Fizički sistem

С Википедије, слободне енциклопедије
Mapa vremenske prognoze kao primer fizičkog sistema

U fizici, termin sistem ima tehničko značenje; naime, fizički sistem je deo fizičkog svemira koji je izabran za analizu.[1][2][3] Sve što je izvan sistema je obuhvaćeno terminom sredina, koja se u analizi ignoriše izuzev u pogledu njenog uticaja na sistem. Podela između sistema i sredine je pitanje slobodnog izbora, koji se u opštem slučaju vrši na način kojim se pojednostavljuje analiza koliko god je to moguće. Izolovani sistem ima zanemarljive interakcije sa sredinom.

Često se sistem u ovom smislu bira na takav način da se podudara sa uobičajenijem shvatanjem sistema, kao što je na primer određena mašina. Fizički sistemi mogu da budu u većoj meri ezoterični: atom, voda u jezeru, ili čak voda u levoj polovini jezera, se mogu smatrati fizičkim sistemom. U izučavanju kvantne dekoherencije, „sistem“ se može odnositi na makroskopska svojstva jednog objekta (npr. poziciju klatna), dok relevantnu „sredinu“ mogu da sačinjavaju unutrašnji stepeni slobode, koji se klasično opisuju u obliku termičkih vibracija klatna.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ An Essay on the Investigation of the First Principles of Nature. By Felix O'Gallagher. J. Hill, at the College Printing-House, 1784.
  2. ^ The Newtonian Revolution. By I. Bernard Cohen. Cambridge University Press, Apr 29, 1983.
  3. ^ Papers on Mechanical and Physical Subjects: The sub-mechanics of the universe. By Osborne Reynolds, Arthur William Brightmore, William Henry Moorby. The University Press, 1903.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]