Музеј железнице у Винипегу

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј железнице у Винипегу
Winnipeg Railway Museum
ЛокацијаВинипег
 Канада
Координате49° 32′ 30″ С; 97° 04′ 32″ И / 49.54173° С; 97.07558° И / 49.54173; 97.07558
КолекцијаЖелезничка опрема и инфраструктура
Адреса48 - 123 Main Street, Winnipeg
Веб-сајтМузеј железнице

Музеј железнице у Винипегу је непрофитна организација, којом управљају канадски волонтери из средњозападноамеричког Удружења љубитеља пруга. Музеј је основан са циљем да набавља, чува и презентаује железнилку опрему из разних историјских периода Канаде од Лејкеда на истоку, до подножја Стеновитих планина на западу, и од Сент Пола на југу до Хадсоновог залива на северу.

Положај[уреди | уреди извор]

Музеј се налази у саставу железничке станица Уније, која је изграђена је у првој деценији 20. века (1911), на раскрсници Главне улице (енгл. Main Street) и Броадвеј авеније (енгл. Broadway Avenue) у централном кварту Виннипега. Садашња зграда железничке станице намењена је истовремено за путнички саобраћај, музеј железнице и комерцијални и пословни простор мешовите намене. Музеј се Формално састоји од главне зграде, укључујући и путничку чекаоницу, 1 и 2 железнички перон, и дела адаптиране железничке радионице и складишта, намењених музејским поставкама.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Када је у 21. веку железнички саобраћај у Канади драстично опао, железничка станица Уније, је већи део дана остајала празна и без путника. У последњих неколико година много објекта претворено су у пословни простор, а сама зграда са делом перона, мада и даље служи као железничке станице компаније „ВИА Пруге Канаде” (енгл. VIA Rail Canada), уступљена је једним делом, заљубљеницима у историју железнице - волонтерима, да у њему оснујуу Музеј железнице у Винипегу (енгл. Winnipeg Railway Museum).

Панорама централног језгра Винипега: Железнчка станица Уније и Музеј железнице у предњем плану

Намена и опис[уреди | уреди извор]

Музеја је намењен чувању и промоцији историје развоја железнице на простору Централне Канде. Артефакати и целокупна музејска поставка, размештена је на простору од око 3.500 m², у станичном депоима и на првом и другом колосеку железничке станице Уније.[2] У саставу музеја налази се и део за продају сувенира

Међу изложеним експопонатима посебно се истиче „Контеса од Дафрена” (енгл. Countess of Dufferin), прва локомотива на ложње у канадској прерија. Међу артефактима богате музејске збирке су и разни модели аутомобила и локомотива, бројне фотографије и планови о изградњи железничке инфраструктуре, као и опрема која је коришћена током изградње пруге до Хадсоновог залива и Черчила, итд.

Улаз у музеј из Главне улице
Једна од шест локомотива из музејске збирке
Железнички аутомобил

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Butterfield, David. „RAILWAY STATIONS IN MANITOBА, Historic Resources Branch A,” (PDF). Приступљено 24. 6. 2016. 
  2. ^ „Winnipeg Railway Museum”. Архивирано из оригинала 06. 03. 2016. г. Приступљено 25. 6. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]