Корисник:Kristijanrad23/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Национални парк Мадиди[уреди | уреди извор]

Madidi National Park
IUCN Категорија II (национални парк)
Madidi National Park
Madidi Национални парк
Madidi National Park, Bolivia
Madidi Park
Madidi парк
Location La Paz, Bolivia
Nearest city Rurrenabaque, Beni
Coordinates 13°48′0″S 67°38′0″WCoordinates: 13°48′0″S 67°38′0″W
Area 18,957.5 km²
Established September 21, 1995
Governing body SERNAP Servicio Nacional de Áreas Protegidas


Madidi је национални парк који се налази у горњем току реке Амазон у Боливији.Проглашен за национални парк 1995, на подручју од 18,958км2. Заједно са два суседна заштићена подручја (иако не у потпуности гранична), Manuripi-Heath и Manu Biosphere Reserve(Перу),Мадиди је једно од највећих заштићених подручја на свету.

Протежући се се од планинског венца Анда (Планине Анди) до прашума код реке Туичи, Мадиди и његова околина су подручје са најразноврснијим биодиверзитетом на планети.Заштићено подручје Мадиди састоји се од два заштићена дела Bolivian Yungas и Bolivian montane dry forests ecoregions.

До Мадиди Националног парка може се доћи од San Buenaventura, до које се долази преласком реке Бени помоћу путничког трајекта који полази од Rurrenabaque.

Локални људи, досељени са Aндских висоравни, говоре Quechua језиком. Овај парк је дом аутохтоних група, које укључују Тacanan (говоре Такана језиком), блиско повезаним са Tsimané и Mosetén, и својевољно изолованих Toromona.

Река Chalalan

Поједина еколошка подручја су пронађена у и у околини Мадиди Националног парка. Једно од најстаријих и најпознатијих еколошких подручја је Chalalan у Chalalán на реци Tuichi, локално предузеће које ствара економске користи аутохтоним заједницама.

Локација[уреди | уреди извор]

Локација

Национални парк и Интегрисана Управа Природним Подручјем Мадиди се налази у северозападном региону Департмана Ла Паз, у провинцијама Franz Tamayo,Iturralde и Abel Bautista Saavedra. Општине које укључује су Apolo, San Buenaventura, Ixiamas, Curva, и Pelechuco.

Парк се на западу граничи са суседним резерватом Tambopata-Candamo и Bahuaja Sonene National Park у Перу, и на истоку са ТЦО (Tierra Comunitaria de Origen,'заједничким аутохтоним подручјем') у Такани, на северу са ТЦО Такана II а на југу са Apolobamba Integrated Management Natural Area,ТЦО Лекос Apolo,TCO Lekos Larecaja и Pilón Lajas Biosphere Reserve and Communal Lands.

ПН и ИМНА Мадиди је једно од највећих заштићених подручја у Боливији које,са укупном површином земљишта према Врховном декрету, чини 18957.5 квадратних километара, од чега 12,715км2 спадају под власништво националног парка а 6,242.5км2 је категорисано у оквиру Интегрисане Управе Природног Подручја.

Границе самог парка се простиру између 12 степени и 30 минута и 14 степени и 44 минута јужне географске ширине и између 67 степани и 30 минута и 69 степени и 51 минут западне географске ширине.

Заштићено подручје покрива висински градијент у распону од 180 до 5,760 метара надморске висине и уклјучује различите еко системе.

Време[уреди | уреди извор]

Климе у Алпском региону су хладне,а умерене у подручјима средње надморске висине,а тропске у северним низијама.

Ветрови углавном долазе са севера,а хладни фронтови са југа имају мали утицај на температуру у регијону Мадиди.Сушна сезона се поклапа са Аустријском зимом.Просечна температура у току године износи 26 степени али зна да варира.

Према подацима из Асане (2002),у региону Аполона годишње падавине износе 716мм, кишна сезона је од октобра до марта,а сушна траје од марта до септембра.

Печурке (мртвачки прсти).

Флора[уреди | уреди извор]

Мадиди Национални парк има више од 8000 документованих врста васкуларних биљака,са вероватноћом да ће више њих бити откривено.

Мадиди пројекат Missouri Botanical Garden је открио барем 132 нове врсте биљака у Мадиду од 2010 год.

