Медаља за заслуге

С Википедије, слободне енциклопедије
Медаља за заслуге
Медаље за заслуге, златна и сребрна.
Додељује Република Србија
Додељује се заИзузетне резултате на пољима живота и рада
СтатусАктиван

Медаља за заслуге јесте одликовање Републике Србије. Има два степена: златна и сребрна медаља. Додељује се за изузетне заслуге и постигнуте резултате у свим областима живота и рада.[1]

Опис медаље[уреди | уреди извор]

Медаља је округла, пречника 40 милиметара. Израђена је ковањем у хладном стању од сребра финоће 925/1000, са галванско-декоративном заштитом. Златна медаља је израђена од позлаћеног сребра.

На лицу медаље је фигура девојке у народној ношњи (алегоријска фигура Србије), која у десној руци држи победнички ловоров венац, а у левој сноп палминог лишћа, симбол мира. Медаља по ободу круга има орнамент у облику рељефне плетенице која се појављује на нашој средњовековној архитектури. На наличју медаље налази се венац од ловорове и храстове гране, доле увезан машном, а горе отворен, са девизом одликовања: „ЗА ЗАСЛУГЕ” између гранчица. У средини поља је Велики грб Републике Србије.

Врпца за медаљу израђена је од плаве моариране свиле, у виду равностраног троугла, чије су стране дугачке 50 милиметара. При дну је закачка о којој виси медаља.

Врпце – заменице израђене су од плаве моариране свиле ширине 36 милиметара, са једном ивичном златном усправном пругом за златну медаљу, а за сребрну медаљу са једном сребрном ивичном пругом ширине по 4 милиметара.

Медаља се носи на левој страни груди.[1]

Добитници[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Odlikovanja | Vojska Srbije”. www.vs.rs. Приступљено 2021-08-19. 
  2. ^ „Проф. др Мирко Ковачевић добитник Златне медаље за заслуге Р. Србије”. ХИЛАНДАР - Ι.Μ. ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ - HILANDAR (на језику: српски). 2019-02-16. Приступљено 2022-04-09. 
  3. ^ „Џони Деп на Сретење добија Златну медаљу Србије”. Политика. 11. 2. 2022. Приступљено 13. 2. 2022.