Корисник:Lifedeath97/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Apeks Ledžends je free-to-play battle royale igrica napravljena od strane Respawn Entertainment i objavljeno od strane kompanije Electronic Arts. Objavljena je za Microsoft Windows, PlayStation 4 i Xbox One 4. Februara 2019. godine bez prethodne najave ili marketinga.

Igranje Apeksa spaja elemente iz raznih video igara, uključujući Respavn-ovu vlastitu Titanfall seriju, battle royale igre, pucačina osnovana na klasama i one s evoluirajućom pričom. Otprilike šezdeset igrača se suočava jedni sa drugima na ostrvu u timovima od po tri igrača, od kojih jedan igrač kontroliše gde će njihov tim sleteti . Timovi onda moraju da skupljaju oružje i druge resurse da se bore protiv drugih timova, tokom kojih se prostor za igru postepeno smanjuje, dok ne ostane samo jedan tim, čime se završava meč. Igra takođe sadrži pakete za podršku i mogućnost da se saigrači ožive u određenom vremenskom periodu. Komunikacija sa članovima tima može se obaviti putem glasovnog razgovora ili putem ping sistema, omogućavajući saigračima da s lakoćom označe zalihe, lokacije i neprijatelje. Igra sadrži devet heroja od kojih možete da birate (iako su tri od njih zaključana) i imaju sistem za mikrotransakcije za kozmetičke predmete.

Koncept igre je ostvaren tokom razvoja nove igre Titanfall, nakon što je kompanija EA kupila Respawn 2017. godine. Iznenadni uspeh žanra battle royale naterao je programere da kreiraju svoju vlastitu viziju žanra, koja uključuje elemente istog, pored koncepta koji se vide u igrama tokom protekle decenije. Nakon objavljivanja, programeri su najavili planove za cross-platform igru.

EA je takođe najavila planove da uvede Apeks Ledžends na više platformi, rekavši: "Mi smo u pregovorima kako bismo doveli Apeks Ledžends u Kinu i na mobilni".

Apeks Ledžends je dobila veoma pozitivne kritike od kritičara, koji su pohvalili njen gameplay, sistem progresije i fuziju elemenata iz različitih žanrova. Neki su ga smatrali dostojnim konkurentom Fortnite Battle Royale, sličnoj igri koja je stekla veliku popularnost u prethodnoj godini. Igra je premašila 25 miliona igrača do kraja prve nedelje, a 50 miliona u prvom mesecu.

Gameplay[уреди | уреди извор]

Apeks Ledžends je battle royale koji pozajmljuje elemente hero shooter-a, koji se održava 30 godina nakon događaja u Titanfall-u 2. Apeks se razlikuje od većine battle royale igara uključujući "Legende", prethodno definisani heroji sa jedinstvenim sposobnostima koji se dele na napad, odbranu, podršku i izviđanje. Igrači su grupisani u tri tima, svaki igrač bira jedinstvenu Legendu, a svaki meč ima do 20 takmičarskih timova. Svi timovi počinju bez opreme i lete preko mape putem dropship-a iz nasumičnog pravca iz kojeg padaju na bilo koje mesto na mapi koje mogu da dosegnu. Timovi pretražuju mapu za oružje, municiju i drugu opremu dok se bore da budu poslednji stojeći tim, dok ostaju unutar sigurne zone koja se stalno smanjuje na mapi.

Igrač može biti oboren u ranjivom stanju, ostavljajući ih u nepokretnom stanju gde su u mogućnosti samo da puze do zaklona ili dođu do jednog saigrača, koji ih može oživeti. Ako igrač iskrvari, ili protivnik iskoristi finisher na njima, oni su onda eliminisani, ispuštajući svoju opremu i baner. Igrač može biti vraćen u život ako njegovi saigrači dođu do njegovog baner-a u ograničenom vremenskom periodu i odnesu ga na jedan od nekoliko Respawn Beacons-a, koji su razbacani na mapi. Apeks ima i govornu komunikaciju sa saigračima i ping sistem koji jednim tasterom omogućava saigračima da s lakoćom označe zalihe, lokacije i neprijatelje.

Apeks Ledžends je besplatan za igranje i podržan kroz mikrotransakcije za kozmetičke predmete i heroje. Novi kozmetički predmeti mogu se dobiti od otvaranja Apeks paketa, način da unutar igre se dobiju paketi koji sadrže nasumičan asortiman nagrada, ili trošenjem materijala u igri, takozvanim Crafting Materials, koji se dobijaju putem Apeks paketa. Apeks paketi se besplatno dobijaju kada igrač dobije novi nivo. Pored toga, igrači dobijaju Legend tokene za igranje mečeva, kao i za sticanje novih nivoa, koji se koriste za otključavanje novih Legendi i određenih kozmetičkih predmeta. Konačna valuta, Apeks koins, kupuje se sa stvarnim novcem i može se koristiti za kupovinu Apeks paketa, otključavanje legendi ili kupovinu određene kozmetike. Respavn je ponudio propusnicu koja nagrađuje igrače novim sezonskim kozmetičkim predmetima zavrsavajuci odjedjene izazove u igri. Prva borbena propusnica, uz prvog novog karaktera, objavljena je 19. marta 2019. godine

