Корисник:Stefanavt5219/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Сахара
Жанравантура, драма
ТворацJames R. Silke
РежијаAndrew McLaglen
Главне улогеБрук Шилдс, Ламбертом Вилсоном, Хорстом Бухолцом, Џоном Риз-Дејвисом и Џоном Милсом.
МузикаEnnio Morricone
СниматељDavid Gurfinkel Armando Nannuzzi
Продуцентска
кућа
Anglo-EMI Distributors
Година1983.
Трајање111. минута
ЗемљаУједињено Краљевство Сједињене Државе
Језикенглески
Буџет25 милиона долара

Сахара је британско-амерички авантуристички драмски филм из 1983. године, а радња филма се одвија у Израелу. Режисер је Ендруа Меклаглена док је оригиналну музику компоновап Енио Мориконе. У главним улогама су били Брук Шилдс, Ламбертом Вилсоном, Хорстом Бухолцом, Џоном Риз-Дејвисом и Џоном Милсом.

Радња[уреди | уреди извор]

Филм почиње 1928. године када Гордон (Стив Форест) развија своје ново тркачко возило и умире на тренингу пре него што је могао да се такмичи у 'Транс-Африцан Ауто Раце'. Уз помоћу Гордонових пријатеља, Гордонова ћерка, Дејл (Брук Шилдс) се прерушава у мушкарца и заузима место свог оца у трци кроз пустињу Сахару не би ли спасила сан свог оца и освојила новчану награду.

Дејл је одличан возач и има добре шансе да победи у трци која је намењена само мушкарцима. Након што пређе стартну линију, скида перику и бркове и осталим учесницима трке открива свој прави пол. Да би уштедела време иде пречицом која је приближава племенском рату између бедуинских фракција. Још један тркач, Немац Фон Глесинг (Хорст Бухолц), такође користи исту пречицу.

Дејл и њену екипу заробљава Расул (Џон Рис-Дејвис), ујак једног од вође зараћених племена. Шеик Џафар (Ламберт Вилсон), видео је Дејл издалека и пожелео је, па је спашава од свог ујака тврдећи да је Дале његова невеста. Дејл се удаје за Џафар и следећег јутра бежи својим колима и покуша да заврши трку. Вођа другог племена ју је ухватио пре него што је успела да заврши трку. Џафара је сазнао да је Дејл ухваћена и окупља људе, спашава је и допушта јој да заврши трку. Дејл побеђује у трци и у трентку види Џафаровог коња, опрашта се од своје екипе и одлази Џафару.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Брук Шилдс Дејл Гордон
Ламберт Вилсон шеик Ахмед Ал Џафар
Хорст Бухолц Хајнрих фон Глесинг
Џон Рис-Дејвис Расул
Џон Милс Кембриџ
Роналд Лејси Бег
Цлифф Поттс Стринг
Пери Ланг Енди
Терренце Хардиман капетан Брауни
Стив Форест Р. Ј. Гордон
Тувија Тави Енрико Берточели
Дејвид Лоџ Јуинг
Пол Максвел Чејс
Јосеф Шилоах Халеф

Продукција[уреди | уреди извор]

Филм је наводно инспирисан сином тадашњег британског премијера, Марком Тачером, који се изгубио у северној Африци 1982. током ауто-релија. У мају 1982. најављено је да ће Гај Хамилтон режирати Брук Шилдс у Сахари са буџетом од 15 милиона долара[1]. Био је то један од филмова са највећим буџетом компаније Канон Филмс.

Шилдсов хонорар је наводно износио милион долара или 1,5 милиона долара. Њена мајка Тери је била извршни продуцент са хонораром од 25.000 долара.[2]

Тери је рекла да је желела да филм „буде сладак и лаган, а ја сам хтела очинског редитеља, који би се играо с њом, млатио је около, забављао се. Не желим да је још неко гледа као жену. Није време.[2] ” Наводно је било осам преправљања по налогу Шилдсове мајке и два редитеља су дала отказ пре почетка снимања.[2]

Проналажење главне мушке улоге трајало је више од годину дана. „Желела сам некога згодног колико би могао бити са необичним нагласком“, рекла је Тери. Међу онима који су разматрани били су Тед МцГинлеи („Замрачила сам му косу и натерала га да пусти браду, али није могао да добије нагласак“, рекла је Тери); Аднан Кхасхоггијев син Кхалед („Он је диван дечак, али није глумац“); и Џон Кенеди млађи („Он је мрачан, згодан као пакао и каквог је тела, али можете ли да замислите новинаре да је играо са Брук? Филм би се изгубио. Осим тога, нисам мислио да ће му мајка дозволити ”)[2]. Винцент Спано, који је играо лик по имену "Шеик" у Баби Ит'с Иоу, рекао је да му је понуђена улога, али ју је одбио. Питао сам се да ли би било добро за моју каријеру да играм још једног шеика“, рекао је он. „Такође, нисам желео да стојим у пустињи Сахаре и чекам да јој Брук поправи трепавице.“[3] На крају је Ламберт Вилсон добио улогу.

Брук је најлепше створење на земљи“, рекао је Голан. „Она је дух пустиње, а Ламберт је дивљи човек, али образован. Он жели да је силује, али се контролише. Не плашимо се овде клишеа. Желим прелеп романтични блокбастер у коме ће се сва америчка деца препознати.”[2]

Снимање[уреди | уреди извор]

Снимање је почело у августу са Ендрјуом Меклагленом као режисером. Сахара је делимично снимљена у пустињи Негев на југу Израела у близини града Елат.[4]

Модни дизајнер је биио Валентино, који је рекао да је 1925. била једна од његових омиљених година: „ Био је то фантастичан тренутак, пун фантазије и идеја. Време када су се жене мењале за чај, па за вечеру и онда за бал.”

Шилдс је касније рекао: „Било је забавно бити четири месеца у Израелу и возити ауто. Била је повређена на снимању када је избачена из аутомобила који је возила, пала је на леђа и задобила повреде у пределу ребара. Она је изјавила да је у тој ситуацији била најближа смрти у свом животу.

Снимање је завршено у фебруару 1983. године.

Признања[уреди | уреди извор]

На Раззиес-у 1984, Брук Шилдс је номинована за најгору глумицу, чиме је постала прва и једина глумица која је освојила ову награду.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 5th Golden Raspberry Awards (на језику: енглески), 2022-03-21, Приступљено 2022-09-15 
  2. ^ а б в г д „Brooke Bobs Up in Israel”. Peoplemag (на језику: енглески). Приступљено 2022-09-15. 
  3. ^ Ebert, Roger. „Rumble Fishing: Scenes from a Chinese restaurant | Interviews | Roger Ebert”. https://www.rogerebert.com/ (на језику: енглески). Приступљено 2022-09-15.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  4. ^ Sahara (на језику: енглески), Приступљено 2022-09-15 
  5. ^ „Razzies.com - Home of the Golden Raspberry Award Foundation”. web.archive.org. 2009-02-28. Приступљено 2022-09-15. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]