Организација српских студената у иностранству

С Википедије, слободне енциклопедије
Организација српских студената у иностранству
СкраћеницаOCCИ
Основана15. јул 1997
ОснивачЈован Ратковић / Ана Трбовић
Датум оснивања15. јул 1997
НаменаПовезивање српских студената у иностранству
СедиштеБеоград,  Србија
Чланови10.000 српских студената у иностранству
ПредседникАлександар Љубомировић
ПотпредседникАнђела Јанковић
ПотпредседникСофија Матић
Веб-сајтwww.ossi.rs
осси.срб

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) је међународна, непрофитна, невладина и аполитична организација основана од стране српских студената 1997. године. Од самог оснивања, ОССИ има за циљ да окупи српске студенте у иностранству, омогући им лакши повратак у земљу и промовише Србију у свету.

Организација фунционише са седиштем у Београду и са четрнаест локалних огранака у Европи, Северној Америци, Азији и Аустралији. Све више, организација активно сарађује и са студентима на школовању у Србији.

Кроз различите пројекте и манифестације, у иностранству и матици, ОССИ промовише своје циљеве. Уз одржавање старих партнерстава, покретање нових пројеката и проширење базе чланова, наша организација ће наставити са утемељењем пута нашим студентима ка Србији и Србији ка остатку света. Састав Организације се мењао, данас броји укупно 10.000 чланова, од тога 150 активних.

Историјат[уреди | уреди извор]

OССИ је формирала група српских студената из Европе и Северне Америке, средином јула 1997. године. Организација је настала са намером да постане глобална, у виду мреже која ће повезати све већ постојеће групе студената у иностранству и основати нове тамо где њих до тада није било. Идеја која стоји иза ове организације јесте остваривање заједничких интереса, међусобно повезивање српских студената у иностранству, као и њихово повезивање са Србијом. За само неколико месеци рада Организација је успела да повеже 10 клубова српских студената у Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Француској и Немачкој. Седиште Организације је у Београду. Први координатор био је Јован Ратковић (1997—1998), Norwich, UK, други координатор Александар Јововић (1998—1999), Washington, USA .

Циљеви[уреди | уреди извор]

Од свог оснивања до данас, кроз све наше активности, водили смо се следећим циљевима:

  • помоћ при одласку на студије у иностранство
  • помоћ при повратку у Србију након завршетка студија
  • промоција Србије у иностранству
  • организовање пракси ради стицања радног искуства у Србији
  • промоција сарадње са сродним студентским организацијама широм света [1]

Организациона структура[уреди | уреди извор]

ОССИ-јеви органи су председник, потпредседник, генерална скупштина и одбор. Чланови генералне скупштине су и сви чланови ОССИ-ја. Организациона структура ОССИ-ја је формулисана тако да је чине одбор, тимови и ревизор.

Локални огранци[уреди | уреди извор]

ОССИ-јеви локални огранци представљају организационе јединице наших студената у иностранству. Њихов основни задатак је да кроз своје активности раде на промоцији Србије у држави у којој бораве и окупљају српске студенте са свог јурисдикционог подручја. Локални огранци се могу формирати на четири различита нивоа (ниво факултета, града, регије, државе). Сви локални огранци ОССИ-ја, на територији једне државе, представљају Национални огранак Организације. За сада, ОССИ броји 15 локалних огранака.

Пројекти[уреди | уреди извор]

ОССИ је од свог оснивања до данас реализовао многобројне пројекте који су се односили на побољшање услова студирања у иностранству, на пројекте стручне праксе, али и на оне које су имали хуманитарни карактер. У последњих неколико година најзначајнији ОССИ-јеви пројекти су: Упознај државу Србију, пОССИбилити, Праксе у ДКП-има, Пакетићи за малишане, ОССИлација, Компаративна анализа система признавања диплома, Брошура за студирање у иностранству, Стазама српске културе, Summer Networking Event, Водич кроз процес признавања страних диплома, Предавања у средњим школама, Дан државности Републике Србије, Стазама српске културе, ОССИ - EXIT авантура и остали. Детаљније о свим пројектима можете сазнати на сајту ОССИ-ја https://web.archive.org/web/20160515054343/http://www.ossi.rs/projekti#menu .

Дан државности Републике Србије[уреди | уреди извор]

Пројекат обележавања Дана државности Републике Србије представља жељу ОССИ-ја да своје чланове у иностранству укључи и мобилише студенте у циљу промоције Србије. Циљ је успоставити системски рад како би се промоција подигла на виши, професионалнији и ефикаснији ниво. Детаљније о пројекту на: https://web.archive.org/web/20160426075447/http://www.ossi.rs/projekat/8.

Праксе у дипломатско-конзуларним представништвима[уреди | уреди извор]

С обзиром на то да наши студенти проводе време ван матице, желели смо да подстакнемо активности које ће омогућавати релативно радно искуство, а у исто време одржавати везу са Србијом. Најлогичнији избор су била дипломатско-конзуларна представништва (ДКП) Републике Србије у свету. Детаљније о пројекту на: https://web.archive.org/web/20160426080123/http://www.ossi.rs/projekat/2.

ОССИлација[уреди | уреди извор]

ОССИлација је централни догађај Организације српских студената у иностранству који се одржава сваке године у Београду и окупља ОССИ-јевце и наше уважене госте на једном месту. Детаљније о пројекту на: https://web.archive.org/web/20160426081415/http://www.ossi.rs/projekat/1.

Брошура за студирање у иностранству[уреди | уреди извор]

Пројекат Брошура за студирање у иностранству представља један од најзначајнијих пројеката које је ОССИ спровео у својој историји. Брошура представља компаративну анализу система образовања у свим земљама где ОССИ има своје огранке. Све посматране земље су анализиране по идентичним критеријумима након чега су прикупљени подаци обрађени и објављени у јединственој Брошури. Овај пројекат је омогућио нашим студентима да по први пут добију све неопходне информације о студирању на једном месту. Детаљније о пројекту на: https://web.archive.org/web/20160922194842/http://www.ossi.rs/projekat/5 .

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [www.ossi.rs]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]