Пређи на садржај

Википедија:Пијаца/Архива 5

С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 3 Архива 4 Архива 5 Архива 6 Архива 7 Архива 10

Apsolutno pogresno 1.3.2005

Pre svega pozdrav svima i cestitke na zapocetom projetku. Nisam bas siguran da sam shvatio kako ovo radi ali sam odmah video tako strasne greske da nisam mogao da cekam da sve iscitam. Naime radi se o koriscenju stranih imena , termina ... APSOLUTNO JE POGRESNO i NEDOPUSTIVO napisati nesto ovako "Wорлд Браин (1937.) и Ваневара Буша и његове књиге Ас Wе Маy Тхинк" Nisam stigao da procitam koja su pravila ovde za transkricpiju ili se sve pise u originalu , samo se nadam da ovakve i slicne nakazne konstrukcije nisu pravilo

Liticovjesac

Konacno profesionalni bibliotekar je medju nama :> Pozdrav stari :-)

Dusan Sukovic

Pozdrav i poklon domen 18.02.2005

Pozdrav svima, neznam dali je to moguce i koliko je to dobro... nekako dosadno mi bilo da kucam uvek sr.wikipedia.org pa sam namestio svezivo.com domen da otvara taj sajt... od sada <a href="http://www.svezivo.com">www.svezivo.com</a> otvara srpsku veriju sajta wikipedia

nenad 18.02.2005 13:22

Википедија - Додатак програмерском окружењу ECLIPSE

Поред додатка за веб-читач Firefox, у новој верзији се појавио и додатак за ECLIPSE. Више информација код аутора. Наравно - додатци не раде све сами :-) - али донекле олакшавају посао.

--Kaster 12:44, 15 Феб 2005 (CET)

АЈСИКЈУ

Занима ме дали користите ајсикју и ако користите дали бих могао да добијем ваше бројеве Саша Стефановић 18:05, 15 Феб 2005 (CET)

Ја користим МСН, и адреса је misterno_1984@hotmail.com - па се јави ако оћеш --Обрадовић Горан (разговор) 19:12, 15 Феб 2005 (CET)


МСН bozalonebojsa@hotmail.com и 64700076 ICQ а мене занима хоћеш ли платити пиво кад се сретнемо :).Поздрав --Небојша Бозало 19:49, 15 Феб 2005 (CET)

Јаху Месинџер

pokrajac_marko@yahoo.{nospam}com (без {nospam}). --M. Покрајац 19:19, 15 Феб 2005 (CET)

Ето, вратио се ја

Имао сам доста обавеза, али свакако нисам заборавио Википедију. Данас сам прво мало причао преко MSN-а са Покрајцем и Гораном, а онда се и видео са Гораном. У сваком случају, мислим да је ово право место да испричам понешто, док не установим где сте ме све звали. --Милош Ранчић 00:56, 16 Феб 2005 (CET)

Прво да одговорим Кастеру да NUMBEROFARTICLES не ради како ваља нигде и да је то проблем софтвера MediaWiki, а не нешто специвично за српски Викречник. Друго, тамо нисам бирократа, него администратор, тако да се администраторска и бирократска права морају тражити на Мети, а не од мене. А то би било добро. Битно ми је да Кастер јави кад се пријавио (треба да се пријави за бирократска права), па да тамо кажем да је логично да добије бирократска права пошто нам је то потребно, а и он тамо интензивно ради. --Милош Ранчић 00:56, 16 Феб 2005 (CET)

Да кажем и да је поента оваквог рада (на Википедији уопште) управо да се људи самоорганизују и да није потребан никакав "решавач проблема" или кућепазитељ :) Са друге стране, наравно да ћу се потрудићу да помогнем где год сам потребан. И тако даље... :) --Милош Ранчић 00:56, 16 Феб 2005 (CET)