Живи свет[уреди | уреди извор]

Др.Роберт Волас, биолог за дивље животиње, је заслужан за откриће раније непознатог тити мајмуна , нове научне врсте, ендемске у овом подручју. Право име нове врсте је понуђено на аукцији међу научницима, Боливијске националне службе заштићених подруча(СЕРНАП) и фондације за развој заштићених подручја(ФУНДЕСНАП). На аукцији је победио онлајн казино GoldenPalace,који је платио 650,000 Америчких долара,за поверенички фонд који сада генерише довољно прихода да плати четрнест чувара парка годишње. Врста је названа Plecturocebus aureipalatii са специфичним епитетом који има значење "Златне палате". Парк је такође познат по преко 1,254 врста птица,што представља 14% од 9.000 врста птица на свету.Поред биодиверзитета који се налази на његовом земљишту, ту је такође и богат и разноврстан живот који се налази у води са многобројним врстама риба.

Зелено-црвени (Водењак)
  • Сисари:272 врсте.
  • Птице:1256 врсти.
  • Рибе:496 врста.
  • Водоземци:213 врста.
  • Гмизавци:204 врсти.
  • Инсекти:Мадиди има преко 120,000 различитих врсти инсеката.

Екотуризам[уреди | уреди извор]

Кабине на реци Chalalan

Национални парк и Природно интегрисано подручје управе Мадиди је дом неколико подухвата одговорног туризма и екотуризма заједнице. Један од најпризнатијих локално и међународно је Chalalan Ecolodge,у власништу домородачког народа San Jose de Unchupiamonas. Праћен од стране San Miguel del Bala Ecolodge у власништву заједнице San Miguel Tacana, од којих су оба смештена у националном парку Мадиди. Недавно су отворене друге локалне иницијативе као што су Berraco del Madidi Amazon adventure tour, Madidi Jungle Ecolodge, Sadiri Ecolodge and Ecolodge Madidi heart.

Chalalan Ecolodge, као екотуристички подухват, припада заједници која припада аутохтоном селу San José de Uchupiamonas а добија приход од вођења хотела поред доприноса у другим областима као што су здравство и образовање. Chalalan послује од 1999. год и нуди туре за обилазак националног парка Мадиди. Туристичка понуда укључује превоз од Rurrenabaque до хостела на Бени и Туичи тури ,смештајем у собама у Такана стилу са сопственим купатилом , енглеском Амазон интернационалном фусионом кухињом и водичима, староседеоцима који говоре Quechua и Шпански језик обученим и сертификованим за тај посао. Chalalan има соларни систем који снабдева хотел са струјом такође има сиситем за управљање чврстим отпадом и третман отпадних вода како би се смањио њихов утицај на животну средину. Хостел има девет кабина које се налазе код језера Chalalan,по којем је овај хотел добио име. Chalalan има 30 км стаза за разгледање животне средине,кануе за веслање за обилазак лагуне,сеницу и велику трепезарију са велким простором за дружење. Просечан боравак је 4 дана и 3 ноћи.

Sadiri Lodge[уреди | уреди извор]

Sadiri Lodge је настао као алтернативни предлог за заштиту шума од вађења и крчења што угрожава постојање и околину овог богатог и разноликог природног подручја и резервата воде,кроз одговоран и непрофитан туризам заједнице који такође промовише локални развој заједница.Тренутно је Sadiri Lodge под управом чланова заједнице аутохтоног народа San José De Uchupiamonas, заједнице која се налази у срцу најразноврснијег заштићеног подручја на свету- Мадиди. Главни циљ Sadiri Lodge је да очува 34 хиљаде хектара нетакнуте шуме,природних резервата воде и створења које живе у Боливијској џунгли.

Мисија Sadiri Lodge је да заштити шуму чије бујно богатство ствара уточиште за врсте које насељавају ово место. У оквиру подручја које Садири чува,постоји више од 430 врста птица, као показатеља природног значаја овог подручја, што се огледа у разноликости гмизаваца,инсеката,водоземаца и величанствене флоре која краси животну средину нпр. бромелије и орхидеје. С обзиром да се шума налази на 900м надморске висине, има пријатну климу у којој живе различите врсте мајмуна,чији јутарњи хор буди шуму и одушевљење малишана својим врисковима и скоковима са дрвета на дрво. Мелодичне звукове праве птице, чинећи џунглу природним симфонијским позориштем.Не заборавимо колибрије који праве спектакл лепршајући околином између осталих инсеката и лептира. Сви они су вешто идентификовани од стране стручних локалних водича Uchupiamonas, са својим знањима о шуми, техникама гласања животиња и својим видом и слухом,употпуњеним причама о својој култури,чинећи незаборавно искуство ономе ко посети Sadiri Lodge.

