Улица Вука Караџића (Обреновац)

С Википедије, слободне енциклопедије
Улица Вука Караџића (Обреновац)
Општина Обреновац
Почетак Улица Краља Петра Првог (Обреновац)
Крај Улица Љубе Ненадовића (Обреновац)
Дужина 1100 метара m

Улица Вука Караџића једна од три средишне улице у Обреновцу, почиње од улице Краља Петра Првог а завршава се код улице Љубе Ненадовића, у дужини од 1100 метара[1]. Добила је име по Вуку Караџићу, једној од најзначајнијих личности српске културе.

Историјат[уреди | уреди извор]

Једна од ретких улица у Обреновцу која, од свог настанка није мењала име. Њено просецање предвиђено је регулационим планом из 1889 године. [2] Колоквијални назив Каљави сокак носила је све до асфалтирања половином прошлог века. По свом настанку, улица је пролазила поред пијаце и општинског кантара који су се налазили у центру вароши, а на правилним растојањима, попречним улицама, повезивана је са улицом Војводе Мишића, односно главном улицом. У првој половини двадесетог века ова улица је пролазила поред фудбалског игралишта предратног фудбалског клуба Богољуб. На месту игралишта, настало је прво веће стамбено насеље у Обреновцу, Старо игралиште.

Значајни објекти[уреди | уреди извор]

На левој страни улице, гледано од Улице Краља Петра Првог, од почетка седамдесетих у овој улици се налази се управа предшколске установе Перка Вићентијевић, као и објекат обданишта Цицибан, а одмах затим и Дом здравља у Обреновцу и Зелена пијаца, који су раздвојени попречном улицом. Следе потом трг у центру града и зграда Скупштине општине Обреновац. На десној страни улице налази се насеље Старо игралиште, које се протеже све до Карађорђеве улице. У оквиру тог насеља налазила се и позната обреновачка посластичарница са баштом, Код Магарца, окупљалиште младих из раних седамдесетих, која је своје име добила као пејоративни назив по угледу да београдску посластичарницу Код коња.[3] Преко пута зграде општине, налази се Дом ЈНА, који више није у функцији.

Суседне улице[уреди | уреди извор]

Улица Краља Петра Првог, Карађорђева, Кнез Михаилова, Хајдук Вељкова, Здравковићева, Љубе Ненадовића

Галерија - данашњи изглед улице и раскрсница са суседним улицама[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Улица Вука Караџића - Обреновац”. www.planplus.rs. Приступљено 23. 10. 2020. 
  2. ^ Јаковљевић, Зоран (2002). „Улица кнеза Милоша у Обреновцу, чаршија из XIX века”. Наслеђе (Завод за заштиту споменика културе града Београда): 147. 
  3. ^ Јаношевић, Ивана (2019). Обреновац и његова лица са разгледница : 1900-1941. Обреновац: Библиотека "Влада Аксентијевић", Обреновац. ISBN 978-86-81212-12-7. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]