Разговор о Википедији:Спремање слика

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
  • Зашто "спремање слика"?

Акција се покреће ради прочишћавања слика које имамо на нашој Остави. Циљ је:

  1. "утврђивање" садашњих лиценци на сликама, односно њихове исправности,
  2. брисање непотребних слика, односно слика које се нигдје не користе и неће се користити у скорије вријеме, неке чак никада,
  3. брисање слика које су дупликат, односно већ постоје на Commons-у,
  4. брисање слика која крше ауторска права,
  5. брисање слика за које није могуће утврдити поријекло, односно није могуће сазнати да ли су заштићене или не ауторским правима, као и
  6. обука нових корисника (па и садашњих уредника) у вези "исправног" лиценцирања слика.
  • Чему све ово?

Према садашњој и досадашњој политици вишејезичног пројекта Википедија, држање слика на Остави са нејасним правним статусом, слика које крше нечија ауторска права, слика за које постоји основана сумња да су заштићене ауторским правима, слика које су погрешно лиценциране (намјерно или ненамјерно, односно из незнања), слика за које није могуће утврдити да ли подлијежу или не заштити ауторских права, као и прекомјерно кориштење слика под поштеном употребом (више од једне слике за илустрацију једне ствари или чланка, као и слике са високом резолуцијом под истом) је недопустиво.

  • Не вјерујем да ћемо ми имати легалних проблема са сликама.

Овдје се не ради о томе шта би неко од нас могао вјеровати, него о озбиљним стварима. Постоје два начина да се схвати овај пројекат (Википедија) у цјелини:

  1. просто као забава и чисто упражњавање слободног времена без икаковог одговорног приступа, или
  2. као озбиљан пројекат, чији је циљ стварања слободне базе информација (на нашем језику) и слика слободног приступа и кориштења, па чак и у комерцијалне сврхе.

Прво схватање је тотално у супротности са цијелим пројектом на свим језицима на којима данас постоји пројекат Википедија, док је друго одговорно, конструктивно и пожељно, које не искључује могућност дружења, па чак и забаве у одређеној мјери.