Integracija sistema veštačke inteligencije

С Википедије, слободне енциклопедије

Osnovna ideja integracije sistema veštačke inteligencije je da pojedinačne softverske komponente, kao što su sintisajzeri govora, budu interoperabilne sa drugim komponentama, kao što su baze znanja, kako bi se stvorili veći, širi i sposobniji sistemi veštačke inteligencije. Glavne metode koje su predložene za integraciju su rutiranje poruka ili komunikacioni protokoli koje softverske komponente koriste za međusobno komuniciranje, često preko međuprogramskih sistema table.

Većina sistema veštačke inteligencije uključuje neku vrstu integrisanih tehnologija, na primer, integraciju tehnologija sinteze govora sa tehnologijom prepoznavanja govora. Međutim, poslednjih godina sve je veća diskusija o važnosti integracije sistema kao samostalnog polja.[1][2] Zagovornici ovog pristupa su istraživači kao što su Marvin Minski, Aron Sloman, Deb Roj, Kristin R. Torison i Majkl A. Arbib. Razlog za nedavnu aktuelnost integracije veštačke inteligencije je to što je već stvoreno više (relativno) jednostavnih sistema za specifične domene problema (kao što su kompjuterski vid, sinteza govora, itd), i da je integrisanje onoga što je već dostupno logičniji pristup širenja veštačke inteligencije nego izgradnja monolitnih sistema od nule.

Fokus integracije[уреди | уреди извор]

Fokus na integraciji sistema, posebno u pogledu modularnih pristupa, proizilazi iz činjenice da se većina inteligencija značajnih razmera sastoji od mnoštva procesa i/ili koristi multimodalni ulaz i izlaz.[3][4] Na primer, inteligencija humanoidnog tipa bi poželjno morala da bude sposobna da govori koristeći sintezu govora, da čuje pomoću prepoznavanja govora, da razume pomoću logičkog (ili nekog drugog nedefinisanog) mehanizma, i tako dalje. Da bi se proizveo veštački inteligentni softver šire inteligencije, neophodna je integracija ovih modaliteta.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gilkey, Herbert T (1960), „New Air Heating Methods”, New methods of heating buildings: a research correlation conference conducted by the Building Research Institute, Division of Engineering and Industrial Research, as one of the programs of the BRI fall conferences, November 1959., Washington: National Research Council (U.S.). Building Research Institute, стр. 60, OCLC 184031 
  2. ^ Moore, June (13. 12. 1982), „Software Reviews, BusinessMaster II+, ledger for CP/M systems”, InfoWorld, InfoWorld Media Group, Inc, стр. 31, ISSN 0199-6649 
  3. ^ Bourguet, M.L. (2003). "Designing and Prototyping Multimodal Commands". Proceedings of Human-Computer Interaction (INTERACT'03), pp. 717-720.
  4. ^ Stivers, T., Sidnell, J. Introduction: Multimodal interaction. Semiotica, 156(1/4), pp. 1-20. 2005.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]