Пређи на садржај

Корисник:Tropikaldžem/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Кокто Твинс
Музички рад
Активни период1979. - 1997.
Место оснивањаШкотска
Жанрдарквејв, шугејз
Издавачка кућа4AD
Чланови
Садашњи члановиЕлизабет Фрејзер
Робин Гатри
Вил Хеги
Сајмон Рејмонд
Дискографија
Heaven or Las Vegas
(1990)
Four-Calendar Café
(1993)
Milk and Kisses
(1996)

Кокто Твинс (енгл. Cocteau Twins), била је шкотска рок група активна од 1979. до 1997. године, када се расформирају услед бројних несугласица међу члановима бенда. Основали су је Робин Гатри и Вил Хеги, а непосредно пре објављивања деби албума, прикључује им се Елизабет Фрејзер.

Поред јединствено написаних, тешко разумљивих текстова песама и кристалног, продорног сопрана Фрејзерове, бенд ће остати упамћен као бенд који је створио етерични талас (ethereal wave), а такође се сматрају једним од пионира шугејза. Једна су од најзначајнијих група издавачке куће 4AD, под чијим окриљем издају свој најпознатији албум Heaven or Las Vegas 1990. године.

Историјат[уреди | уреди извор]

Године оснивања: 1979-1982[уреди | уреди извор]

Бенд су 1979. основали Робин Гатри и Вил Хеги, у шкотском градићу Грејнџмаут. Почетна идеја била је да на музичкој сцени делују као дуо, назван по истоименој песми бенда Simple Minds. у родном граду брзо се сазнало за њих, како због чињенице да је Грејнџмаут мали град, тако и због Гатријевих већ познатих наступа као диск-џокеј. Елизабет Фрејзер упознају 1982., након што примећују њен таленат за плесање, што резултира понудом Гатрија и Хегија да постане део њиховог бенда. Иронија је да је касније, као чланица бенда, Фрејзерова изузетно ретко плесала. Гатријеве минималистичке гитарске деонице, снажан Хегијев бас и јединствени певачки манир Фрејзерове створили су уникатан звук, захваљујући коме се готово одмах по оснивању издвајају. Године 1982., дебитују албумом Garlands, под издаваштвом дискографске куће 4AD. Албум је одликовала туробна атмосфера и мрачан тон, прожет наглашеним, френетичним ритмом, зачињен специфичним вокалним изразом. Као такав, албум готово одмах по објављивању доживљава успех,као и бројна поређења новинара и критичара са звуком бендова Баухаус, Сузи енд д Беншиз, Секс Пистолс, па и са Кејт Буш, иако се сами чланови бенда никада нису слагали са овим поређењима и поред тога што им је овакав звук приватно био близак. Још један важан елемент бенда, свакако су били текстови песама, написани на врло неконвенционалан, апстрахован начин. Разлог слабе разумљивости текстова песама била је лична несигурност Фрејзерове, која, како је и сама својевремено изјављивала, није знала шта значе речи које је користила у писању песама и да су оне добијале значење тек када би их отпевала. Оваква пракса се наставила и на наредним албумима, премда је албум Garlands садржао написане стихове на полеђини омота албума. У реиздању албума, текстови су пак избачени. Албум наслеђују ЕП плоче Lullabies и Peppermint Pig.

1982-1983[уреди | уреди извор]

Неколико месеци након издатог деби албума, бенд објављује ЕП плочу под називом Lullabies. На ЕП плочи, издатој 1983., карактеристичног назива Peppermint Pig, налазиле су се три песме, без одступања од звука који су патентирали на деби албуму. Међутим, чланови бенда били су изузетно