  • Нисам приметио воју поруку на Пијаци. Супер што си се вратио. Данас сам доста провео овде, а никако да се одлепим...:) Тако да, ако ћеш овде бити и наредних дана, могли би се сви заједно издоговарати око неких идеја ако их имаш. Питај нешто ако те интересује за период "у међувремену"... --M. Покрајац 01:11, 16 Феб 2005 (CET)
  • Не знам дали вама ово питање збучи глупо, али ме интересује каква је разлика између Бирократских и административних права? Не желим да добијем ни једно ни друго него ме само чисто интересује :o)

Саша Стефановић 02:26, 16 Феб 2005 (CET)

  • Пази, то овде мораш да добијеш ако се у раду покажеш урачунљивим и неко време овде радиш ;) , тако да нема сад ту извлачења. Разлика је у томе што бирократа може неког да унапреди у администратора или бирократу, док администратор то не може. Овде је обичајно право да администратор после месец дана стажа постаје бирократа. --Милош Ранчић 02:33, 16 Феб 2005 (CET)
  • Пази овако, по мом мишљењу АКО добијем права администратора то сноси одмах и више посла и више одговорности, тренутно нисам у могућности да пружим више свог времена википедији иако то желим, знате како је, школа, посао, кућне обавезе и тако даље да не набрајам. У сваком случају хвала на одговору. Саша Стефановић 02:40, 16 Феб 2005 (CET)

Бот

Дао сам боту Millbot администраторска права како би могао да манипулише странама. Ако има оних којима се то не свиђа, можемо тражити одузимање права боту на Мети и прелазак на гласање. --Милош Ранчић 19:31, 17 Феб 2005 (CET)

Даље о боту

Овде ћу испричати докле сам стигао, па онда прелазим на детаљисање на страни Википедија:Ћирилица и латиница. Милбот у овом тренутку уме да преслови текст из ћирилице у латиницу и ASCII. За сада молим све који желе да пишу латиницом да се тога суздрже, пошто још увек немам технологију за ваљано пресловљавање латинице у ћирилицу. (Обавестићу вас кад будем овладао и том технологијом.) Стране латиницом нећу штитити, док ћу то чинити за стране написане ASCII-јем. Настављам са радом, а конкретне резултате ћете ускоро видети :) --Милош Ранчић 02:02, 18 Феб 2005 (CET)

Бот: 2005-02-18!

Ја сам пустио бота да ради. Он неће пипати латиничке стране, нити ће, највероватније уопште стићи до страна које почињу словима азбуке и абецеде. (Дао сам му да пресловљава првих 5.000 чланака.) Како бот ради намерно споро, чак и да мало помахнита, неће бити велике штете. Какогод, они који су будни треба да воде рачуна да ли бот прави срања!!! Ако прави, цимајте ме на телефон (има га на разним местима). Пратите и страну Корисник:Millbot/извештаји. Ту бот оставља аутоматске извештаје о томе да ли је или није кренуо нешто да мења. --Милош Ранчић 05:13, 18 Феб 2005 (CET)

Наравно, ако прави срања, можете га бановати на дан. (Није проблем ако банујете на неко време ту ИП адресу, с тим да прво морате да банујете његов кориснички налог.) Али, верујем да таквих проблема неће бити. --Милош Ранчић 05:15, 18 Феб 2005 (CET)


Грешка у боту!!!!

Покрајац је приметио да бот прави систематску грешку, и зато сам га ја блокирао на 24 сата, и електронском поштом обавестио Милоша да среди проблем. Грешка се састоји у томе да када са ћириличне верзије странице одете на латиничну, линк назад ка ћирилици не функционише (ако и функционише латиница, не функционише латиница (ASCII)). Надам се да ће проблем убрзо бити решен на задовољавајућ начин. --Обрадовић Горан (разговор) 00:54, 19 Феб 2005 (CET)

