Ред и закон: Одељење за специјалнe жртве (1. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије

Ред и закон: Одељење за специјалне жртве (сезона 1)
Серија Ред и закон: Одељење за специјалне жртве
Држава  САД
Мрежа НБЦ
Премијерно приказивање 20. септембар 1999 — 19. мај 2000
Број епизода 22
Следећа сезона 2

Прва сезона серије Ред и закон: Одељење за специјалне жртве је премијерно емитована на каналу НБЦ од 20. септембра 1999. године до 19. маја 2000. године и броји 22 епизоде. Серију је створио Дик Волф и она је први огранак серије Ред и закон и прати рад детектива измишљеног њујоршког ОСЖ-а, Одељења за специјалне жртве, који истражује сексуалне деликте. ОСЖ се првобитно емитовао понедељком у 21 час, али је термин померен за петак у 22 часа после 9. епизоде. Један од извршних продуцената Роберт Палм осећао се превише узнемирено због теме серије па ју је напустио након завршетка сезоне.[1]

Продукција[уреди | уреди извор]

Подстрек за серију потекао је из убиства у Централном парку 1986. године које је починио Роберт Емет Чемберс чија је стратегија на суду била сексуализација жртве.[2] Епизода "Пољуби девојке и побиј их" прве сезоне серије Ред и закон заснива се на овом случају. Дик Волф је желео да настави да истражује сличне теме у серији повећеној правној драми и ангажовао је Теда Кочева и Роберта Палма као извршне продуценте нове серије и Џина де Сегонзека, редитеља из франшизе "Ред и закон". Роберт Палм је раније био извршни продуцент изворне серије па је био прва особа која је употребила израз „матерња серија“ како би се указала разлика изворне серије од њених огранака.[3] Ова фраза постала је популарна међу љубитељима франшизе.

За разлику од изворне серије, снимање за ОСЖ почело је у Северном Бергену у Новом Џерзију пошто није било довољно простора да би се добио студио на Менхетну. Продукцијском особљу је и даље речено да о том подручју размишља као о Менхетну.[4] Као и у случају изворне серије, сценаристи су првенствено радили у Лос Анђелесу. Међутим, ОСЖ је добио више сценаристкиња са циљем да серија добије "перспективу снажне жене".[3] Сценаристкиња Дон ДеНун је поменула да су многи сценаристи добили отказ током прве сезоне јер њихови сценарији нису били на нивоу.[1]

Што се тиче главне поставе, Кристофер Мелони добио је улогу детектива Елиота Стаблера, а Мариска Хартитеј улогу детективке Оливије Бенсон пошто су заједно прошли аудицију.[5] Харгитејева, која је морала да се пресели из Лос Анђелеса у Њујорк када је добила улогу, рекла је да је могла то да уради у кратком року јер је ионако планирала да се пресели у Њујорк како би наставила каријеру на Бродвеју.[6] Улогу надређеног одељења добио је Ден Флорек који је глумио капетана Дона Крејгена у прве три сезоне изворне серије, а касније и у филму Изгнан: Филм Ред и закон. Он се придружио главној постави под условом да не мора да долази на аудицију.[1] Ричард Белзер је добио улогу детектива Џона Манча и тако наставио да тумачи свој лик из серије Одељење за убиства: Живот на улици. По Белзеоровим речима, он је био изабран јер су се "Дик Волф и Том Фонтана напили на журци".[7] Половином сезоне, Ричард Белзер је поново тумачио улогу Манча у филму Одељење за убиства у ком се на кратко појављује у контексту детектива ОСЖ-а из Њујорка. На Белзерово наваљивање, његовом лику ортак је био Брајан Кесиди кога је тумачио Дин Винтерс. Међутим, Винтерсова уговорна обавеза према серији Оз канала HBO приморала га је да напусти серију половином сезоне. Мишел Хрд, која је тумачила детективку Моник Џефрис, дошла је на Винтерсово место у остатку сезоне и тада постала чланица главне поставе.

