Ready or Not (видео игра)

С Википедије, слободне енциклопедије

Ready or Not је тактичка пуцачина из првог лица коју је развио Void Interactive из Ирске. Ready or Not прати операције полицијског SWAT тима у измишљеном граду Лос Суенос у Калифорнији, усред таласа криминала. Ready or Not објављен је преко Steam Early Access 17. децембра 2021. Игра је наишла на добар пријем од стране играча и сматрана је наследником сличне серије SWAT компаније Sierra Entertainment, али су је рецензенти критиковали због снажног величања полиције, тона промене између драме и црног хумора и додавања мисија које приказују активне стрелце и школске пуцњаве.

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Лого игрице

У Ready or Not, играч је члан полицијске тактичке јединице, која се бори против криминалаца и банди. Као тактичка пуцачина, реализам је централни фокус игре, при чему су и играчи и непријатељи убијени у само неколико хитаца; стога су наглашене тактичке стратегије и пажљиво планирање.Играчу је дат широк избор пушака, митраљеза, сачмарица и пиштоља на избор. Опрема као што су шок гранате, балистички штитови, фиберскопи и уређаји за пробијање су кључни предмети доступни играчу и његовом тиму за опремање и употребу. Пошто је играч део полицијске јединице, хапшење осумњичених живих се подстиче, стога, различито мање смртоносно оружје као што су тејзери, пиштољи са гуменим метковима и бибер спреј су на располагању играчу као алтернативе смртоносној сили, а играчи добијају више поена за хапшење осумњичених него за њихово убијање.

Режими игре[уреди | уреди извор]

Може се играти пет различитих режима: хапшење забарикадираних осумњичених, спровођење рације, заустављање активног стрелца, деактивирање бомби након претње бомбом и спасавање талаца. Сваки режим има различита правила са казнама за њихово кршење. Мисије су доступне у игри за једног играча са саиграчима вештачке интелигенције или у сарадњи са до четири друга играча преко онлајн игре за више играча. За потпуно издање планиран је режим конкурентности играча против играча.

Развој игре[уреди | уреди извор]

Развој је почео у јуну 2016, а трејлер за откривање објављен је 3. маја 2017. на Јутјубу.[1] Алфа верзија игре је стављена на располагање 19. августа 2019. године[2] за власнике скупљег издања Supporter Edition у складу са уговором о неоткривању података. Одабрани јутјубери су позвани на PVP тест у априлу 2020. и дозвољено им је да објављују снимке.[3] Партнерство са Теам17 за објављивање игре под њиховом брендом објављено је 22. марта 2021. године.[4]

Губитак издавача[уреди | уреди извор]

Губитак издавача VOID је 20. децембра 2021. објавио да је њихово партнерство са Теам17 окончано и да више неће објављивати игру. Спекулације су сугерисале да је то због тога што су програмери обећали укључивање нивоа пуцњаве на простору школе на Редиту,[5] иако је VOID то демантовао.[6]

Пријем[уреди | уреди извор]

Ready or Not је била најпродаванија игра на Steam-у у недељи након објављивања и прослављена је као наследник SWAT серије и раних Rainbow Six игара.[7]У раној рецензији за Котаку, Итан Геч је назвао Ready or Not „тактичком хорор игром“ и „узнемирујућом SWAT фантазијом“, хвалећи њену атмосферу, али и критикујући је као неукусну због неосетљивости према бруталности америчке полиције и узнемирујућих тонова између грубог хумора и мрачне драме. Геч је такође неповољно истакао очигледне референце на алт-десничарске знакове као што су црвена пилула и употреба термина „Jogger“ као расистичког еуфемизма (у односу на Ахмауда Арберија). Програмери су касније одговорили на критику, негирајући било какву везу са екстремизмом, тврдећи да су наводне алузије биле случајне, и наводећи да ће уклонити дотичне слике.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tactical FPS Ready Or Not announced via gritty teaser trailer”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2022-12-19. 
  2. ^ „https://twitter.com/voidinteractive/status/1163246743590440960”. Twitter (на језику: српски). Приступљено 2022-12-19.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
  3. ^ „Ready or Not (Alpha) Loadout Options”. www.rogue-9.com (на језику: енглески). 2020-04-29. Приступљено 2022-12-19. [мртва веза]
  4. ^ „Squad-Based Tactical Shooter Ready or Not Will Launch Under Team17's Label”. Twinfinite (на језику: енглески). 2021-03-22. Приступљено 2022-12-19. 
  5. ^ „Game Loses Publisher Days After Devs Remind Fans About Apparent School Shooting Level”. Kotaku (на језику: енглески). 2021-12-22. Приступљено 2022-12-19. 
  6. ^ Andy Chalk last updated (2021-12-24). „Ready or Not studio says planned 'school shooting' level did not cause split with publisher”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2022-12-19. 
  7. ^ „The best-selling game of the Steam Winter Sale isn’t on sale”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2022-12-19.