HBO

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Home Box Office, Inc.)

HBO
Типпремијум телевизијска мрежа
ЗемљаСједињене Државе
Доступностнационална
СлоганThere's More to Discover
СедиштеЊујорк
ВласникHome Box Office, Inc.
МатицаWarner Bros. Discovery Networks
Датум покретања8. новембар 1972. год.; пре 51 године (1972-11-08)
Формат слике1080i HDTV
Мрежне
афилијације
Cinemax
TBS
TNT
TruTV
AT&T SportsNet
CNN
HLN
Cartoon Network
Boomerang
Turner Classic Movies
Веб-сајтhbo.com

Home Box Office (транскр. Хоум бокс офис), познатији по акрониму HBO (транскр. Ејч-Би-Оу), америчка је претплатничка телевизијска мрежа у власништву Warner Bros. Discovery Networks-а и водећа имовина матичног зависног предузећа Home Box Office, Inc.[1] Програм мреже се првенствено састоји од биоскопских дугометражних филмова и оригиналних телевизијских серија, заједно са филмовима за кабловску, документарцима и повремено комедијама и концертних специјала.

HBO је покренут 1. марта 2006. године у Србији, што га чини најстаријом премијум телевизијом у земљи. Седиште предузећа у Србији налази се на адреси Булевар Михајла Пупина 6, Београд. Касније, покренути су и канали HBO 2 и HBO 3. Такође, емитују се два канала Cinemax на српском. Поред тога, прва стриминг услуга са локализованим садржајем на српском језику покренута је 2011. године под именом HBO Go и њу је 8. марта 2022. године заменио HBO Max.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Time Warner Inc. Reports Fourth-Quarter and Full-Year 2016 Results”. Business Wire. 8. 2. 2017. Архивирано из оригинала 9. 6. 2019. г. Приступљено 8. 11. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]