Stanovnici (film)

С Википедије, слободне енциклопедије

Stanovnici (eng. The Lodgers) je irski gotik horor film iz 2017. godine, čiji je scenarista Dejvid Turpin, a režirao ga je Brajan Omali. Filmske zvezde su Šarlot Vega, Bill Milner i Eugen Simon.[1][2][2] Snimeljen je na lokaciji u Loftus Halu 2016.[3] godine i premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2017.[3]

Radnja[уреди | уреди извор]

1920. godine ruralna Irska. Anglo-irski blizanci Rejčel (Šarlot Vega) i Edvard (Bill Milner) dele izolovano postojanje u njihovom porodičnom imanju. Svake noći, imovina postaje domen vodenih zlih utvara ("podnosioci") koji primenjuju tri pravila prema blizancima:

  • oni moraju biti u krevetu do ponoći;
  • oni ne dozvoljavaju autsajderu da prođe pored praga;
  • ako se neko pokuša pobeći, život drugog je ugrožen;

Oni se podsećaju ovih pravila pomoću pesmice. "Devojčice, dečaci, deco, slušajte dobro, lezite u ponoć, nikad ne puštajte stranca kroz svoja vrata, nikad ne pokušavajte da pobegnete." Dobra sestra, dobar brat, budite, dobro slijedite ove opomene. Dugo dok vaša krv bude naša , vidimo se odozdo. "[4]

Prokletstvo na porodici. "Mrlja" koja se prenosi iz jedne generacije u drugu. Svaka generacija blizanaca, uzgajivši sledeću generaciju pre nego što se dave životom. Kad dođe Rejčelin i Edvardov osamnaesti rođendan, Rejčel želi da ode sa Edvardom i time se nadajući da će izaći iz porodične kletve. Edvard, zbog traume njegovih roditelja samoubistvo i nasleđe koje su napustili njega i njegovu sestru, postao je oslobađajući i odbija da ode. Tenzije se povećavaju kada se problematični ratni veteran Šon (Eugen Simon) svraća u obližnje selo, odmah ga privlači misteriozna Rejčel, koja zauzvrat vidi u Šonu šansu za slobodom i počinje da krši pravila koja su postavili stanari. Posledice povlače Rejčel u smrtonosni sukob sa svojim bratom - i sa prokletstvom koje ih proganja.

Uloge[уреди | уреди извор]

Premijera[уреди | уреди извор]

Stanovnici(eng.The Lodgers) je izabran kao deo zvaničnog izbora za kategoriju Savremenog svetskog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Ovo je bila svetska premijera filma. Film Stanovnici je prikazan tokom početnog vikenda festivala 8. i 9. septembra. Direktor, pisac, producent i tri glavna glumca su prisustvovala premijeri.[5] [6] Izdat je 9. marta u Italiji, gde je za vikendu zaradio $ 258,508.[7]

Prijem[уреди | уреди извор]

Komentari kritičara[уреди | уреди извор]

Kritičar iz Los Anđeles Tajmsa je napisao: "Fenomenalna gotska atmosfera istiskuje većinu šokova iz priče o duhovima iz Irske" Stanovnici "Ali gledaocima koji to više shvataju kao suludna, metaforična istorijska drama i horor film.[8]

Na preglednom kanalu Truli Paradajz(eng. Rotten Tomato) , film ima rejting od 55% na osnovu 38 komentara, sa prosekom od 5,7 / 10. [9] Na metakritici, film ima prosek od 52 od 100, na osnovu 8 kritičara, što ukazuje na "mešovite ili prosečne kritike". [10]

Džonatan Barken iz Dread Central-a napisao je: "Delikatno dizajniran, Film je bogato tkana tapiserija klasičnog inspiracionog gotik horora. Pametna, zastrašujuća i nesumnjivo lepa, sigurno će se smatrati jednim od vrhunaca njegovog žanra."[11] Kris Alekander iz KomingSun net-a je napisao: "Nije postojao efikasniji, uznemiravajući i senzorno ugodan film ove vrste od Alejandra Amenabara , kao i to remek-delo, O'Mallei-jeva umetnička, i precizno orkestrirana vežba u atmosferi. "[12]

