Лексикон библиотекарства

С Википедије, слободне енциклопедије

Лексикон библиотекарства је речник библиолошких појмова са изведеним пореклом начинима грађења и употребе, међусобним релацијама. Овај појам користи се и у значењу енциклопедије која представља за сваки појам акумулирано продубљено значење.

Садржај лексикона[уреди | уреди извор]

Лексикон библиотекарства садржи библиолошке појмове поређане по азбучном реду. Како се наука и техника стално развијају, стварају се и нови појмови и изрази стога би у лексиконима требало да буде заступљена савремена библиолошка терминологија. Често се у лексиконима употребљавају не само интернационални већ и други посебни изрази (енглески, немачки и др.) јер је библиотекарима потребно да знају најважније специфичне изразе на страним језицима. Код већине термина није неопходно опширно објашњење док се за неке употребљава и више страница текста (библиотеке, штампарство, издавачка делатност, о литератури, библиографија, каталогизација, класификација, стручно оспособљавање библиотекара, и др.).Лексикон је првенствено намењен онима који се баве библиотечком, издавачком и књижарском делатношћу, а може користити (као подсетник и садржајни преглед из стручне и блиске области) такође библиофилима и осталим људима књиге.

Код писања лексикона библиотекарства, када тај посао ради један човек, постоји опасност од, пре свега, субјективног избора речи (термина), од давања предности појмовима из одређених области, које се аутору ближе, које боље познаје, затим од нарушавања пропорционалности обрађених појмова према њиховој важности у комплексу дате одреднице и, најзад, ту је и опасност од нетачне формулације појмова из мање познатих области. Како се при писању лексикона библиотекарства сваки аутор ослања на литературу, јако је важно која се литература користи.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грубачић, Коста: Енциклопедијски лексикон библиотекарства. - Сарајево: Завод за издавање уџбеника, 1964 (Тузла : Графичар). - 336 стр. ; стр. 4-5
  • Вранеш, Александра; Марковић, Љиљана: Од рукописа до библиотеке : појмовник - 3. допуњено и измењено изд. - Београд : Филолошки факултет, 2013. (Београд : Белпак). - 356 стр.
  • Грубачић Коста: Енциклопедијски лексикон библиотекарства. - Завод за издавање уџбеника, Сарајево, 1964 / Ирмлер Ј. [Jan] ; превела са словачког Емилија Качаник - Приказ