Пређи на садржај

Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Ада Циганлија

Поглед на Аду Циганлију из балона
Поглед на Аду Циганлију из балона

Ада Циганлија је издужени речни спруд на Сави у Београду, у виду вештачког полуострва. Такође, то је име за градски парк и суседно Савско језеро, које је настало преграђивањем Саве и плаже на језеру. Налази се у општини Чукарица, а њом управља ЈП „Ада Циганлија”. Површина полуострва je 8km2, а поред Савског језера, на њему се налази и природно језеро Ада Сафари. У прошлости, Ада Циганлија представљала је далеку периферију Београда, а на значају је добијала само у време ратова, током којих се на њеном простору одиграо велики број битака. Током опсаде Београда 1789. године, на овом простору налазио се највећи логор аустријске војске. Ада Циганлија је 1821. године од стране кнеза Милоша Обреновића проглашена државним добром, а у периоду 1920—1956. године на њој се налазио затвор, познат по извршењу смртних казни. Свој данашњи облик, Ада Циганлија добила је 25. маја 1959. године, због чега се овај дан слави као дан Аде Циганлије. До тада је њена северна страна, данас позната као „новобеоградска страна”, била ливада. На простору Аде Циганлије пописан је велики број птица, 450 врста биљака, 94 врсте инсеката и 250 врста гљива, чије станиште је на полуострву заштићено законом. Адом Циганлијом данас управља општинска управа преко Јавног предузећа „Ада Циганлија”.

Угоститељску понуду полуострва чини више од 70 ресторана и кафића, као и десетине сплавова, а неки од њених симбола су судијски торањ, водени гејзир, камене скулптуре и Мост на Ади. Савско језеро својим положајем, квалитетом воде, опремљеношћу објеката и дужином стаза веома је погодно за такмичења на мирним водама. Језеро је погодно за пливање, веслање, кајак, ватерполо, скокове у воду, једрење на дасци и друге спортове, па је на њему одржано више светских и домаћих првенстава. Данас је Ада Циганлија највећи спортски, рекреативни, културни и забавни центар у Београду, који у својој понуди садржи преко 50 отворених спортских игралишта и изузетно популарна вишефункционална рекреациона зона Београда, позната по својим плажама и спортским објектима. Годишње се на Ади Циганлији одржи преко 300 манифестација и промоција.

Добар чланак

ХМС Виктори

ХМС Виктори, адмиралски брод у хемпширском Портсмуту 1900. године
ХМС Виктори, адмиралски брод у хемпширском Портсмуту 1900. године

ХМС Виктори (енгл. HMS Victory) је британски бојни брод из класе линијских бродова првог степена. Изграђен 1759. и поринут 1765. био је окосница Британске краљевске ратне морнарице крајем 18. и почетком 19. века. Славу је стекао служећи као заставни брод адмирала Хорејшија Нелсона у бици код Трафалгара (1805).

Брод је завршио активну ратну каријеру 7. новембра 1812. године и од тада је имао разноврсна задужења у хемпширској портсмутској луци све док није 1922. био проглашен музејским бродом и трајно премештен у суви док у Портсмуту. Тренутно служи и као брод заставник Првом поморском лорду Уједињеног Краљевства. Најстарији је бојни брод још увек у служби (иако није најстарији бојни брод у служби на мору; титула припада нешто млађем америчком броду, УСС Конститушну).

Изабрани списак

Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години

Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години
Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години

Билборд хот 100 је топ-листа синглова коју саставља и сваке недеље објављује амерички часопис „Билборд”. Саставља се на основу пуштања синглова на радио-станицама и на основу броја продатих копија синглова, и то без обзира на њихов музички правац. Током 2008. године 14 синглова се нашло на првом месту.

Песма Low репера Фло Рајде се прва нашла на првом месту где се задржала рекордних 10 седмица. Песма која се последњи пут толико дуго задржала пре тога је био сингл Irreplaceable певачице Бијонсе крајем 2006. године. Low је постао најпопуларнији сингл у САД у 2008. години пошто се нашао на првом месту Билбордове листе најбољих 100 синглова на крају 2008. године. Остали запажени синглови су I Kissed a Girl од Кејти Пери са седам узастопних и Whatever You Like репера T.I. са пет седмица са прекидима.

Недавни догађаји

Вести

Џо Бајден
На данашњи дан

24. јул

Исклизнуће воза код Сантијага де Компостеле 2013.
Занимљивости

Да ли сте знали

Грб Науруа
Грб Науруа

Изабрана слика

Скулптура Мајка Земља у парку Жак Картије, у Гатину. Тумачење Мајке Земље из приче о стварању народа је да је створена као и звезде и месец од делова Небеске жене коју је добри дух закопао у земљу како би сва жива бића увек пронашла храну.
Скулптура Мајка Земља у парку Жак Картије, у Гатину. Тумачење Мајке Земље из приче о стварању народа је да је створена као и звезде и месец од делова Небеске жене коју је добри дух закопао у земљу како би сва жива бића увек пронашла храну.

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 63,3 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 691.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада су на Википедији на српском језику 377.624 корисника отворила налог, а од тога је 721 активан. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти