Љубавник леди Четерли

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Lady Chatterley's Lover)

Љубавник леди Четерли
Корица књиге на српском језику
Настанак и садржај
Ориг. насловLady Chatterleys Lover
АуторД. Х. Лоренс
Земља Уједињено Краљевство
Језикенглески
Жанр / врста делаљубавни
еротски

Љубавник леди Четерли (енгл. Lady Chatterley's Lover) последњи је роман британског књижевника Д. Х. Лоренса.[1] Нецензурисано издање није званично објављено у Уједињеном Краљевству све до 1960. године, када је било предмет преломног суђења за блуд против издавача Penguin Books, који је добио случај и убрзо продао три милиона примерака.[1] Такође је била забрањена због блуда у САД, Канади, Аустралији, Индији и Јапану.

Постала је озлоглашена због приче о физичком (и емоционалном) односу између мушкарца из радничке класе и жене из више класе, експлицитним описима секса и употребе речи од четири слова која се тада нису могла штампати.

Радња[уреди | уреди извор]

Меке смеђе косе и крупних очију, Констанс Четерли је наизглед једноставна девојка која зрачи неком неуобичајеном енергијом. Ипак, дубоко је несрећна, заробљена у улози супруге човека који је из рата изашао као инвалид и у којем сада постоји само празнина безосећајности. Међутим, када се буде нашла у загрљају наочитог ловочувара Оливера Мелорса, усамљеника своје врсте, који у њој не види само предмет жеље, него и младу жену усамљену попут њега, леди Четерли ће се уверити да је ипак могуће уживати у животу и осетити тријумф страсти и задовољства.

Екранизација[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б QC, Geoffrey Robertson (22. 10. 2010). „The trial of Lady Chatterley's Lover”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 6. 9. 2016.