Нећу радити ништа док не добијем одговор, али ја не видим ништа чудно: Било на шта да кликнем (ћирилица, латиница, Аски) са било које од страна -- ради. Хајде да видимо о чему се ради. --Милош Ранчић 06:32, 19 Феб 2005 (CET)
Схватио сам у чему је проблем, па сам прецртао горњи текст. Дакле, Милбот је све то добро радио, али му алгоритам није био добар. Тачније, био му је довољно добар за оно што сам хтео да уради (свака година би била повезана на ћириличку страну, а накнадно би се латиничке и аски стране исправљале), али то није добро за календаре који морају одмах бити исправљени. То отвара једну сложену причу, о којој ћу наставити да причам на страни Википедија:Аутоматизација послова. --Милош Ранчић 07:02, 19 Феб 2005 (CET)
И да кажем да ми је драго што се овако брзо реаговало :) Такве ће реакције бити потребне и у будућности. Милбот никада неће бити довољно брз да је његов рад могуће пратити уживо (тј. да га ја могу пратити док ради). Прво зато што би могао да обори Википедију, а друго зато што ако прави срања по текстовима, да их не прави на тоне :) Зато је изузетно значајно да сваки Википедијанац прати шта је он то урадио. --Милош Ранчић 07:13, 19 Феб 2005 (CET)

Предлог за брисање

Молим да неко од админа обрише Себри. Пребацила са текст у Себар. Успут, видех једно сироче, Ињурија, па како то није у реду (Тањунг), преименовала га у како и треба Инјурија, те молим и да се Ињурија обрише.--Ninam 01:32, 19 Феб 2005 (CET)

Pitanje o popisima

Nisam stavio na hr wiki jer je pretrpano, pa mi se nije dalo zaj....Nego, ovako: ima li neke procedure da se ako se upiše tekst o nekoj osobi (recimo, Pero Perić ili Hans Mayer), ta bude automatski unesena u popis ličnosti (ili neki drugi, ovisi o strukturi) ? Dakle-ne govorim o kategorijama, niti o ručnom upisu u neki od popisa- nego o tome ako se napravi starnica o tom i tom- on/ona je automatski na nekom popisu. Ili je to nemoguće ? Mir Harven 17:24, 26 Феб 2005 (CET)

  • Можда би ти ипак могао мало да се извежбаш у бонтону. Или можда сматраш како је ароганција којом жариш успешнији метод реализације твојих намера. Голија

Zdravo Mir Harvene. Ne brini, neću te odmah napasti kao ovaj. Jasno mi je šta pitaš, ali ja nikad nešto slično nisam radio, tako ti ne bi mogao pomoći. Nadam se da će ti neko malo iskusniji odgovoriti. Pozdrav, --Марко Покрајац (разговор) 19:03, 26 Феб 2005 (CET)

OK, vidjet ćemo. Mir Harven 21:35, 26 Феб 2005 (CET)
    • Па само сам подсетио Харвена на његов непријатан и нељубазан наступ поготово кад узмемо у обзир да тражи услугу. Сви што су дошли овамо са страних Википедија по неку инф. били су фини и љубазни: Hello, Thank You very much, Danke itd. И зашто би неко са хрват. Википедије био изузетак, није ваљда да му је испод части поздравити нас. (Голија)
Budući da sam na ovoj wiki u nekoliko navrata stavio i koji post-nisam sigurno "klasični" stranac koji bi trebao početi čelobitijem i kusshand. Mogao bih i još nešto reći, ali- ne da mi se tratiti riječi i stvarati buru u čaši vode. Mir Harven 21:35, 26 Феб 2005 (CET)

Није све у новцу

  • Договарамо се корисник Саша и ја око писања артикла о еврићима па молим помоћ немамо ниједну новчаницу за скенирање па ако можете пошаљите нам неку новчаницу не слику сами ћемо да скенирамо. А да и скенер нам је нешто лош па ако бисте нам позајмили коју пару вечно би били ваши дужници, а и објавили бисмо листу свих добрих душа. Будите сигурни да би новац завршио на правом месту. Нема везе колико пошаљете само да новац легне на скенер и да га буде што више , због квалитета скена.
    • Ако ова акција уроди плодом одма прелазимо на писање артикала о племенитим металима, па се спремите и за њу.
      • Интересујемо се и за хемију тако да планирамо артикле о угљенику, графиту и и наравно америчким графитима. --Небојша Бозало 04:03, 28 Феб 2005 (CET)
  • Лепа идеја. Имате све новчанице и новчиће (свих земаља) на званичном сајту. Можда би човек пожелео и бољу резолуцију али можда је овако боље (централне банке вероватно нису баш одушевљене да виде ултра-добре репродукције по вебу). Новчићи се могу наћи и на француској Википедији. Надам се да је лењост једини разлог зашто се слике свих новчаница не могу наћи на осталим Википедијама? --Dzordzm 05:24, 28 Феб 2005 (CET)
    • Ал сад ако вам ово квари планове ја могу и да обришем ово :) --Dzordzm 05:27, 28 Феб 2005 (CET)