Улоге[уреди | уреди извор]

Гавне[уреди | уреди извор]

Епизодне[уреди | уреди извор]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. у
серији
Бр. у
сезони
Наслов Редитељ Сценариста Премијерно
емитовање
Прод.
код
Гледаоци
у САД-у
(милиони)
11"Наплата"[а]Џин де СегонзекДик Волф20. септембар 1999. (1999-09-20)E090114.10[8]
Двоје детектива из Одељења за специјалне жртве, Оливија Бенсон и Елиот Стаблер, истражују убадање и штројење таксисте и откривају да је жртва купила лажну дозволу од једног робијаша из Рајкерса. Даља истрага открива да је убијени био сркспи војник Стефан Танжић који је био оптужен за етничко чишћење. ККако је дете настало због силовања, Бенсонова има проблема да се одвоји од случаја када је схватила да је жртва силоватељ. Стаблер покушава да је спречи да пређе црту у својим покушајима да заштити осумњичене за које сматра да су им поступци оправдани.
22"Самачки живот"[б]Лесли Линка ГлатерМиријам Кездин27. септембар 1999. (1999-09-27)E0903TBA
Када је пронађено тело Гречен Квин пошто је бачена кроз прозор, Бенсонова и Стаблер убрзо откривају да је "Гречен Квин" био само псеудоним. Приликом покушаја откривања њеног живота, детективи су доведени до психијатра жртве и познатог телевизијског новинара који су спавали с њом. Ускоро се сазнало да је она млада жена која је променила име након завршене средње школе како би побегла од оца сексуалног насилника.
33"...Или само личи на њу"[в]Рик РозенталМајкл Р. Пери4. октобар 1999. (1999-10-04)E0907TBA
После је манекенка пубертетлијка Јасмин Бурџер претучена, силована и бачена испред болнице "Рузвелт", Бенсонова и Стаблер истражују како би сазнали зашто је шеснаестогодишња изашла сама после поноћи. Висок ниво лекова у Јасминином организу их доводи не само до модне агенције са којом је Јасмин потписала уговор, већ и до фотографа који је надгледао њен последњи рад (и избацио је је јер је била "сувише тешка"). Стаблерово гађење према целом случају погоршава његова забринутост да његова кћерка Морин која одбија да једе можда има аноерксију.
44"Хистерија"[г]Ричард ДобсДон ДеНун и Лиса Мери Петерсен11. октобар 1999. (1999-10-11)E090813.72[9]
Када је млада жена пронађена мртва, у почетку се верује да је проститутка и најновија жртва низног убице. Међутим, док су проверавали њен породични живот, Бенсонова и Стаблер схватају да жртва не одговара образцу и, ипак, можда није повезана са другим смртима. Када су Манчови нагони довели екипу до веровања да је њихов осумњичени полицајац, Крејген се обратио свом старом пријатељу детективу Ленију Бриску за помоћ.
55"Невероватна пожуда"Дејвид ЏоунсВенди Вест18. октобар 1999. (1999-10-18)E0905TBA
Када је путописац пронађен го, задављен и претучен до смрти и са гаћама залепљеним за грло и траком преко уста, Бенсонова и Стаблер су најпре посумњали на дечка његове газдарице и осуђеног злостављача деце. Међутим, сумња се убрзо окреће ка газдарици и њеној ћерки које је изгледа превише занимало шта је њихов подстанар радио у слободно време. Када је мајка сазнала да јој је ћерка имала полне односе са подстанаром, ствари су остале још горе.
66"Студенткиња друге године"[д]Кларк ЏонсонЏон Чемберс25. октобар 1999. (1999-10-25)E090412.48[10]
Када је студенткиња пронађена слиована и убијена на месном факултету, Бенсонова и Стаблер обраћају пажњу на двојезичне играче факултетске кошаркашке екипе. Међутим, факултет, који није вољан да ризикује негативан публицитет који би истрага могла донети и њему и предстојећем првенству, блокира њихову истрагу на сваком кораку. Али, најгора тајна заправо лежи код једног од његових професора.
77"Нецивилизовани"Мајкл ФилдсСинопсис: Роберт Палм и Венди Вест
Сценарио: Роберт Палм
15. новембар 1999. (1999-11-15)E0902TBA
Када је младић пронађен убијен, сумње доводе Бенсонову и Стаблера до недавно умешаног детета које ускоро постаје пробни случај за нову и ширу примену грађанских обавеза. Иако обоје мрзе оно што је човек учинио у прошлости, ускоро постаје очигледно детективима да су пубертетлије које су их првобитно усмеравале у правцу човека сакривали своје узнемирујуће тајне.
88"Ухођење"Питер МедакРоџер Гарет22. новембар 1999. (1999-11-22)E0911TBA
Када је помоћница окружног тужиоца пронађена силована и претучена у Централном парку, Бенсонова допушта да осећања извуку најбоље из ње док она преузима на себе да ухвати осумњиченог силоватеља, месног трговца некратнинама, правди. Стаблер покушава да добије пословног ортака човека да помогне у истрази, али Бенсоновој можда затреба помоћ.
99"Садомазохизам"Константин МакрисМајкл Р. Пери29. новембар 1999. (1999-11-29)E0914TBA
Када је финансијска аналитичарка и љубитељка БДСМ-а пронађена задављена у својој кожним намештајем опремљеној спаваћој соби, Бенсонова и Стаблер прво сумњају на самоубиство или случајну смрт због аутоотеричке задирке. Међутим, откриће велике количине скривених драгуља води детективе у мутни свет прања новца и преваре са вредносним хартијама.
1010"Превазилажење"[ђ]Стивен ВертимерВенди Вест7. јануар 2000. (2000-01-07)E0915TBA
Бенсонова покушава да помогне жртви силовања која је успела да опише свој напад, али не и нападача у танчине. Када су детективи поново покренули случај неколико месеци касније, они сматрају да је жена још мање спремна да разговара о томе шта се десило јер је, како она тврди, окренула нови лист. Ствари постају непријатне у одељењу јер Бенсонова и Кесиди, који су провели ноћ заједно, расправљају о томе да ли треба наставити однос.
1111"Нечиста крв"[е]Мајкл ФилдсЛиса Мери Петерсен и Дон ДеНун14. јануар 2000. (2000-01-14)E0916TBA
