Пређи на садржај

Корисник:Milwus21/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Хапшење и затвореништво[уреди | уреди извор]

Metropolitan Correctional Center
Федерални затвор Метрополитан у којем је Епстин био затворен након хапшења 2019. године

Џефри Епстин је ухапшен 6. јула 2019. године у Њујорку под вишеструким оптужбама међу којима је била и сексуална експлоатација. Послат је у Федерални затвор Метрополитан (енгл. Metropolitan Correctional Facility) *note 2* у Доњем Менхетну (енгл. Lower Manhattan). Изјаснио се да није крив. Био је под сличним оптужбама на Флориди, 2008. године, али је нагодбом избегао *федералну казну* тако што је признао кривицу за два *државна* прекршаја и платио одштету за 36 људи које је идентификовао ФБИ. Тада је регистрован као сексуални преступник у државама Флорида и Њујорк. Епстину је 18. јула 2019. године онемогућена кауција након што је понудио $600,000 у замену за дозволу за кућни притвор у Њујорку. Након тога је поднео жалбу Апелационом суду САД-а (енгл. United States Court of Appeals for the Second Circuit) која је до дана његове смрти остала нерешена.

Покушај самоубиства[уреди | уреди извор]

Епстин је 23. јула пронађен у својој ћелији полусвестан, са повредама на врату. Адвокатима је рекао да га је напао цимер из ћелије. Његов цимер, Николас Тартаглионе, осумњичени за вишеструка убиства и контраверзом у вези са дрогом, порицао је Епстинове оптужбе и тврдио да је он заправо спасио Епстина. Истрага је утврдила да Тартаглионе није имао удела у наведеном догађају.

Након Епстинове смрти забележено је да су затворски чувари претили Тартаглионеу након што је медијима описао Епстинову смрт, као и услове живота у затвору. Анонимни извор претпоставља да је Епстин исценирао инцидент да би био пребачен. Спенсер Кувин, адвокат заступник три наводне жртве Епстинових злочина је у интервјуу поводом овог инцидента истакао да верује да је у питању покушај убиства и да су велике шансе да Епстин буде убијен у затвору.

Последње недеље[уреди | уреди извор]

Епстин је након покушаја самоубиства стављен под интензивну присмотру. Пребачен је у ограђену, провидну ћелију, константно осветљену, у којој је забрањено поседовање предмета који би могли да угрозе затвореников живот. Шест дана касније прекинута је присмотра и Епстин је подвргнут психијатријском прегледу. Неки извори извештавају да је ослобођен присмотре јер је негирао покушај самоубиства и тврдио да га је Тартаглионе напао. Епстин је потом пребачен у посебну јединицу где је требало да има цимера и да га обилазе сваких 30 минута.

Познато је да је Епстин куповао услуге и заштиту других затвореника. Након Епстинове смрти, у његовој ћелији пронађена је порука у којој се жалио како га нападају огромне бубе, како га чувар Това Ноел служи изгорелом храном и како га чувари намерно закључавају у купатилу, где потом буде без одеће и до сат времена *note 3*. Џефри Епстин је 8. августа потписао тестамент пред два адвоката. Последња жеља била му је да *унапреди* дугогодишње раднике и да се сва његова имовина уручи повериоцу.