Спортски центар Бор

С Википедије, слободне енциклопедије

Спортски центар Бор је вишефункционални комплекс намењен спортским и забавним садржајима у којима се организују спортске активности, привредне, културне и забавне манифестације. Спортски центар Бор се налази на самом улазу у Бор из правца Зајечара и Параћина, основан је 3. октобра 1987.године (на Дан ослобођења Бора под називом „Младост“. Оснивач је општина Бор, а од 2021. године мења назив у Спортски центар „Бобана Момчиловић Величковић“ по српској репрезентативки у стрељаштву (1990 – 2020).[1]

Објекти[уреди | уреди извор]

У Спортском центру се одржавају концерти, сајмови, уметничке манифестације, спортске утакмице, турнири и сл. Делатност центра чине три сегмента: најам спортских објеката, спортско подучавање и подизање нивоа физичке културе.

Спортски центар располаже покривеним објектима површине 12000м² за вишеструке намене и теренима на отвореном укупне површине 27000м². Поседује и спортску балон халу димезије 35 х 33 метара, висине 11 метара у којој су смештена два тениска терена. Терени на отвореном садрже терене малих спортова: рукомет, одбојка, кошарка и мали фудбал. Тениски терени су осветљени са 12 стубних рефлектора, са трибинама 2 х 1000 места, оивичени су са двостраним зидом.

Велика дворана је поврпине 3600м² и капацитета 3000 гледалаца на трибинама и око 4000 гледалаца са партером. Намењена је за спорт и рекреацију, као и за организовање разних спортских и културно-забавних манифестација.[2]

Мала дворана је намењена тренинзима и мањим такмичењима, капацитета је до 200 гледалаца.

У склопу центра се налазе још: пресс центар, спорт кафе, трим кабинет и теретана која је опремљена справама за професионални бодибилдинг.

Центар располаже и са наменским холовима. Доњи хол је намењен бизнису, угоститељству, организацији сајмова и сл., као и рекреацији грађанства и турнирима у стони тенису. Горњи хол има површину од 1200м², где се налазе пословне просторије и простор за тренажне процесе.

Спортски центар има два базена на отвореном (велики олимпијски и мали). Велики базен је површине 50 х 21 метар а мали 17 х 10 метара. Трибине су капацитета 1500 места.[3]

Затворени базен се налази у згради центра и површине је 50 х 21 метар, у чијем склопу је бифе ресторан и сауна. Капацитет трибина је 700 места.

У затвореном делу центра налазе се још куглана површине 100м² и ваздушна стрељана која поседује 10 стрељачких места, једну електронску мету и један СЦАТ тренажни систем. Дужина ватрене линије је 15 метара, где се одржавају државна такмичења. Куглана је четворостазна, површине 100м² и капацитета 50 гледалаца.

Спољни објекти[уреди | уреди извор]

У склопу Спортског центра „Бобана Момчиловић Величковић“ се налазе још картинг стаза, скејт парк и језерце.

Картинг стаза има 4 картинг возила која могу да развију брзину и до 50 км/час, а на отвореном и до 80 - 90 км/час. Возила су прилагођена и за ниже узрасте. Стаза је осветљена, те се могу организовати и вечерње вожње.

Скејт парк је површине 2500м² добио је име по филму „Тилва Рош“ (црвено брдо), борског режисера Николе Лежајића и настао је на иницијативу и као последица активности борских скејтера из клуба „Колос“.

Језерце са гејзиром је мало вештачко језеро намењено одмору и опуштању. Језерце највише посећују мајке са децом, пензионери и омладина. Оно поседује клупе, сунцобране и парк за децу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Генерални Урбанистички План Бора, Књига прва. Београд/Бор: Институт за архитектуру и урбанизам Србије. 2015. стр. 44, 137. 
  2. ^ „Спортски центар Бор - Спортска хала.”. Приступљено 23. 03. 2022. 
  3. ^ „Bazeni Sportskog centra”. Приступљено 23. 03. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]