Изабрани чланак

Хајдете предложите неке чланке да буду изабрани! Глупо ми је да их сам бирам... Наравно, прво прочитајте овде какви чланци могу бити изабрани. --Марко Покрајац (разговор) 23:46, 28 Феб 2005 (CET)


TEMPLATE

Ја и корисник БОНЗО покушавамо да изменимо TEMPLATE Филм али нам не иде. О чему се ради: дакле, покушавамо да убацимо слику на врху template-a на један предлог који је дао један корисник и молимо вас за помоћ!!!! Саша Стефановић 12:44, 1 Мар 2005 (CET)

Писмо и слике

Имам два проблема: један проблем је ћирилични фонт слова, јер мој интернет бровсер не препознаје ћириличне адресе и онда не могу директно да приступим одређеним страницама, него морам прво да одем на почетну страну, а тек одатле на остале. Да ли то мора тако или постоји могућност да диретно одем на страну на коју желим. Друго питање је како да убацим слике овде. Покушао сам да пошаљем фајл са странице предвиђене за то, али ми компјутер избацује грешку у имену фајла. У чему је ту проблем? Корисник:PANONIAN

  • Поздрав и добродошао ! Не знам шта да радиш у вези претраживаћа. Покушај у encoding прабацити на Unicode (View-Encoding-->Unicode (UTF8). Што се слика тиће покушај у да их пишеш у латиници а речи раздвајај знаком "_" npr: Први_део што опет и није обавезно пошто ти програм прилом завршеног слања слике сам предлаже ту измену уколико није извршена. Поздрав (Голија)
  • О ком бровзеру се ради? Инсталирај Firefox и нећеш имати проблема. --Kaster 22:27, 5 Мар 2005 (CET)

Користим Оперу, али пробао сам да пошаљем слике и са Експлорера, па опет ништа. Мислим да је проблем са сликама повезан са овим другим проблемом са ћириличним словима, али ако ништа друго, пробаћу да одем у неки интернет кафе и да одатле убацим слике. Што се тиче ћиричних слова, покушао сам да мењам енкодинг опцију, али не вреди. Проблем са ћириличним фонтом се јавља једино у интернет адреси (у чланцима се слова лепо виде). У вези овог фирефокс програма, чему он конкретно служи?

Још нешто, приметио сам две грешке у насловима ових чланака: Никола Хорти Деспот Вук Бранковић Лидер фашистичке Мађарске звао се Миклош Хорти (а не Никола Хорти), док се деспот Вук презивао Гргуревић (а не Бранковић). Да ли неко може исправити грешке у тим насловима? И да ли се могу уоште исрављати грешке у насловима? Корисник:PANONIAN


Покушаћу ја да ти одговорим али прбо да ти пожелим добродошлицу. Дакле ФИРЕФОКС је такође веб бровзер, дакле слично као ОПЕРА, НЕТСКЕЈП, ИНТЕРНЕТ ЕКСПЛОРЕР и тако даље, полако већина корисника прелази на фирефокс из много разлога, можеш да га скинеш са интернета на овој адреси http://www.getfirefox.com . Одговор на твоје друго питање, Грешке у насловима се не могу исправити, тј не можеш да промениш име наслова али постоји опција #Преусмери коју можеш да користиш у таквим случајевима. Прво на правип нову страницу која ће се звати нпр. Миклош Хорти, касније на артиклу Никола Хорти копираш цео садржај и пребациш га у ново направљени артикал, касније у артиклу Никола Хорти поставиш само овај текст "#Преусмери Миклош Хорти" , ово значи да када неко оде на артикал Никола Хорти, википедија ће га аутоматски пребацити на новонаправљени атрикал Миклош Хорти. Наравно постоји и могућност да тражиш од неког администратора да обрише артикал који није добро написан али пре тога мораш да копираш текст на нови артикал. Мислим да сам успео да ти појасним али ако нисам можеш да тражиш помоћ од неког администратора Саша Стефановић 14:53, 6 Мар 2005 (CET)

