Разговор о Википедији:Како користити ћирилицу

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Овај садржај је заправо шкодљив а не користан у овом облику - од Виндоуза важи само за XP, а не користе сви XP. Треба га прерадити и допунити па онда (евентуално) ставити.--Бране Јовановић 12:47, 17 децембар 2005 (CET)

Претходни садржај стране[уреди извор]

Као што сте већ приметили, српско издање Википедије се пише ћирилицом. Како постоји предрасуда да је коришћење ћирилице на рачунару тешко и непрактично, овде ће бити дато просто упутство како користити ћирилицу при писању чланака за Википедију уколико користите оперативни систем линије Windows.


  • притисните Start дугме у доњем десном углу екрана
  • затим уђите у Control Panel
  • затим уђите у Regional and Language Options
  • затим уђите у Language
  • у опцији Language притисните дугме Details
  • у прозору Text Services and Input Languages притисните дугме Add
  • на листи светских језика изаберите српски
  • притисните дугме Apply


И то је све! Приметићете да се на System Tray-u (код сата у доњем десном делу екрана) појавио плави квадрат на коме пише име језика који тренутно користи ваша тастатура. Изаберите српски (sr) и када будете куцали, текст на екрану ће бити исписан ћирилицом. Треба напоменути да ово подешавање важи и за све друге рачунарске програме који подржавају српску ћирилицу (већина модерних програма).

- Могући проблеми -

При овом простом подешавању су мале шансе да нешто пође наопако. Ипак постоји могућност да вам рачунар пријави да не може да нађе потребан фајл (најчешће .dll екстензије). У том случају притисните дугме Browse и унесите тачну адресу фајла. Адресу фајла ћете пронаћи тако што ћете укуцати тачно име фајла у Start/Find/Files or Folders опцији. Ако тај фајл не постоји на вашем хард диску, сигурно ћете га пронаћи на инсталационом диску Виндоуса.

За више информација о употреби ћирилице на рачунарима и за детаљније упутство можете погледати ову страницу. Срећно!!

Српски ћирилички интерфејс за W-XP, Language Services Pack, Мајкрософт.

СПЦ Минхен - Веома лепо упутство са сликама за ћирилицу

Програмски додатак за Office 2003: пресловљавање из ћирилице у латиницу и обратно се моҗе наћи на адреси - Програмски додатак за Office 2003