Корисник:Mk105105/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Mona Abul Fadl
Лични подаци
Датум рођења(1945{{month}}{{{day}}})1945.
Место рођењаКаиро,  Египат
Датум смрти23. септембар 2008.(2008-09-23) (62/63 год.)
Место смртиРестон, Вирџинија,  Вирџинија

Mona Abul-Fadl (1945-2008) je bila naučnica o savremenoj ženskoj misli i ženskim studijama. Bila je povezana sa Međunarodnim institutom Islamske misli a kasnije sa onim što je sada poznato kao Univerzitet Kordoba (Cordoba University). Njena istraživačka interesovanja su uključivala političku teoriju, komparativnu politku, Islam i bliski istok, epistemologiju i feminističke nauke.

Biografija[уреди | уреди извор]

Abul Fadl je rođena u Kairu, 1945, kao ćerka roditelja koji su bili fizičari, filantropi i aktivisti - Zahira Abdin i Mun‘im Abul Fadl. Provela je detinstvo između Londona i Egipta. Doktorirala je orijentalne i afričke studije na univerzitetu u Londonu i postala redovni profesor na Univerzitetu u Kairu (Cairo University). Bila je Fulbrajtova stipendistkinja u Old Dominion University u Norfolk, Virgina, i naučnica na razmeni u Centru za istraživanje i proučavanje mediteranskih društava (CRESM) u Aix-en-Provence, Francuska pre nego što se pridružila Međunarodnom institutu Islamske misli (IIIT).


Osnivači Međunarodnog instituta Islamske misli, Isma'il Raji al-Faruqi, i njegova supruga Lois Lamya' al-Faruqi, prepoznali su vrednost obrazovanja Mone Abul Fadl u povezivanju Islamske i zapadne intelektualne epistemologije. Nastojali su  da  Abul Fadl da postane članica Međunarodnog instituta Islamske misli, iako su se ovi napori realizovali tek nakon njihovog ubistva 1986. godine.


Istraživanje Abul Fadl, kulminiralo je knjigom, "Gde Istok sreće Zapad: primena islamskog susreta za duhovni i kulturni preporod" objavljeno 1992. godine. Takođe je kroz svoju akademsku povezanost sa Međunarodnim institutom Islamske misli upoznala svog muža, Taha Džabera Al Avanija. (Taha Jaber Al-Alwani), naučnik u oblasti Islamske teorije i filozofije prava i bivši predsetnik Saveta za Fiqh savet Severne Amerike.[1]



U Kairu, Marta 1999. godine, osnovala je neprofitnu organizaciju, Udruženje za izučavanje žena i civilizacije  (Association for Women and Civilization Studies - ASWIC)  (ASWIC). Cilj im je bio da podižu svest o položaju, ulozi i statusu muslimanki kroz istoriju. Sprovodili su istraživanja, promišljanjem akademskih učenja i organizovanjem seminara i programa obuke, treninga.[2]


Mona Abul-Fadl je preminula 23. Septembra 2008. godine, nakon višegodišnje borbe sa rakom dojke.[3]

Istraživanja i teze[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

1

Spoljne veze[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://azzron.biz/component/content/article/54-mona-abul-fadl/96-under-the-shade-of-an-oak-tree-a-pioneering-female-scholar-rests-in-peace.html.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ „About us”. web.archive.org. 2016-08-25. Приступљено 2022-10-27. 
  3. ^ „Dr Mona Abul-Fadl passed away”. life thru dusty lenses (на језику: енглески). 2008-09-24. Приступљено 2022-10-27.