Улица Виктора Бубња (Врање)

С Википедије, слободне енциклопедије
Улица Виктора Бубња
Почетак Улица Симе Погачаревића
Крај Улица Будислава Шошкића
Дужина 585 m
Ширина 10 m
Створена
Названа
Поглед на улицу Виктора Бубња

Улица Виктора Бубња у Врању је смештена у насељу Горњи Асамбаир. Простире се од улице Симе Погачаревића до улице Будислава Шошкића.

Име улице[уреди | уреди извор]

Носи име народног хероја Југославије из Другог светског рата Виктора Бубња. Рођен је 3. децембра 1918. године у селу Фужине, код Делница. Основну школу завршио је у Делницама, а грађевински одсек Средње техничке школе у Загребу 1937. године. Као грађевински техничар радио је на изградњи путева и хидроелектране „Винодол“. Члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) је од 1936, а Комунистичке партије Југославије (КПЈ) од 1939. године. Крајем 1940. године завршио је Школу резервних официра (пилота) у Панчеву, и у саставу извиђачке ескадриле учествовао је у Априлском рату 1941. године. Проглашен је за народног хероја 27. новембра 1953. године.

Историјат[уреди | уреди извор]

Некада је ова улица била пут до винограда који су се налазили на Сунчаном брегу, како су у давна времена Врањанци звали овај део града. Од некадашњих винограда остао је само један који се налази на северној страни улице.

Данас[уреди | уреди извор]

Дужина улице износи 585 метара. На крају улице се налази новоформирано насеље Виктор Бубањ које се састоји од 4 зграде које су усељене 2009. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]