Masakr! (strip)

С Википедије, слободне енциклопедије
ZS-10: Masakr! Autor: Aureliano Galepini, 1969.
Alernativna naslovnica za ZS-10 Autor: Rajko Milošević Gera, 2018.

Masakr! je naslov epizode Teks Vilera objavljene u br. 10. obnovljene edicije Zlatne serije koju je pokrenuo Veseli četvrtak.[1] Sveska je izašla 28.02.2019. god. i koštala 350 dinara (3,45 $; 2,96 €). Sveska je imala 164, a epizoda 154 strane.

Originalna epizoda[уреди | уреди извор]

Originalna epizoda objavljena je premijerno u Italiji u brojevima 108. i 109. pod nazivom Inferno a Rober City i Massacro! 1969. godine.[2] Epizodu je nacrtao Đovani Tiči, a scenario napisao Đanluiđi Boneli. Originalne naslovnice nacrtao je Aurelio Galepini.

Kratak sadržaj[уреди | уреди извор]

U gradiću Goldeni Teks pomaže stanovnicima da otkriju Dejmona Frejzera varalicu na kartama. Stanovnici nameravaju da ga linčuju, ali ih Teks sprečava u tome. Frejzer odlazi posramljen, zaklinjući se na osvetu. Teks saznaje da je Frejzer istovremeno trgovac oružjem, a kockanje mu služi samo kao pokriće. Frejzer okuplja bandu odmetnutih Apača pod vodstvom Wa-Ha-Taha. Kao odmazdu za poniženje koje su mu priredili, Frejzer predvodi Apače koji do temelja spaljuju grad i masakriraju stanovnike. Teks i Karson, zajedno sa grupom rendžera, kreću tragom ubojica.

LMS-18: Osveta Apača. Premijerno objavljivanje epizode u bivšoj Jugoslaviji, 1970. g. Autor: Aureliano Galepini, 1969.

Značaj epizode[уреди | уреди извор]

Ovo je verovatno jedna od ključnih epizoda iz prve faze serijala koja svoj značaj duguje upečatljivoj okrutnosti koja se vidi tokom apačkog masakra stanovnika Goldene, te kasnije u surovosti kojom Teks proganja Frejzera.[3] Epizoda pokazuje Teks Vilera kao nemliosrdnog osvetnika koji želi da kazni Frejzera oštrom kaznom. Umesto da ga ubije dok se Frejzer penje po steni, Teks puca oko njega i kaže Kitu Karsonu kako "Frejzer ne zaslužuje brzu smrt".[4] Kasnije, Teks sustiže Frejzera u šumi i nastavlja da ga muči, stavrajući napetu situaciju u kojoj Frejzer nije siguran da li će moći da se izvuče. Na kraju, Teks ipak popušta i umesto da Frejzera ostavi na milost i nemilost vukovima (Frejzer je pogođen u nogu i ne može da se kreće), Teks mu daje revolver sa jednim metkom i ostavlja ga samog u šumi. Ovakvu nemilosrdnost kod Teksa verovatno je izazvao njegov propust sa početka epizode što je sprečio građane da linčuju Frejzera i tako stvoro mogućnost za masakr u Goldeni.

Bonelijev roman kao inspiracija[уреди | уреди извор]

Ova epizoda nastala je po uzoru na roman Serđa Bonelija Il massacro di Goldena, koji je objavljen 1951. godina i ima 77 stranica i 13 poglavlja.[3]

Premijerno objavljivanje epizode u Srbiji[уреди | уреди извор]

Ova epizoda je već dva puta ranije bila objavljena u bivšoj Jugoslaviji, odn. Srbiji. Najpre u LMS-13 pod nazivom Osveta Apača (1970. godine), a potom u ZS-742. i 743. pod nazivima Demon Frejzer i Poslednji metak (1985. god).[5]

Naslovna stranica[уреди | уреди извор]

Lunov magnus strip nije samo promenio naziv već i naslovnu stranicu. Za ovu epizodu u #18 stavio neku drugu naslovnicu, dok je originalnu naslovnicu stavio na #15 pod nazivom Šakali sa Misurija.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sve epizode objavljene u obnovljenoj ediciji mogu se pogledati ovde.
  2. ^ Podaci o originalu nalaze se ovde: http://shop.sergiobonelli.it/scheda/2084/Inferno-a-Robber-City.html (03.03.2019)
  3. ^ а б https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-lms-14-demon-frejzer/2052/ (03.03.2019)
  4. ^ Masakr!, str. 135.
  5. ^ Kompletan spisak epizoda Lunv magnus stripa i Zlatne serije može se videti ovde i ovde.