Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сјајан чланак

Грб ФК Партизана

ФК Партизан је српски фудбалски клуб из Београда и део Југословенског спортског друштва Партизан. Други је најуспешнији клуб у Србији, пошто је освојио укупно тридесет девет трофеја, укључујући и двадесет пет националних првенстава, дванаест националних купова, један национални суперкуп те један Митропа куп. На табели југословенске лиге свих времена завршио је на другом месту.

Своје утакмице клуб игра на стадиону Партизана од 1949. године. Са Спортингом свој први меч икада играо је у Купу европских шампиона 1955. године, а био је и први балкански и источноевропски клуб који је играо финале Купа европских шампиона у сезони 1965/66.

Клуб има дугогодишње ривалство са Црвеном звездом. Утакмице између ова два клуба су познате као „вечити дерби”. У септембру 2009, британски лист Дејли мејл прогласио је дерби Црвена Звезда — Партизан као четврто ривалство свих времена. Партизан је по броју навијача други најпопуларнији фудбалски клуб у Србији. Клуб је такође веома популаран у Црној Гори и Босни и Херцеговини, посебно у Републици Српској. Партизан има много присталица у свим осталим бившим југословенским републикама, као и у српској дијаспори.

...даље...

Добар чланак

Гимназија „Таковски устанак”

Гимназија „Таковски устанак” је гимназија, једна од три средње школе у општини Горњи Милановац. Основана је 1879. године, а садашње име носи од 9. маја 1974. године. Налази се у Улици Милоша Великог бр. 11.

Зграда школе подигнута је 1902, као „Дом Милоша Великог”, а за наставу се користи од 1912. године. Проширена је 1939. године, а реконструкција и адаптација извршени су 1979. Реновирање и додатна адаптација су спроведени у школској 2009/10. години. Кроз школу — којој је школска 2013/14. година била 106. започета — прошло је више од 10.000 ђака. Гимназија је почела са радом школске 1879/80. године, тачније, 2. септембра 1879. Тада се звала „Гимназијска реалка”, а имала је само прва два разреда, са свеукупно 20 ученика. Радила је у кући Мате Мајданца у Курсулиној улици. Први директор је био Миленко Марковић, који је уз то предавао и рачун, немачки језик, гимнастику, краснопис и минералогију.

...даље...

Изабрана слика

Филипсов радио у стилу арт декоа (1931) (пуна величина 1.600 × 1.200 *)

Филипсов радио у стилу арт декоа (1931)
(пуна величина 1.600 × 1.200)

Вести

Милорад Екмечић‎

На данашњи дан

Муамер ел Гадафи
Остали догађаји: 31. август1. септембар2. септембар

Да ли сте знали...

Бели лук
  • ... да бели лук води порекло из југозападних предела Азије? За њега су још 5000 година п. н. е. знали Сумерци и народи који су живели око река Тигар и Еуфрат.
  • ... да балерина, кад игра на врховима прстију, потроши исту количину енергије као дрвосеча?
  • ... да филозоф Имануел Кант никада за свог живота није напустио родни град Кенингсберг?
  • ... да је право име пса који је на филму играо Лесија било Пал?
  • ... да је амерички часопис Тајм 1938. године за личност године прогласио Адолфа Хитлера?
  • ... да термин лосион потиче од латинске речи lotium која у преводу значи мокраћа?


Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 35,5 милиона чланака на 290 језика, од чега је скоро 5 милиона написано на енглеском, а преко 323.000 на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка, а тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 166.937 корисника отворило налог, а од тога је 660 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.