Корисник:Milica153/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Цветови трешње у Јапану[уреди | уреди извор]

Гледање цветова[уреди | уреди извор]

"Ханами" је вековима стар обичај прављења пикника испод цветајуће сакуре или дрвета уме. Сматра се да је обичај настао током Нара периода (710 - 794), када су цветови уме одушевљавали људе, али су до Хеиан периода (794 - 1185) цветови трешње привлачили више пажње, и ханами је постао синоним за сакуру[1]. Од тада, у оба вака и хаику, "цвеће" (花хана) значи "цветови трешње". Овај обичај је раније био извођен од припадника вишег слоја Империјалног Двора, али је ускоро проширен на самураје и, до Едо периода, на остатак народа. Tokugawa Yoshimune је засадио много стабала трешњиног цвета како би то подржао. Испод дрвећа сакуре, људи су одржавали обеде и пили сејк за време прослављања празника. Сваке године, Јапанска Метеоролошка Агенција и публика прати sakura zensen (развиће трешњиног цвета) док се оно шири северним правцем ка арипелагу са надоласком топлијег времена преко ноћне прогнозе, пратећи временску прогнозу на вестима. Цветање почиње у Окинави у Јануару, и обично захвата Кјото и Токио крајем марта или почетком априла. Наставља се на подручја виших надморских висина и ка северу, стижући у Хокаидо пар недеља касније. Јапанци обраћају велику паћњу на ове прогнозе и излазе у великом броју у паркове, светилишта и храмове са породицом и пријатељима како би одржали прославу посматрања цветова. Ханами фестивали прослављају лепоту трешњиних цветова и за многе представљају шансу да се опусте и уживају у дивном призору. Обичај ханами датира од пре много векова у Јапану. Хроникле Нихона Шокиа (日本書紀) садрже записе да су се ханами фестивали одржавали од трећег века. Многе јапанске школе и јавне грађевине имају саднице трешњиних цветова у својим двориштима. Како фискална и школска година почињу у априлу, у разним деловима Хоншуа, први дан рада или школе се поклапа са сезоном трешњиног цвета. Јапанско удружење трешњиног цвета је направило листу од Јапанских Топ 100 места Трешњиног Цвета[2], са најмање једном локацијом у свакој префектури.

Употреба у кулинарству[уреди | уреди извор]

Трешњини цветови и лишће су јестиви и користе се у исхрани у Јапану:


Пошто лишће садржи кумарин, који је отрован у великим дозама, не препоручује се њихово конзумирање у великим количинама.


Cпољашње везе у чланку:

  1. умеза - умезу
  2. wagashi - wagashi
  1. ^ „sakura”. Мizue Sawano:The Art of the Cherry Tree. Приступљено 12. 12. 2018.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ)
  2. ^ „Top places of cherry blossom”. Приступљено 12. 12. 2018.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ)