Љубав и празници

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са The Holiday)

Љубав и празници
Филмски постер
Изворни насловThe Holiday
Жанрромантична комедија
РежијаНенси Мајерс
СценариоНенси Мајерс
Продуцент
  • Ненси Мајерс
  • Брус А. Блок
Главне улоге
МузикаХанс Цимер
Директор
фотографије
Дин Канди
МонтажаЏо Хатшинг
Продуцентска
кућа
Година2006.
Трајање136 минута[1]
Земља
Језикенглески
Буџет85 милиона долара[2]
Зарада205,8 милиона долара[3]
Веб-сајтwww.the-holiday-movie.com
IMDb веза

Љубав и празници (енгл. The Holiday) је романтична комедија из 2006. године у режији и по сценарију Ненси Мајерс. Главне улоге тумаче Кејт Винслет, Камерон Дијаз, Џуд Ло и Џек Блек. Прати две заљубљене жене са супротних страна Атлантског океана, које договарају размену домова како би избегле сломљено срце током зимских празника.

Премијерно је приказан 29. новембра 2006. године, након чега је 8. децембра пуштен у биоскопе у Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама. Зарадио је 205 милиона долара широм света, у односу на буџет од 85 милиона долара. Добио је помешане рецензије критичара, при чему похвалили визуелни дизајн и глумачке наступе, али радњу сматрали предвидљивом.

Радња[уреди | уреди извор]

Ајрис (Кејт Винслет) сазнаје да ће се њен вољени мушкарац оженити другом женом, а ни Амандина (Камерон Дијаз) ситуација није много боља с обзиром да јој је дечко био неверан. Две жене са сличним проблемима траже излаз из досадне свакодневнице, те се упознају преко интернета.

Одлучују се заменити за куће на кратко време, надајући се да ће им то решити део проблема и помоћи им да се ухвате у коштац са животом. Ајрис одлази у Калифорнију у Амандину кућу, а Аманда се сели у колибу у енглеском сеоцету. Ускоро се обе заљубљују.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кејт Винслет Ајрис Симпкинс
Камерон Дијаз Аманда Вудс
Џуд Ло Грејам Симпкинс
Џек Блек Мајлс Думонт
Илај Волак Артур Абот

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „THE HOLIDAY | British Board of Film Classification”. British Board of Film Classification. Приступљено 2. 9. 2019. 
  2. ^ The Holiday (2006)”. The-Numbers.com. Архивирано из оригинала 3. 2. 2009. г. Приступљено 7. 2. 2009. 
  3. ^ „The Holiday (2006)”. Box Office Mojo. Amazon.com. Архивирано из оригинала 29. 1. 2009. г. Приступљено 21. 10. 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]