Смрт младог педера првобитно је довела Бенсонову и Стаблера да истраже његовог оца хомофоба, али када су почели да истражују живот младог човека, они схватају да особа коју траже може бити неко блискији него што су мислили. Манч покушава да помогне Бенсоновој да пронађе човека који је силовао њену мајку.
1212"Руска љубавна песма"Рик РозенталЕва Нагорски21. јануар 2000. (2000-01-21)E091314.30[11]
Када је Ендру Харлин, мулти-милионер бисексуалац, пронађен убијен у свом дому, Бенсонова и Стаблер усмераварају своје сумње на Харлинов дугачак списак љубавника. Докази на месту злочина доводе детективе до пара руских пратиља, али пре него што су стигли да извуку истину од њих, једна завршава мртва, а дечко друге признаје убиство.
1313"Разбацивање"Дејвид ПлатЏенет Тамаро4. фебруар 2000. (2000-02-04)E0910TBA
Када је судија пронађен убијен у својим колима, детективи почињу да истражују у његову позадину и откривају да је често доносио посебне пресуде за жене у замену за сексуалне услуге. Екипа ускоро окреће пажњу на претучену жену са тајном. Детектив Кесиди прелази у Наркотике осећајући се неспособним да се носи са случајевима ОСЖ-а, а Манч остаје без ортака.
1414"Застаревање"Константин МакрисМајкл Пери11. фебруар 2000. (2000-02-11)E0919TBA
На захтев жртве, начелник полиције износи Крејгену посебан захтев: да затвори случај човека који је силовао три жене пре скоро пет година пре истека рока застаревања. Детективи коначно постају водећи када су схватили да је једна од жртава познаје силоватеља, али није спремна да говори. Након одласка Кесидија, Манчу ортакиња постаје Џефрисова.
1515"Право"[ж]Ед ШеринСинопсис: Роберт Палм и Венди Вест
Сценарио: Дик Волф, Рене Балкер и Роберт Палм
18. фебруар 2000. (2000-02-18)E0918TBA
Када је продавац убијен, детективи усмеравају своју пажњу на Стефани Малрони, најмлађу ћерку познате породице са неким дубоким везама. Али, пошто се удружују са детективима из 27. испоставе, они схватају да је њихов случај повезан са дуго нерешеним случајем на ком је Бриско раније радио са својим бившим ортаком детективом Мајком Логаном.
1616"Трећи човек"Џад ТејлорДон ДеНун и Лиса Мери Петерсен25. фебруар 2000. (2000-02-25)E0920TBA
Једна старија жена пронађена је везана и сексуално злостављана у свом стану, а сумња је у почетку пала на младиће који су провалили у њену кућу и опљачкали је. Када су детективи ухватили те младиће, они су сазнали да је у стану био још неко. Понуђени договор о признању кривице у почетку није ишао добро, али на крају је постигнут договор који је детективима донео нови случај - да ли је особа која је сексуално напала жену била ометена.
1717"Обмањивач"Ричард ДобсСинопсис: Ник Кендрик
Сценарио: Ник Хардинг и Ник Хендрик
31. март 2000. (2000-03-31)E0912TBA
Када је трудна снаја једног истакнутог хришћанског вође пронађена убијена у својој хотелској соби, детективи истражују осип хотелских провала и откривају да је њена прељуба (и вероватно и отац њеног детета) довела до њене смрт.
1818"Чет"Ричард ДобсРоџер Гарет14. април 2000. (2000-04-14)E0923TBA
Када је пубертетлијка ушла просторије одељења и рекла детективима да ју је силовао човек кога је упознала на интернету, детективи су поставили посебну операцију. Стали су на жуљ неким много моћним особама, а Манч се представља преко интернета као клинац како би ухватили велику рибу.
1919"Спој"Мајкл ЗинбергРоберт Палм и Венди Вест28. април 2000. (2000-04-28)E092112.84[12]
Када је седам младих жена у шестом месецу силован нападач на блиц и у подземној железничкој станици, екипа позива психијатра да помогне око профилисања починиоца. Када је ухваћен, свих седам жртава га је препознало, али су препознавања изузета. Међутим, детективи сматрају да починилац поседује возачку дозволу нове жртве због које би могао да падне.
2020"Покајање"Александар КасиниМајкл Р. Пери5. мај 2000. (2000-05-05)E0924TBA
Извештачица Сара Логан није дозволила да је то што је недавно силована омете у животу и говорила је о својим искуствима у емисији уживо што је довело до хапшења младића за кога екипа сматра да је одговоран. Током истраге, Манча и Џефрисову случај необично погађа, мада на различите начине.
2121"Слика ноћи"Џин де СегонзекВенди Вест12. мај 2000. (2000-05-12)E092213.70[12]
Када су из апотеке стигле узнемирујуће слике једног дечака, Бенсонова и Стаблер ухапсили су наставника клавира због злостављања деце. Када је један дечак потврдио да је видео слике још неких дечака у кући учитеља, детективи добијају налог и откривају низ видео записа који документују живот дечака Евана. Верујући да помоћу њега могу да реше случај, екипа га тражи, али откривају да његово сведочење можда неће помоћи јер се он плаши више него што су детективи мислили.
2222"Робље"Тед КочевЛиса Мери Петерсен и Дон ДеНун19. мај 2000. (2000-05-19)E0926TBA
Када се један продавац обратио екипи за помоћ, детективи крећу у потрагу за младом Румунком Иленом која није виђена месецима. Екипа ју је на крају пронашла како радила као дадиља у кући Мороуових, успешног пара који крије велику тајну. Форензички психолог испитује екипу и представља узнемирујуће откриће Крејгену, указујући да неко од детектива мора одмах да се уклони из екипе.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Епизода "Наплата" је унакрсна епизода са серијом "Ред и закон".
  2. ^ Епизода "Самачки живот" је унакрсна епизода са серијом "Ред и закон".
  3. ^ Епизода "...Или само личи на њу" је унакрсна епизода са серијом "Ред и закон".
  4. ^ Епизода "Хистерија" је унакрсна епизода са серијом "Ред и закон".
  5. ^ Епизода "Студенткиња друге године" је унакрсна епизода са серијом "Ред и закон".
  6. ^ Епизода "Превазилажење" је унакрсна епизода са серијом "Ред и закон".
  7. ^ Епизода "Нечиста крв" је унакрсна епизода са серијом "Ред и закон".
  8. ^ Епизода "Право" је први део дводелне епизоде, а наставак је у серији "Ред и закон"