Berraco Madidi авантуристичка тура је приватна иницијатиива аутохтоне заједнице Quechua-Tacana José de Uchupiamonas која се налази у Мадиди Националном парку и природном подручју интегрисаног управљања. Идеја је настала 2007 и реализовала се 2010 године,са добрим ентузијазмом и са много искуства стеченим годинама као водич. Њиме у потпуности управља становништво заједнице са циљем стварања више радних места и заједничком користи. Камп (Екокамп) се налази на истом подручју као и заједница (210 хиљада хектара), удаљен је 6 сати вожње чамцем и смештен је најдубље у Националном парку Мадиди. Колибе су грађене у традиционалном Quechua-Takana стилу кориштењем истих природних богатстава.

Madidi Jungle Ecolodge, који је отворен за посетиоце средином 2011.год.,је у потпуности локална иицијатива. Њиме управљају аутохтоне заједнице TCO San José de Uchupiamonas,које обухватају 210 хектара шуме унутар Националног парка Мадиди у региону боливијског Амазона. Ecolodge се налази на 3,5 сати вожње моторним чамцем пловећи узводно рекама Beni и Tuichi у Мадиди националном парку. Има капацитет да прими максимум 14 посетилаца у колибама у Траниционалном амазонском стилу.

Предузећа одговорног туризма и екотуризма на територији Националног парка Мадиди, нуде транспорт удобним чамцима, јединствен смештај, најбоље локалне водиче и преводиоце, изузетну кухињу припремљену на основи локалних производа. Rurrenabaque започинје своју незаборавну туристичку авантуру посетом боливијском Амазону.

Пројкат Бране Бала[уреди | уреди извор]

Једна од претњи Мадиди НП је био, и вероватно још увек јесте, предложени пројекат Бала брана Пројекат на реци Бени у Бала клисури где се река Бени пробија кроз планински ланац Бала.

Предложени пројекат бране хидроелектране има дугу историју, а пројекат (и његове претње природи у том подручју) је био посебно актуелан 1998.год. Кроз неколико година се одустало од пројекта,али се идеја поново родила 2007.

Брана би потопила велики део површине, око 2000 квадратних метара, укључујући велики део Мадиди Парка.

Потенцијални кварови и пуцање бране довели би до катастрофалних последица за сам парк. Нумеричка симулација сугерише да би читаво подручје било поплављено неколико дана.

Пројекат пута Аполо[уреди | уреди извор]

Још једна од главних претњи против Мадиди је предложена конструкција Apolo-Ixiamas пута.То је стари захтев истих политичара и Алтиплано заједница који су желели колонизовати парк у сврху агрикултуралне и експлоатације дрвета. Независне студије невладине организације НВО Conservation Strategy Fund су показале да пројекат не претставља добру алтернативу развоја за регион.Пројекат није економски изводив и може изазвати значајну дефорестацију заштићеног подручја.

Природни губици изазвани пројектом пута могу бити претња тренутним и будућим еколошким и туристичким активностима у заштићеном подручју које представља значајне економске користи регије. Алтернативне инвестиције, као унапређење пута који повезује Аполо и Ла Паз, и преусмеравање ка соционалним инвестицијама као здравство и образовање представља значајнију перспективу у побољшању квалитета живота истовремено одржавајући значајне еколошке активности које осигурава Мадиди.

Погледати такође[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Fleck, L. C., Amend, M., Painter, L., Reid, J. (2006a). Regional economic benefits from conservation: the case of Madidi. Serie Técnica No. 5. Conservation Strategy Fund, Bolivia. 82 p..

Fleck, L. C., Painter, L., Reid, J., Amend, M. (2006b). A road through Madidi: an environmental-economic analysis. Serie Técnica No. 6. Conservation Strategy Fund, Bolivia. 100 p..

Malky, A., Pastor, C,Limaco, A., Mamani, G., Limaco, Z., Fleck, L. C. (2007). El efecto Chalalán: Un ejercicio de valoración económica para una empresa comunitaria. Serie Técnica No. 13. Conservation Strategy Fund, Bolivia. 74 p..

Peñarrieta, L., Fleck, L. C. (2007). Beneficios y costos del mejoramiento de la carretera Charazani - Apolo. Serie Técnica No. 14. Conservation Strategy Fund, Bolivia. 76 p..

Спољашње везе[уреди | уреди извор]