovao „Infosys“ 1981[22][23].godine sa početnim kapitalom od 10.000 rupija koje mu je dala žena Suda Murti[24]. Murti je bio generalnog direktor od 1981. do 2002.[25] godine, nakon čega ga je zamenio suosnivač Nandan Nilekani[26]. Radeći u „Infosysu“ Murti je definisao, dizajnirao i implementirao globalani model isporuke za IT usluge autsorsinga iz Indije[27]. Bio je predsednik upravnog odbora od 2002. do 2006.godine, nakon čega je postao glavni mentor/neizvršni direktor[28][29]. U avgustu 2011.godine Murti se povukao iz kompanije, dobivši titulu emeritus[30][31] direktora.  

Murthi je nezavisni direktor u korporativnom odboru multinacionalne banke HSBC. Bio je direktor odbora u kompanijama DBS Banks, Unliever, ICIC i NDTV[32][33]. Takođe je bio član savetnih odbora i savetnik raznih edukacionih i filantropskih institucija[34][35], uključujući „Kornel univerzitet“, „INSEAD“, „ESSEC“, „Ford fondaciju“, „UN fondaciju“, „Indo-Britansko partnerstvo“, „Azijski institut za menadžment“, poverenik „Infosys“ nagrade, poverenik „Instuta za napredna istraživanja u Prinstonu“ i poverenik „Rodopskog fonda“[36]. On je generalni direktor upravnog odbora „Fondacije za javno zdravlje Indije“.[37] Murti je na Azijsko Pacifičkom savetodavnom odboru „Britanskih telekomunikacija[38][39]. Kopredsedavao je „Svetski ekonomski forum“ u Davosu[40] 2005.godine.

Juna 2013. godine, Murti se vratio u “Infosys” kao izvršni i generalni direktor. Juna 2014. godine, povukao se sa pozicije izvršnog direktora, ispunjavajući ulogu generalnog direktora do oktobra, kada je ponovo postao direktor emeritus.[41]

Murti je takođe u strateškom odboru koji savetuje nacionalna advokatska firma, „Cyril Amarchand Mangaldas“, o stateškim, političkim i upravljajačkim problemima[42]. Takođe je član IESE internacionalnog savetodavnog odbora[43].

Murti je 2016. godine učestvovao u intervjuu za časopis „Hardvard Buisness Review Ascend[44]“  na temu„Kako biti bolji menadžer“, u kom je podelio savete koje je naučio ... tokom života.[45]

Godine 2017. Murti je izrazio zabrinutost u vezi s glasinama o propustima korporativnog upravljanja u „Infosys“-u. Međutim, kompanija je demantovala ove tvrdnje[46].

Lični život[уреди | уреди извор]

Njegova supruga, Suda Murti , je poslovna žena, nastavnik, pisac i predsednica „Infosys“ fondacije. [47]

Murti ima dvoje dece, sina Rohana Murtija i ćerku Akšatu Murti[48]. U junu 2013. godine, Rohan se pridružio „Infosysu“ kao izvršni pomoćnik svog oca[49]. Napustio je „Infosys“ u junu 2014. [50]godine.

Akšata se 2009. godine udala za Rišija Sunaka, britanskog kancelara i konzervativnog poslanika izborne jedinice Ričmond, Jorkšir.[51]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Infosys – Founders of the Company | Management Profiles"
  2. ^ "Friday farewell: Narayana Murthy logs out of Infosys"
  3. ^ "Infosys chairman Narayana Murthy calls it a day"
  4. ^ "From disruptors to financial magnates, here are a few IITians who made their mark on Indian and global turf"
  5. ^ "Forbes profile: N.R. Narayana Murthy"
  6. ^ "Narayana Murthy Appointed as Additional Director and Executive Chairman of Infosys Board".
  7. ^ "Infosys appoints Narayana Murthy as Executive Chairman of the board, KV Kamath steps down"
  8. ^ "Narayana Murthy is among Fortune's 12 'greatest entrepreneurs'"
  9. ^ "CNBC 25: 13. Narayana Murthy".
  10. ^ "INDIA'S INFLUENTIALS N.R. Narayana Murthy"
  11. ^ "N.R. Narayana Murthy | Infosys | Catamaran Fund | Personalities"
  12. ^ "LN Mittal, Ratan Tata, Narayana Murthy get Padma Vibhushan
  13. ^ . "He studied in Kannada medium till Class 10"
  14. ^ "A woman's place is in the kitchen: My experience as the only girl in engineering school in 1968" .
  15. ^ "Narayana Murthy on Achievers' Club"
  16. ^ "Narayana Murthy's Childhood"
  17. ^ "485 Interview with N.R. Narayana Murthy"
  18. ^ "Narayana Murthy on Achievers' Club"
  19. ^ "Business Leaders NARAYANA MURTHY"
  20. ^ "Business Leaders NARAYANA MURTHY"
  21. ^ "NR Narayana Murthy's life changing incident"
  22. ^ "Infosys Announces Leadership Succession
  23. ^ "NR Narayana Murthy's Profile, Founders of Infosys Technologies"
  24. ^ "Infosys Chairman Narayana Murthy Steps Down"
  25. ^ "NR Narayana Murthy's Profile, Founders of Infosys Technologies"
  26. ^ "Infosys Chairman Narayana Murthy Steps Down"
  27. ^ "Management Profiles, N. R. Narayana Murthy"
  28. ^ Non-Executive Chairman – MSN Report
  29. ^ "Infosys Chairman Narayana Murthy Steps Down" archive.ph
  30. ^ "Friday farewell: Narayana Murthy logs out of Infosys"
  31. ^ "Infosys chairman Narayana Murthy calls it a day"
  32. ^ Bloomberg Businessweek profile – N. R. Narayana Murthy CBE
  33. ^ "Forbes profile: N.R. Narayana Murthy
  34. ^ "Forbes profile: N.R. Narayana Murthy"
  35. ^ Bloomberg Businessweek profile – N. R. Narayana Murthy CBE
  36. ^ "The Rhodes Trust and Trustees – The Rhodes Trust"
  37. ^ "Narayana Murthyto chair PHFI"
  38. ^ "United Nations Foundation – N. R. Narayana Murthy (India)"
  39. ^ Bloomberg Businessweek profile – N. R. Narayana Murthy CBE Stocks Updated world stock indexes. Get an overview of major world indexes, current values and stock market data.
  40. ^ "How to build a great company"
  41. ^ "Vishal Sikka to be CEO and MD of Infosys, Murthy Non-Executive Chairman"
  42. ^ . "Cyril Shroff ropes in business luminaries like Narayana Murthy, Deepak Parekh, Uday Kotak and others for advisory board of his law firm"
  43. ^ Members of IESE's International Advisory Board
  44. ^ "How To Be a Better Manager – An Interview with N. R. Narayana Murthy"
  45. ^ "How To Be a Better Manager - An Interview with N. R. Narayana Murthy"
  46. ^ "Narayana Murthy raises issues at Infosys again"
  47. ^ "Gururaj Deshpande – The serial entrepreneur"
  48. ^ "India Today 2005 Power List"
  49. ^ "Rohan Murty to join Infosys as Narayana Murthy's executive assistant"
  50. ^ "Vishal Sikka to be CEO and MD of Infosys, Murthy Non-Executive Chairman"
  51. ^ "Akshata Murthy and Rishi Sunak's simple no tamasha, traditional wedding" Celebrity Weddings - Akshata Murthy and Rishi Sunak