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Green and Dawn (2009), p. 23
  2. ^ Green and Dawn (2009), p. 2
  3. ^ а б Green and Dawn (2009), p. 5
  4. ^ Green and Dawn (2009), p. 13
  5. ^ Green and Dawn (2009), p. 11
  6. ^ „Mariska Hargitay Interview”. Karastan. Архивирано из оригинала 2012-12-01. г. Приступљено 2013-02-06. 
  7. ^ Dick Wolf, Christopher Meloni, Mariska Hargitay, Richard Belzer, Dann Florek (2003). Law & Order: Special Victims Unit: The Beginning. Universal Channel. Архивирано из оригинала 2013-01-25. г. Приступљено 2012-12-26. 
  8. ^ Flaherty, Michael (3. 12. 1999). „'Law & Order', 'Friends' and TV's Other Champs & Chumps”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 19. 11. 2015. г. Приступљено 17. 10. 2017. 
  9. ^ „Prime-Time TV Rankings”. The Los Angeles Times. 20. 10. 1999. Приступљено 19. 3. 2016. 
  10. ^ Lowry, Brian (3. 11. 1999). „Post-Series NBC Win, but Shows in Foul Territory”. The Los Angeles Times. Архивирано из оригинала 3. 12. 2015. г. Приступљено 19. 3. 2016. 
  11. ^ „Episode List: Law & Order: Special Victims Unit”. TV Tango. Архивирано из оригинала 6. 7. 2015. г. Приступљено 10. 4. 2015. 
  12. ^ а б „SpotVault - Law & Order: SVU (NBC) - 1999-2000”. Spot Vault. 9. 12. 2011. Архивирано из оригинала 9. 5. 2012. г. Приступљено 4. 3. 2012.