Корисник:Krampa 4221/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Jedna crvena spajalica je je veb lokacija koju je stvorio kanadski bloger Kile MacDonald, koji se tokom jedne godine razmenio od jedne crvene spajalice do kuće u seriji od četrnaest trgovina na mreži. MacDonald-a je inspirisala igra iz detinjstva Bigger, Better. Njegova veb lokacija dobila je znatnu količinu obaveštenja o praćenju transakcija. „Mnogi ljudi se pitaju kako sam podstakao toliko publiciteta oko projekta, a moj jednostavan odgovor je: „Nemam pojma““, rekao je za BBC.

Spajalica koju je Kajl MekDonald zamenio za kuću

Vremenski tok trgovanja[уреди | уреди извор]

Ova skulptura od crvene spajalice postavljena je 2007. godine u Bell Parku u Kiplingu kao spomenik seriji zanata koje je sklopio MacDonald. U to vreme to je bila najveća spajalica na svetu.

MacDonald je svoju prvu trgovinu, crvenu spajalicu za olovku u obliku ribe, napravio 14. jula 2005. Svoj cilj da trguje do kuće postigao je četrnaestom transakcijom, trgujući za kuću filmskom ulogom. Ovo je lista svih transakcija koje je MacDonald izvršio:

  1. 14. jula 2005. otišao je u Vankuver i zamenio spajalicu za olovku u obliku ribe.
  2. Zatim je istog dana izmenio olovku za ručno isklesanu kvaku na vratima iz Sijetla u Vašingtonu.
  3. 25. jula 2005. otputovao je u Amherst, Massachusetts, sa prijateljem da bi zamenio kvaku za kamp-peć koleman (sa gorivom).
  4. 24. septembra 2005. otišao je u Kaliforniju i zamenio kamp štednjak za Hondin generator.
  5. 16. novembra 2005. putovao je u Maspeth, Kueens i menjao generator za „trenutnu zabavu“: praznu bačvu, IOU za punjenje bačve pivom po izboru donosioca i neonski znak Badvajzera. Ovo je bio njegov drugi pokušaj da se bavi trgovinom; njegov prvi je rezultirao time što je vatrogasna služba grada Njujorka privremeno oduzela generator.
  6. 8. decembra 2005., zamenio je „trenutnu zabavu“ komičaru iz Kvebeka i radio ličnosti Michelu Barretteu za motorne sanke Ski-Doo.
  7. U roku od nedelju dana od toga, zamenio je motorne sanke za putovanje za dve osobe u Iahk, Britanska Kolumbija, zakazano za februar 2006.
Ova skulptura od crvene spajalice postavljena je 2007. godine u Bell Parku u Kiplingu kao spomenik seriji zanata koje je sklopio MacDonald. U to vreme to je bila najveća spajalica na svetu.
  1. 7. januara 2006. godine ili približno tog datuma, na mestu Iahk zamenio je drugo mesto za kamion sa sandukom.
  2. 22. februara 2006. godine ili približno tog datuma, zamenio je kamion sa sandukom za ugovor o snimanju sa Metalvorks-om u Mississaugi, Ontario.
  3. 11. aprila 2006. godine ili približno tog datuma, zamenio je ugovor sa Jodi Gnant-om za jednogodišnju kiriju u Feniksu u Arizoni.
  4. 26. aprila 2006. godine ili približno tog datuma, trgovao je godišnju stanarinu u Feniksu na jedno popodne sa Alis kuper.
  5. 26. maja 2006. godine ili približno tog datuma, zamenio je popodne sa Kuperom za motorizovanu snežnu kuglu KISS.
  6. 2. juna 2006. godine ili približno tog datuma, zamenio je snežnu kuglu sa Corbinom Bernsenom za ulogu u filmu Donna na zahtev.
  7. 5. jula 2006. godine ili približno tog datuma, zamenio je filmsku ulogu za dvospratnu seosku kuću u Kiplingu, Saskatchevan.
Kuća Kajla MekDonalda

Reference[уреди | уреди извор]

  * "From paper-clip to house, in 14 trades – Canada – CBC News". Cbc.ca. jul 7, 2006. Retrieved April 20, 2013.
  *    "Man turns paper clip into house". BBC News. jul 11, 2006.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]