Корисник:MilicaRAntić/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Линда Лаубенстеин[уреди | уреди извор]

Линда Цејн Лаубенстеин (мај 21, 1947 - август 1992) била је амерички лекар и истраживач на пољу ХИВ. Била је једна од првих лекара у Сједињеним Америчким Државама која је увидела епидемију болести АИДС још раних 80-их година; такође је и ко-аутор првог чланка који је повезивао болест СИДА и каопошијев сарком. Лаубенстеинова одрасла је у Бирингтону, где је од дечије парализе остала непокретна. Дипломирала је на Барнард колеџу дипломирала 1996. а своју је медицинску диплому преузела са Њујоршког Medicinskog Универиверзитета, на коме је завршила и специјализацију хематологије и онкологије. Постала је клинички професор пре него што се фокусирала на третирање пацијената оболелих од СИДА у приватној пракси. Уз свој рад на пољу медицине била је активисткиња и су-оснивач непрофитне организације "Multitasking" која је запошљавала људе оболеле од СИДА. Такође је меморијализована у позоришном комаду Лерија Крамера "Нормално срце" на основу кога је касније снимљен истоимени филм. [1]

Рани живот[уреди | уреди извор]

Линда Лаубенстеин рођена је 21. маја, 1947 године у Бостону, држави Масачусетс. Одрасла је у Барингтону, држави Род Ајленд. Као дете патила је од тешке астме и имала дечију парализу која ју је оставила непокретном када је имала само пет година. Због немогућности да физички присуствује часовима у школи школовала се код куће. Барнард колеџ у држави Њујорк због чињенице да је школа била приступачна људима у инвалидским колицима. Тежећи ка томе да постане лекар, највише се занимала за природне науке. На Њујоршком Универзитету је завршила медицину 1973.

Каријера[уреди | уреди извор]

Лубенстеинова била је једна од првих лекара који су увидели озбиљност епидемије болести СИДА. Док је радила у приватној пракси у Њујорку сведочила је наглом порасту случајева Капошијевог саркома-- ретке врсте рака који је касније повезан са случајевима људи оболелих од СИДА-- у случајевима млађих хомосексуалаца. Први пацијент коме је дијагностиковала Капошијев сарком, 1979., био је хомосексуални мушкарац који је имао осип и увећане лимфне чворове; након две недеље, колега ју је замолио да прегледа још једног пацијента хомосексуалца који је имао исте тегобе. Испоставило се да су оба пацијента била пријатељи Гаетана Дагласа-- често званог "нулти пацијент" заражен вирусом ХИВ у Северној Америци. Лубенстаинова је ко-офирмила фонд за истраживање Капошијевог саркома 1983. Исте је године са Фридмен-Кеином организовала прву медицинску конференцију на националном нивоу на којој се говорило о болести СИДА.

Наслеђе[уреди | уреди извор]

У представи званој "Нормално срце" која говори о епидемији вируса ХИВ раних 80-их година у Њујорку приказана је личност по имену Ема Брукнер, карактер који је представљао Линду Лаубенстеин. У филмској адаптацији представе Ларија Крамера Линду Лаубенстеин глуми Џулија Робертс.

  1. ^ Linda Laubenstein (на језику: енглески), 2020-12-19, Приступљено 2020-12-30