Корисник:Tomicmateja8/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Tobirama Sendžu[уреди | уреди извор]

Tobirama Sendžu (千手扉間, Senju Tobirama) je izmišljeni lik u manga i anime seriji Naruto, član je klana Sendžuu i mlađi brat Haširame Sendžu. Tobirama i njegov brat bili su učitelji Hiruzena Sarutobija[1]. Njegova priroda se veoma razlikuje od njegovog brata po tome što je pomalo nervozan, ciničan i kritičan. Posebno u odnosu na državu. Ova cinična i ljuta priroda čini da ga prijatelj njegovog brata, Madara Učiha, ne voli. Nakon bratove smrti, preuzeo je titulu Drugog Hokagea (二代目火影, Nidaime Hokage)[2].

Karakter[уреди | уреди извор]

Tobirama je bio strog čovek koji je otvoreno govorio o većini tema. Imao je pragmatičan pristup životu, verujući da se mnogi svetski problemi mogu rešiti dobro definisanim pravilima i zakonima. Iako su njegove reči često mogle da ispadnu grube ili bezosećajne, sam Tobirama je bio relativno miran i staložen, retko se ponašao ili emotivno reagovao. Upravo to mu je omogućilo da deluje kao neka vrsta protivteže idealima svog starijeg brata Haširame: kada bi se Haširama suočio sa svojim tvrdoglavim optimizmom, Tobirama je palo da posreduje i natera realniju alternativu da bi postigao te idealističke ciljeve. Haširama je obično bio razočaran Tobiraminim mešanjem, ali je obično pristao bez mnogo protesta. Ali Haširama bi, s vremena na vreme, odstupio od Tobirame, često zato što su Tobiramine metode postajale previše moćne; Haširamino retko ispoljavanje besa u takvim prilikama bilo je dovoljno da Tobirama povuče. Bez obzira na to koliko je često morao da potkopa svog brata i svoje lično mišljenje da je Haširama nešto kao idiot, Tobirama ga je veoma voleo i poštovao, i ako je bilo šta, Haširama je poštovao sebe koliko i on i druge.

Tobirama je želeo da se seljani, sa svojim raznolikim poreklom, otrgnu od tendencije da misle samo na svoj klan i umesto toga misle na selo kao celinu. Zbog toga je tako često dolazio u sukob sa Učihama, jer je osećao da često cene svoje želje iznad drugih; smatrao je da je Madara najgori primer ove tendencije. Iako se Tobirama istinski nadao da će vojna policija Konohe pomoći Učihama da se koncentrišu na selo, nije bio iznenađen kada su to shvatili kao namerno omalovažavanje, kada ih je to zauzvrat navelo da planiraju državni udar protiv Konohe i kada je puč doneo o njihovom skorom izumiranju.[1][3] Uprkos ovoj očiglednoj predrasudi prema Učihama, Tobirama je bio savršeno srećan što je sarađivao sa svakim Učihom koji bi mogao da prevaziđe njihovo 'prokletstvo mržnje'; citirao je Kagami Učihu kao vrhunski primer.

Iako su se poznavali samo kratko, Tobirama i Minato Namikaze, Četvrti Hokage[2], odlično su se slagali. Njihovo uzajamno poštovanje jedno prema drugom kao da je bilo zasnovano na njihovim sličnostima: obojica su se vrlo brzo kretali i razmišljali na bojnom polju. Iako su njihove stvarne ličnosti bile prilično različite, Tobirama je ipak bio zabavljan Minatovim hirovima, kao što su njegova komplikovana imena za tehnike.[3] Sa Minatovim sinom, Narutom Uzumakijem, Tobirama je bio iznerviraniji od svega drugog: Naruto mu se nije obratio sa odgovarajućim počastima i nije ga prepoznao kao tvorca određenih tehnika, kao što je tehnika Munjevitog leta, za koju je Naruto verovao da je Minatova kreacija.

Veštine i sposobnosti kao nindža[уреди | уреди извор]

Tobirama je bio poznat kao jedan od najmoćnijih šinobija u istoriji, zaslužujući pohvale čak i od svojih rivala. Uspeo je da ubije Izunu Učihu - brata Madare Učihe, koji su bili jednaki u veštini i moći. Danzo Šimura je izjavio da je Tobiramina veština bila bez premca u vreme dok je bio Hokage[2]. Bio je u stanju da preživi bitku sa Zlatnom i Srebrnom braćom — strašnim dvojcem koji je posedovao čakru devetorepe lisice i posedovao sva četiri alata Pustinjakovog blaga šest puteva.

Tokom svog života, Tobirama je važio za najbržeg šinobija. Bio je sposoban da se kreće dovoljno brzo da pokrije metu eksplozivnim kartama, kao i da ih označi za prostorno-vremenske nindža tehnike, a da ne bude primećen. U animeu, Tobirama je prikazan kako se kreće jednako brzo dok je pod vodom. Vešt je u taidžucu-u i može se takmičiti sa svojim bivšim učenikom Hiruzenom, koji je poznat po svom apsolutnom vladanju svim veštinama šinobija.

Njegove rezerve čakre bile su dovoljno velike da teleportuju dva korisnika koji su istovremeno bili u režimu repate zveri, i dovoljno jake da primetno utiču na okolni teren kada su je pustili. Njegova kontrola čakre bila je dovoljno napredna da izvodi složene tehnike samo jednom rukom. Njegova volja je takođe bila dovoljno jaka da prevaziđe skoro savršenu kontrolu nečistog sveta reinkarnacije.

Od detinjstva, Tobirama je bio vešt senzor. Dodirujući tlo prstom, mogao je tačno da otkrije prisustvo i lokaciju ciljeva u okolini. Takođe je mogao da oseti osobe koje su udaljene, da identifikuje poreklo neke osobe po potpisu čakre, pa čak i da odredi tačnu lokaciju mete dok je slep. Takođe je spomenuo da je imao sposobnost da pošalje svoju dušu da pomogne umirućem Saskeu, i da bi ga imobilisao da nije bio imobilisan Madarinim crnim šipkama.

U borbi, Tobirama je proračunat, udara samo kada je bio siguran u uspeh i bez ikakve misli o milosti. Veoma inovativan, dizajnirao je niz originalnih i jednako naprednih tehnika, uključujući reinkarnaciju nečistog sveta, tehniku munjevitog leta i tehniku kloniranja senke. Tobirama je bio poznat po tome što je iznenada napao protivnike koji misle da su pobedili i spustio gard. Da bi stekao svaku moguću prednost, on obraća pažnju na svaki aspekt bitke, analizirajući strategije i tehnike svojih protivnika kako bi uočio njihovu nameru, mehaniku i na kraju njihove slabosti. Bio je na sličan način sposoban za veštine koje nije trenirao, bio je u stanju da prepozna žabu sa planine Mjoboku i njihov sendžucu ili razne vrste naprednih transformacija prirode.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Tobirama Senju”. Narutopedia (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-07. 
  2. ^ а б в „Hokage”. Narutopedia. sr Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-09. 
  3. ^ а б „Tobirama Sendžu”. Narutopedia. sr Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-09.