Proizvodnja[уреди | уреди извор]

Respavn entertejnment je prethodno stvorio i Titanfall (2014) i njegov nastavak Titanfall 2 (2016) dok je nezavisan studio, Electronic Arts podržao objavljivanje ovih naslova, a 2017. je i kupio Respavn. Kada je Respavn počeo sa radom na potencijalnoj Titanfall 3 igri, gledali su raznolikost gejming zajednice oko 2017. godine, kada je PlayerUnknowns Battlegrounds počeo da dobija na popularnosti i popularizuje žanr battle royale. Respavn je već testirao Titanfall koncepte u formatu igre za preživljavanje koji su je dao dobre rezultate i počeli da eksperimentišu sa ovim konceptima u okviru battle royale-a, iako su brzo shvatili da bi posedovanje Titana (veliki roboti) bilo veoma nepovoljno za one koji su bez njih u battle royale-u, i umesto toga se fokusirali na stvaranje jakih karakternih klasa koje se uklapaju u Titanfall univerzum. Pored toga, Respavn je želeo da nastavi igru koja bi iskoristila potencijalne prihode u free to play igrama, i došla je do koncepta Apeks-a, stavljajući veći deo truda studija da napravi početno snažno izdanje i odustane od daljeg razvoja Titanfall 3. EA je bio skeptičan prema ovom pristupu i smatrao ga je rizičnim, prema Drev Mkoi-u iz Respavn-a, ali uspeh Fortnite-a pokazao je da su takvi pristupi mogući.

U jedinstvenom potezu za EA, Respavn je zadržao razvoj Apeks Ledžends-a kao tajnu sve do objavljivanja; Mkoj je izjavio da žele da igrači sami formiraju svoje mišljenje o igri, a ne na online forumima, na taj način ohrabrujući igrače da isprobaju igru umjesto da se oslanjaju na marketing i druge promotivne sadržaje pre objavljivanja.

Apeks Ledžends je inspirisan različitim pucačkim igricama poslednje decenije: Bungie-jev Halo i Destini koji su uključili inovativne borbene sisteme sa evoluirajućom naracijom, Ubisoft-ov Tom Clancy's Rainbow Six Siege koji je demonstrirao upotrebu jedinstvenih klasa za dinamičku promenu inače jednostavne formule, i Blizzard Entertainment-ov Overwatch za poboljšanje koncepta heroja.

Igra je izgrađena na Source engine-u, isto kao i prethodne Titanfall igre. Smart Comm sistem je poboljšavan tako što je igra isprobavana mesec dana bez korišćenja glasovnog razgovora i korištenjem nasumičnih imena za eksperimentiranje kako su očekivali da će većina igrača iskusiti igru. Tim je testirao promenu nekih od gomile karakteristika, kao što su veličina mape, broj igrača u igri i veličina ekipe, i otkrio da je 60 igrača u timovima od po tri na karti za isporuku bilo najzabavniji za igranje, izjavio je direktor kompanije Respavn Vins Zampela. Respavn nije odbacio mogućnost pružanja novih mapa ili alternativnih načina igre u budućnosti.

Pre nego što je lansiran, Mkoi je potvrdio planove za implementaciju cross-platform-a u Apeks Ledzends-u u budućnosti. Iako je ovo planirano, unakrsni napredak i unakrsne kupovine nisu moguće zbog ograničenja hardvera. Mkoi je takodje izjavio da bi i oni kasnije htjeli da Apeks Ledzends dođe na iOS, Android i Nintendo Svič, iako to trenutno nije planirano.

Tensent je izjavio da sarađuju sa Electronic Arts-om kako bi doveli Apeks Ledzends u Kinu, pomažući da se igra probije kroz strogi proces odobravanja u zemlji.

Unutar karte igre, igrači su pronašli barem jednu malu plišanu igračku čudovišta Loch Ness, nazvanu Nessi, koja je takođe korištena na raznim Titanfall mapama, a ako je pucao na igrača, kratka poruka se pojavljuje u killfeed-u; Respavn-ovi menadžeri zajednice su priznali da postoji veca tajna vezana za ove u igri.

Odziv[уреди | уреди извор]

Nakon objavljivanja, Apeks Ledzends je dobio opšte pozitivne kritike u skladu sa Metacritic-om.[1][2] Neke publikacije, uključujući Destructoid[3], Game Informer[4], GamesRadar +[5], i PC Gamer[6], nazvale su ga jednim od najboljih interpretacija žanra battle royale do sada, i dostojnim protivnikom za Fortnite-ovom dominacijom žanra.

