Миодраг Миле Богдановић

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Миле Богдановић)
Миодраг Миле Богдановић
Лични подаци
Пуно имеМиодраг Богдановић
НадимциМиле
Датум рођења(1923-09-10)10. септембар 1923.
Место рођењаБеоград, Краљевина СХС
Датум смрти7. март 2012.(2012-03-07) (88 год.)
Место смртиБеоград, Србија
ОбразовањеГрађевински факултет у Београду
Занимањепевач, истакнути естрадни уметник
Музички рад
Активни период1944—2000.
Жанрнародна, староградска
Издавачке кућеПГП РТБ, Дискос, Студио Б, Југотон

Миодраг Миле Богдановић (Београд, 10. септембар 1923Београд, 7. март 2012) био је српски певач народних и староградских песама.

Биографија[уреди | уреди извор]

Миле Богдановић је рођен 10. септембра 1923. године у улици Краљице Наталије, од мајке Олге и оца Бојана. Имао је старију браћу Милорада и Јована, као и млађу сестру Паву. Када је био четврти разред основне школе, као дете, први пут је запевао преко таласа предратног Радио Београда који се тада налазио у згради Српске Академије Наука и уметности у Кнез Михајловој улици на петом спрату.

Каријера[уреди | уреди извор]

После ослобођења, Миодраг Миле Богдановић се активно укључује са другим певачима у стварање радио - програма.

Репертоар су чиниле народне, градске и тада незаобилазне песме инспирисане Народно ослободилачком борбом. На Никољдан 19. децембра 1944. године, Миле је први пут запевао у програму, и то песму Тихо ноћи. Од тада, неуморно је сакупљао и изводио изворне народне и староградске песме и романсе, па је у репертоару имао преко 1500 песама. На тај начин је забележио и сачувао од заборава многе песме и тако постане чувар нашег народног блага.

Уследили су даљи позиви, тако да је његово певање на радију било редовно у живим наступима до 1954. године, а онда је уследила ера снимања музике што је певачима једним делом олакшало посао.

Миле Богдановић је сарађивао са многим оркестрима, мада је волео да издвоји два, а то су НО под управом Властимира Павловића Царевца и ТО Максе Попова. Колеге и композитори су га посебно ценили. Незаобилазне су приче о маратонима у натпевавању Милета и Цунета. Композитор Жарко Петровић дао је баш Милету Богдановићу своје најлепше песме, попут Серенаде о Београду. Каријера Миодрага Милета Богдановића обиловала је различитим животним активностима на многим пољима: музичком, хуманом, спортском, списатељском, градитељском... Печат његовом битисању ипак је дала музика, народна и староградска и то она права.

У историји југословенске естраде остаће запамћено чувено натпевавање са Цунетом Гојковићем 26. марта 1971. године у хотелу "Југославија". У певачком двобоју (преко радија је текао пренос уживо), названом "Ко зна више", а које је трајало више од 15 сати, победу је однео Предраг Цуне Гојковић резултатом 43:42 и понео титулу најбољег познаваоца песама.[1]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Иако осведочених певачких квалитета, радни стаж започео је у Београдском водоводу, да би касније прешао у Радио Телевизију Београд на место директора инвестиција и изградње. Много је успешно реализованих пројеката остало за њим, посебно у сегменту емисионе технике и предајника.

Успешно се бавио и сликарством, радио је пејзаже акварел техником и имао је неколико изложби у Београду и у Србији. Волео је и фудбал: један је од оснивача ФК Црвена звезда 1945. године и њен први центарфор. Био је учитељ и промотер бројних певача: Александар Аца Трандафиловић, Предраг Живковић Тозовац, Тома Здравковић, Зора Дремпетић, Живан Милић, Ђорђе Марјановић...

У време најактивнијег учешћа Миодрага Богдановића у музичком животу земље, пријатељство са доживотним председником СФРЈ - Јосипом Брозом Титом, код кога је Миле често одлазио, је помогло да се, док је био на челу Удружења естрадних уметника Југославије, избори за социјално осигурање чланова и њихових породица. На томе су му многе колеге биле бескрајно захвалне.

Од 2000. године написао је четири књиге: Тихо ноћи, Песма и прохујале године, Завичају мили крају и Ноћи и зоре Београда.

Фестивали[уреди | уреди извор]

Београдско пролеће:

  • Ах, кад тебе љубит' не смем (Вече старе градске песме), '76
  • Сусрет (Вече градске песме), '79
  • Снове снивам (Вече нове градске песме), '81

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • 1972. Давно је то било (Југотон)
  • 1974. Бледи месец - тужна је недеља (ПГП РТБ)
  • 1975. Неверна је моја драга (Југотон)
  • 1979. На те мислим (ПГП РТБ)
  • 1981. Предраг Гојковић Цуне и Миле Богдановић - Ко зна више (Сарајево Диск)
  • 1985. Липи мој Јадране плави (ПГП РТБ)
  • 1986. Београд стари, Београд нови (ПГП РТБ)
  • 1989. На крају града (ПГП РТБ)

Награде и одликовања[уреди | уреди извор]

Миодраг Миле Богдановић је објавио више аутобиографских и стручних књига из области народне и староградске музике. За допринос српској култури и уметности добио је више државних одликовања, међу којима су Вукова награда и Златни беочуг.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cune: Sve mi brane osim da pevam (Приступљено: 29. октобар 2011)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]