Пређи на садржај

Корисник:Nollzy/Пиклебол

С Википедије, слободне енциклопедије
Пиклбол (енг. Pickleball)
Први пут игран1965, Bainbridge Island, Washington, U.S.
Карактеристике
Чланови тимаСингл или Дубл
Мешани полДа, мушки сингл, женски сингл, мушки дубл, женски дубл, мешовити дубл
ТипНа отвореном или у сали, racket sport
ОпремаПластична перфорирана лоптица, композитна или дрвена лопатица - рекет, и мрежа
Присуство
ОлимпијадаНе
ПараолимпијадеНе

Иако личи на тенис у неким аспектима и пинг-понг (стони тенис) у другим, пиклбол има специфична правила, рекета и димензије терена. Терен је дугачак 13,4 метра и широк 6,1 метара, а рекет је већи од оног који се користи у стоном тенису. Тврда пластична лоптица која се користи у пиклболу мање одскаче од тениских лоптица . На свакој страни мреже налази се поље (2,1м) познато као зона без волеја (или кухиња ), где лопта мора да одскочи пре него што је ударите. Правила одређују бодовање са стране, где само сервер може постићи поен. Минимална одскок лоптице, зоне без волеја и замах испод руке којим се изводе сви сервиси дају игри динамичан темпо.

Између 1965. и 2020., пиклбол је постао популаран спорт у северозападном региону Пацифика у Сједињеним Државама, а популарност је почела да расте и у другим земљама. У 2021, 2022. и 2023. години, спорт је проглашен за најбрже растући спорт у Сједињеним Државама од стране Удружења за спортску и фитнес индустрију, а до 2023. године процењено је да ће имати преко 4,8 милиона играча. Растућа популарност овог спорта приписује се његовом лаком учењу, привлачности широком распону узраста и нивоа кондиције, и ниским трошковима играња.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Игра је настала 1965. године на острву Бејнбриџ у Вашингтону, у летњој кући Џоела Причарда, који је касније служио у Конгресу Сједињених Држава и као потгувернер Вашингтона . [1]


Изумитељ игре[уреди | уреди извор]

Творац пиклбол спорта је Џоел Причард.  Он је на свом имању, својој деци, којој је било досадно једно поподне, желео да организује играње бадминтона али пошто нису успели да нађу лоптицу за бадминтон, узели су једну пластичну лоптицу за бејзбол (wiffle-ball перфорирана пластична лоптица) направили лопатице од дрвета, спустили мрежу за бадминтон и играли овај нови спорт.

Централ Парк, Њујорк 2023

Терен и опрема[уреди | уреди извор]

Димензије терена за пиклбол
Рекет за пиклбол са једном лоптицом са 26 рупа (лево) и једном са 40 рупа (десно)

Терен[уреди | уреди извор]

Величина терена је 6,1 м са 13 м и за дубл и за сингл, исте величине као терен за бадминтон за парове. Између мреже и предње сервис линије налази се зона без волеја . Подручје између зоне без волеја и основне линије је сервисни терен . Средишња линија дели терен за сервис на леву и десну страну. Регулисани турнири и игре се обично играју на специјализованој полиуретанској спортској подлози; међутим, терени су често постављени на бетонским, астротурф и затвореним кошаркашким теренима. [2]

Мрежа[уреди | уреди извор]

Мрежа је 0,91 м висока на крајевима и 0,86 висина на средини. Мрежни стубови треба да буду 22 ft (6,7 m) од унутрашњости једног стуба ка унутрашњости другог стуба. [3]

Лоптица[уреди | уреди извор]

Лоптице морају бити направљене од издржљивог обликованог материјала са глатком површином и морају имати између 26 и 40 равномерно распоређених кружних рупа. Морају тежити између 22,1 г и 26,5 г и величине између 73 мм и 75 мм у пречнику.

Рекет[уреди | уреди извор]

Ширина рекета не сме да пређе 61 цм; дужина не може бити већа од 43 цм . [4] Нема захтева у погледу дебљине или тежине. Рекет мора бити направљен од нестишљивог материјала и површина мора бити глатка.

Поље за сервис
Сервис аут

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[[Категорија:Игре са лоптом]]

  1. ^ Lyons, Gil (24. 8. 1990). „Pickle-ball: Founders of game say paddle sport simply is a barrel of fun”. The Seattle Times. стр. C7. Приступљено 25. 1. 2020. 
  2. ^ [1] Net World Sports | Pickleball Court Guide
  3. ^ Leach, Gale H. (2013). The Art of Pickleball (4th изд.). Two Cats Press. 
  4. ^ Marie, Spentel (2022). „How to Measure a Pickleball Paddle for Regulation Play”.