Би-Би-Си Велс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

BBC Cymru Wales
Земља Уједињено Краљевство
Седиште Кућа за емитовање,
Ландаф, Кардиф
Власник BBC
Кључни људи Родри Талфан Дејвиз (дирекотр Би-Би-Си Велса)
Веб-сајт BBC Wales (на језику: енглески)
BBC Cymru (на језику: велшки)

Би-Би-Си Велс (BBC Cymru Wales, спајање енгл. BBC Wales и велшки BBC Cymru) је огранак Би-Би-Си-ја за Велс. Основан 1964, Би-Би-Си Велс је базиран у Кардифу, и директно запошљава око 1.200 људи за снимање ранга програма за телевизију, радио и онлајн услуге и на енглеском и на велшком језику.[1]

Услуге[уреди]

Телевизија[уреди]

Би-Би-Си Велс управља са два телевизијска сервиса Би-Би-Си Један Велс и Би-Би-Си Два Велс. Ова два канала емитују варијетет програма на енглеском, укључујући познати програм вести Би-Би-Си Велс данас, који емитује неколико билтена током дана уз главни вечерњи програм.

Радио[уреди]

Би-Би-Си Велс такође управља са две радио станице које покривају целу земљу. Би-Би-Си Радио Велс је мрежа на енглеском језику, која емитује различите локалне програме приближно 20 сати дневно и уживо преноси Би-Би-Си World Service, кад се станица не емитује. Када се не емитује, Радио Велс уживо преноси Би-Би-Си Радио 5 уживо током ноћи.

Онлајн и интерактивно[уреди]

Би-Би-Си Велс управља са своја два мини сајта на Би-Би-Си онлајн, а и омогућује и вести и карактеристике за Би-Би-Си онлајн. Даље, вести су такође омогућене за Би-Би-Си Црвено дугме, интерактивни сервис.

Би-Би-Си-јев национални оркестар Велса[уреди]

Би-Би-Си Велс запошљава оркестар за пуно радно време, Би-Би-Си-јев Национални оркестар Велса, који даје концерте у Кардифу, Свонзију и другим крајевима Велса. Већина концерата орекастра је снимљено за емитовање на Би-Би-Си Радију 3, Би-Би-Си Радију Велс и Би-Би-Си Радију Велс на велшком језику.

Историја[уреди]

Прво емитовање у Велсу било је 13. фебруара 1923[2] са радио станице 5WA, која је касније постала део Би-Би-Си Регионалног програма, а 1939 Би-Би-Си Хоум сервиса. Током овог времена, региону се служило из разних база у Велсу. Током Другог светског рата, регионалне услуге су све обустављене и емитовале су се преко Хоум сервиса из Лондона, иако је неки велшки садржај укључен.[2] Би-Би-Си Бангор база била је домаћин Би-Си Варајети одељењу током рата, иако ова чињеница никад званично није објављена.

Референце[уреди]

  1. ^ „Rhodri Talfan Davies, Director, BBC Cymru Wales”. About the BBC. BBC. Приступљено 21. 5. 2012. 
  2. 2,0 2,1 „Our History 1923-1966”. About BBC Cymru Wales. BBC Cymru Wales. Приступљено 22. 5. 2012. 

Спољашње везе[уреди]