Пређи на садржај

Корисник:Sergej12345/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Oxalidaceae[уреди | уреди извор]

Oxalidaceae су мала породица од пет родова зелених биљака, жбуна и малих дрвета, са великом већином од 570 врста у роду Oxalis[1]. Чланови ове породице обично имају троугласте зелене или љубичасте раздвојене листове, листићи показују покрете спавања, шире се у светлости и скупљају у мраку и углавном су вишегодишње биљке шареним цветовима. Неке врсте су јестиве док су друге отровне у већим количинама. Ова породица има широку дистрибуцију широм света, укључујући тропске и умерене регионе. Познате су и по својој способности акумулација оксалатних кристала у ткиву што може изазвати иритацију коже и слузнице код појединих особа са алергијама. Неке врсте су популарне као украсне биљке у вртовима и кућама због својих атрактивних цветова и листова. Биљке из ове породице такође имају значај у традиционалној медицини и кулинарству широм света.

Oxalidaceae

Род Averrhoa обично се укључује у ову породицу, али неки ботаничари га стављају у посебну породицу Averrhoaceae. Категорија:Биљке

Култура[уреди | уреди извор]

У неким културама, као што су ирска или јужноафричка, ове биљке имају симболично значење и повезане су са митовима и легендама. На пример, у Ирској су симбол среће, јер им се приписују магична својства. Такође неке врсте Oxalis биљака се користе у традиционалној медицини за лечење кожних проблема и болести гастроинтестиналног тракта и других болести.

Узгој[уреди | уреди извор]

Узгој обично захтева квалитетно земљиште и умерено заливање с обзиром на то да неки људи преферирају сувље услове. Неки људи их узгајају због њихове способности да привуку лептире и пчеле у башту шарених цветова.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Породица Oxalidaceae је део реда Oxalidales, који укључује неколико других породица као што су Connaraceae и Cephalotaceae. У оквиру Oxalidaceae постоји око 27 родова и око 800 врста. Неки од најпознатијих родова укључују Oxalis stricta, Biophytum и Oxalidella.

Угроженост[уреди | уреди извор]

Иако многе врсте Oxalidaceae тренутно нису угрожене, инвазивна природа одређених врста представља изазове за очување биодиверзитета. Неопходне су стратегије праћења и управљања да би се ублажио утицај инвазивних врста и заштитила изворна флора.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. (2016). "The number of known plants species in the world and its annual increase". Phytotaxa. 261 (3): 201–217.