Kritičari su pohvalili borbu u Apeks Ledzends-u. Destructoid je spomenuo pištolj u igri kao najbolje što su do sada iskusili u battle royale-u, međutim, izostavljeni su mehaničari iz bivših Titanfall-ovih naslova.[3] Nasuprot tome, Javi Gvaltnei iz Game Informer-a izjavio je da nije propustio izbacivanje Titana i drugih uklonjenih elemenata iz prethodnih igara, sugerišući da je borba bila zadovoljavajuća i da je pištolj bio snažan. On je dodao da dodavanje heroja može da doprinese preteranim borbama od drugih igara.[4]

Recenzenti su takođe pohvalili komunikacioni sistem u igri. Khee Hoon Chan iz Polygons-a je izjavio da je to "učinilo glasovni razgovor sa strancima uglavnom nepotrebnim", i bio je simbol Apeksove pristupačnosti i pronicljivosti.[7] Destructoid je takođe uživao u mehaničaru, a dodatno je posumnjao da će postati novi standard za buduće igre u žanru battle royale.[3]

Recenzije
Publicator Ocena
Destructoid 8.5/10[3]
Game informer 9.25/10[4]
GameSpot 9/10[8]
GamesRadar+ 5/5[5]
IGN 9/10[9]
Jeuxvideo.com 17/20[10]
PC Gamer 93/100[6]
The Guardian 4/5[11]

Broj igrača i zarada[уреди | уреди извор]

Osam sati nakon izlaza u prodaju, igra je nadmašila milion jedinstvenih igrača,[12]i dostigla je 2,5 miliona jedinstvenih igrača u roku od 24 sata.[13] Za nedelju dana nakon objavljivanja, dostiglo je 25 miliona igrača, sa više od 2 miliona istovremeno povezanih igrača[14] i na kraju prvog meseca dostiglo je 50 miliona igrača.[15] U toku prvog meseca, Apeks Ledžends je zaradio 92 miliona dolara prihoda na svim platformama, što je bio najveći iznos koji je zaradio bilo koji free-to-play tokom njegovog lansiranja.[16]

Apeks Ledžends je objavljen 4. februara 2019. godine, u ponedjeljak prije nego što je EA objavila svoje najnovije kvartalne finansijske rezultate, koji nisu ispunili očekivanja i uzrokovali pad vrijednosti deonica EA-a za 13% sljedećeg dana.[17] Međutim, kako su se vijesti i popularnost Apeks Ledzendsa širile, analitičari su videli igru kao nešto što će izazvati dominaciju Fortnite-a do petka, 8. februara 2019. godine, EA je doživjela najveći rast vrijednosti deonica od 2014. godine. od iznenadnog uspeha Apeks Ledzends.[18]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Apex Legends”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  2. ^ „Apex Legends”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  3. ^ а б в г „Review: Apex Legends”. Destructoid (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  4. ^ а б в Gwaltney, Javy. „Apex Legends Review – Embracing The New Frontier”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  5. ^ а б Review, Ford James 2019-02-21T10:05:42Z. „Apex Legends review: "An immaculate battle royale that should only get better". gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  6. ^ а б Davenport, James (2019-02-12). „Apex Legends review”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  7. ^ Chan, Khee Hoon (2019-02-20). „Apex Legends review: a more welcoming take on battle royale”. Polygon. Приступљено 2019-05-17. 
  8. ^ Hornshaw, Phil (2019-03-02). „Apex Legends Review -- A New Battle Royale Titan”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  9. ^ Petite, Steven (2019-02-11). „Apex Legends Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  10. ^ „Test du jeu Apex Legends”. Jeuxvideo.com (на језику: француски). Приступљено 2019-05-17. 
  11. ^ Stuart, Keith (2019-02-15). „Apex Legends review – Fortnite has some stiff competition”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2019-05-17. 
  12. ^ Makuch, Eddie (2019-02-06). „Apex Legends Hits Big Milestones Within Hours Of Release”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  13. ^ „Apex Legends' first 24 hours saw the game draw in 2.5 million players”. VG247. 2019-02-06. Приступљено 2019-05-17. 
  14. ^ Makuch, Eddie (2019-02-13). „Apex Legends Is Off To A Huge Start, Hits 25 Million Players In A Week”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  15. ^ Frank, Allegra (2019-03-04). „Apex Legends tops 50M players in first month”. Polygon. Приступљено 2019-05-17. 
  16. ^ Thier, Dave. „'Apex Legends' Made More Money In Its First Month Than Any Other Free-To-Play Game, Ever”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  17. ^ Salinas, Sara (2019-02-06). „Gaming stocks got killed after earnings”. CNBC (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  18. ^ „EA Stock Jumps as Apex Legends Looks Like a Formidable Fortnite Competitor” (на језику: енглески). 2019-02-08. Приступљено 2019-05-17. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]