Polyphylla fullo

С Википедије, слободне енциклопедије

Polyphylla fullo
женка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
P. fullo
Биномно име
Polyphylla fullo

Polyphylla fullo је инсект који припада породици Scarabaeidae, потпородици Melolonthinae.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Polyphylla fullo је најкрупнији европски инсект у подфамилији Melolonthinae, пошто достиже дужину и до 38 mm. Тело је робусно и конвексно, а може бити кестењасто или црно. Покривено је фином беличастом пубесценцијом која даје мермерну шару. Мужјаци су лако препознатљиви по великим лепезастим антенама, а по томе је род и добио име (Polyphylla = "много листова"). Одрасли живе и хране се на четинама борова, док ларве живе на корењу трава и шаши (Graminaceae и Cyperaceae).

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Polyphylla fullo живи у Северној Африци, Европи и на Блиском истоку. Најчешће се налази у Средњој и Јужној Европи, али нигде није честа. Граница ареала чине на северу југ Шведске, источни део Балкана, Кавказ и исток Ирана.[2] У Србији је премало налаза да би се стекла јасна представа о распрострањењу, али је често налажена у пешчарама (Делиблатска и Суботичка), а понекад и на високим планинама (Бесна Кобила и Тара).[1]

Настањује пешчане пределе, као што су осунчани рубови борових шума, виногради или дине.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Alciphron
  2. ^ Polyphylla (Polyphylla) fullo (Linnaeus, 1758)”. 2.6.1. Fauna Europaea. 24. 5. 2013. Архивирано из оригинала 30. 9. 2007. г. Приступљено 3. 8. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]