Разговор:Teorijska fizika/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Nažalos' morao sam obrisati sledeći deo:

Na primer, u toku razvijanja specijalne teorije relativnosti, Albert Ajnštajn je razmatrao Lorencove transformacije, pod kojima su Maksvelove jednačine invarijantne, za razliku od Galilejevih transformacija nerelativističke mehanike pod kojima nisu. To ga je dovelo do zaključka da ne postoje apsolutni prostor i apsolutno vreme. Međutim, bio je nezainteresovan za Majkelson-Morlijev eksperiment o kretanju Zemlje kroz svetlonosni etar — rezultat eksperimenta je potvrdio nepostojanje etra i Ajnštajnove zaključke. S druge strane, Ajnštajn je dobio Nobelovu nagradu za objašnjenje fotoelektričnog efekta, koji je do tada bio samo rezultat eksperimenata bez teoretske formulacije.

Ovaj deo sam nešto izmenio u odnosu na ono što je pisalo (da bi bilo razumljivije), ali je problem što se iznose neistine. Koliko mi je poznato MM eksperiment je u stvari bilo jedino što je Ajnštajn citirao u radu kojim postavlja STR! Možda je istina da je eksperiment samo potvrdio teoriju i da ona nije logički zavisila od toga, ali mislim da je to već natezanje. Pogotovu bez referenci. Možda je bolji primer OTR ili predviđanje postojanja pozitrona... ima toga dosta.

Dobar primer za ovu drugu varijantu (teorijsko objašnjenje dotad neobjašnjenog) je i Plankov zakon, ne mora samo Ajštaj... :) Ako stignem, popraviću, ako ne, evo ostavljam za nekog drugog. --Sabate (разговор) 13:06, 23. јул 2010. (CEST)[одговори]