СЦ Кошутњак

С Википедије, слободне енциклопедије
СЦ Кошутњак
Олимпијски базен
Пуно имеОтворено пливалиште Кошутњак
МестоБеоград,  Србија
Градња почела1967.
Отворен1972.
ВласникЗавод за спорт и медицину спорта Републике Србије
Корисници
Спорт у Београду

СЦ Кошутњак спортски је центар у Београду, Србија. Централа је у Улици Кнеза Вишеслава 72, док су базени овог центра у близини, у Улици Благоја Паровића 150.

Историјат[уреди | уреди извор]

Комплекс Отвореног пливалишта Кошутњак Завода за спорт и медицину спорта РС грађен је уз финансијску по­дршку града Београда у периоду од 1967. до 1972. за потре­бе одржавања Првог свјетског првенства у воденим спор­товима у Београду 1973. Такмичења у пливању, ватерполу (мушкарци), синхроном пливању (жене) и скоковима у воду је било под окриљем ФИНА (Fédération Internationale de Na­tation Amateur) од 13. августа до 9. септембра 1973. У Кошут­њаку је одржано такмичење у скоковима у воду 4. септембра. Једно од многобројних такмичења, која су била одржана на Отвореном пливалишту Кошутњак, је и Првенство у ско­ковима у воду на Унивeрзиjaди 2009.

Базени[уреди | уреди извор]

Комплекс отвореног пливалишта обухваћа пет базена (олимпијски, „школски”, „рекреативни” и „дјечији” базен и базен за скокове у воду), са неопходном пратећом инфра­структуром. Поред олимпијског базена се налазе трибине капацитета 650 мијеста. У склопу овог комплекса су и управна зграда, амбуланта, терен за одбојку на пијеску, ре­сторан и 2 кафића. Прије уласка на базене је велики паркинг за моторна возила, у два нивоа, а цијели комплекс има доста зеленила.

За потребе србијанске ватерполо репрезентације и пливања, у пе­риоду од септембра до почетка љетне купалишне сезоне, преко олимпијског базена се подиже балон. Овај простор је досту­пан репрезентативним селекцијама у воденим спортовима, спортским и рекреативним пливачким клубовима и грађан­ству. У склопу базена је и затворени објекат са свлачиони­цама капацитета за 200 корисника, које могу користити и инвалидна лица. Када временски услови дозвољавају, могуће је и ноћно ку­пање. На Отвореном пливалишту Кошутњак, поред пливања, могу се организовати тренинзи спортиста у воденим спор­товима, такмичења, обука пливања, семинари и радионице. Радно вријеме пливалишта је од 10 до 19 сати сваког дана.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]