Страница која је постојала, а сада је нема. Како је то могуће? Је ли то само привремена грешка или је неко, а морао би бити администратор, обрисао целу страну? Обеликса нико није дирао. Вандал Б 11:09, 15 Мар 2005 (CET)

А пази ово [1]. У чему је фора? Вандал Б 11:21, 15 Мар 2005 (CET)

  • Брате Вандал Б., нисам сигуран али су ми се већ догађале сличне ствари, попут неоглашавање промена на “скорашњим изменама“ или текст у везама мешаног писма. Да ли је то због преоптерећености сервера или рада више корисника у исто време? У сваком случају страница постоји. Једноставно ископирај страницу и готово. Поздрав --Горан Анђелковић 12:00, 15 Мар 2005 (CET)
"А" је било на латиници. Сада сам пребацио на Астерикс са свим ћириличним словима. --Марко Покрајац (разговор) 14:55, 15 Мар 2005 (CET)

Molim sve koji znaju kako da nadjem sajt na kome mogu da nadjem: FIZIKA/poluga. Treba cerki za neki seminarski, pa ne mogu da nadjem nigde, cak ni ovde. yugo011


Јубиларни 10000. чланак

На домак смо десетхиљадитог чланка. Честитам нам свима који смо вредно радили да би смо дошли овде где смо данас. Ваљало би да јубиларни чланак не буде патрљак, већ комплетан и подужи чланак. Ако онај ко буде поставио 9999 чланак не буде имао идеју за 10000. чланак, слободно нека постави чланак о Кристалној ноћи. Ја сам овај чланак приредио али га нисам поставио на Википедију, већ сам га ставио у мој именски простор (тако да га бројач не броји). Текст можете наћи на Корисник:Обрадовић Горан/Кристална ноћ. -- Обрадовић Горан (разговор) 16:16, 22 Мар 2005 (CET)


Свим корисницима Википедије честитиам 10 000-ти чланак. БРАВО --Горан Анђелковић 19:19, 24 Мар 2005 (CET)

Дивно је наћи се у овој "другој" скупини Википедија! Свима честитам десетхиљадити чланак! Без оптерећења настављамо даље! --Марко Покрајац (разговор) 19:24, 24 Мар 2005 (CET)


Свима честитам 10к-ти чланак, свој допринос су дали сви, и они сто су само читали и они што су плаћали интернет време :), и они што су стрпљиво чекали да завршимо своје текстове па да посветимо њима време, молим вас да се сетите и њих, пољубите их и честитате им такође. Наравно заслужни су и они што су понекад малко лажирали и они што су марљиво писали вредне текстове, свађалице и питоми, редовни и повремени посетиоци, они што су дали много и они што су дали мало, сетимо се и оних што дуго нису навраћали. Ово је успех свих нас и надам се да овде нећемо стати --Небојша Бозало 23:24, 24 Мар 2005 (CET)


Придружујем се честиткама, желим да у будућности имамо што више корисника а самим ти и много већи број артикала. СВАКА ЧАСТ СВИМА --Саша Стефановић разговор 01:51, 25 Мар 2005 (CET)



Скуп је у недељу, ајде да тада прославимо @ чланак, молим да дођу сви који су у могућности, а и они који нису нека то поново размотре --Небојша Бозало 00:07, 25 Мар 2005 (CET)


Честитке за 10.000!!! Браво! --ангелина марковић 06:18, 25 Мар 2005 (CET)