Noel Murai iz Los Angeles Tajmsa-a je napisao: "Do njegovih napetih poslednjih 15 minuta, Film je frustrirajuće skandalozan sa preokretima, uglavnom ograničavajući čudnih stvari na creaki buku i ponavljajuća slika vode koja kaplje prema gore ... (film) naročito zastrašujuće, ali kao priča o ljudima na koja su uticala zbog njihovih legata, to je istinski progon ". Manohla Dargis iz Njujork Tajms je o filmu govorila:" Rad sa neujednačenim ulogom i nečim priča, g. O'Mallei udari užasne udarce u redu (slam, potres, pika), ne stavljajući zlobne promene na različite čudne događaje. Za sve žanrovske napore, ništa od ovoga ne oseća najmanje sablasno, uključujući i digitalne ghoule koji plutaju i paćice koje izgledaju kao da potiču iz prskalice.

Kati Rife iz A.V. Klub je izjavio: "Kao priča o duhovima, Film je jednako originalan kao" to je bila mračna i burna noć ", mulji stari tropovi mogu i dalje imati svoje čari. Samo pogledajte tu kuću." Simon Abrams iz RogerEbert. com je dala filmu dve od četiri zvezde i napisala: "Film me je razočarao na više nivoa, od kojih mnogi imaju više veze sa ograničenjima maštarija svojih stvaraoca nego očigledno minuskularnim budžetom.

Pohvale[уреди | уреди извор]

Film je osvojio nagrade za najbolju glumicu (Šarlot Vega) i najbolje specijalne efekte na Fancinu. Film je osvojio i "Best Visual Effects" i nominovan je za "Najbolji proizvodni dizajn" i "Najbolji kostimografski dizajn" na 15. Irish Film & Television Avards. Na filmskom festivalu "Molins de Rei", Lodgers je osvojio nagradu žirija za "Najbolji film".

Nagrade Datum prijema Kategorija Film Rezultat
Saturn Nagrada 27. Jun 2018. Najbolji međunarodni film Stanovnici Nominacija

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Barry, Aoife. „These are the next Irish films we're all going to be talking about”. TheJournal.ie (на језику: енглески). Приступљено 22. 09. 2018. 
  2. ^ а б „Production begins in Wexford on Brian O'Malley's The Lodgers”. Scannain (на језику: енглески). 29. 09. 2016. Приступљено 22. 09. 2018. 
  3. ^ а б „TIFF Review: ‘The Lodgers’ is Beautiful Gothic Horror That Doesn’t Resonate”. The Film Stage (на језику: енглески). 10. 09. 2017. Приступљено 22. 09. 2018. 
  4. ^ Revenant (21. 03. 2018), The Lodgers - From Below (Song), Приступљено 22. 09. 2018 
  5. ^ „World Premiere Announcement for The Lodgers! | Tailored Films”. tailoredfilms.ie (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 31. 08. 2018. г. Приступљено 22. 09. 2018. 
  6. ^ „TIFF '17 expands its slate with a slew of new Festival films”. TIFF (на језику: енглески). 15. 08. 2017. Приступљено 22. 09. 2018. 
  7. ^ „The Lodgers (2018) - International Box Office Results - Box Office Mojo”. www.boxofficemojo.com (на језику: енглески). Приступљено 22. 09. 2018. 
  8. ^ Murray, Noel. „'The Lodgers' is short on spooky stuff, but it has other pleasures - Los Angeles Times”. latimes.com. Приступљено 22. 09. 2018. 
  9. ^ The Lodgers (на језику: енглески), Приступљено 22. 09. 2018 
  10. ^ The Lodgers, Приступљено 22. 09. 2018 
  11. ^ „Lodgers, The (TIFF 2017) - Dread Central”. www.dreadcentral.com (на језику: енглески). Приступљено 22. 09. 2018. 
  12. ^ „TIFF 2017 Review: The Lodgers - ComingSoon.net”. ComingSoon.net (на језику: енглески). 11. 09. 2017. Приступљено 22. 09. 2018. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]