Пређи на садржај

Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Аспергеров синдром

Особе са АС-ом често показују интензивно занимање за одређену ствар, као што је, нпр., фасцинираност овог дечака молекуларном структуром
Особе са АС-ом често показују интензивно занимање за одређену ствар, као што је, нпр., фасцинираност овог дечака молекуларном структуром

Аспергеров синдром (енгл. AS или AD) један је од неколико поремећаја из аутистичког спектра (енгл. ASD) карактеризован потешкоћама у друштвеној интеракцији и ограниченим, стереотипним интересима и активностима. Такође се назива и Аспергеров поремећај или само Аспергер, мада, међу клиничким истраживачима нема пуно сагласности око тога да ли га треба звати синдромом или поремећајем. Аспергеров синдром разликује се од осталих поремећаја из спектра аутизма по томе што код њега, уопштено, нема застоја у језичком и когнитивном развоју. Ипак, у стандардном дијагностичком критеријуму није споменута моторичка неспретност и атипична употреба језика, што се често јавља.

Синдром је добио име по аустријском педијатру Хансу Аспергеру, који је 1944. године описао децу која очигледно имају нормалну интелигенцију, али им недостаје вештина невербалне комуникације, физички су неспретна и не показују емпатију. Педесет година касније поремећај је ушао у међународну класификацију болести (енгл. ICD) и дијагностички и статистички приручник за менталне поремећаје (енгл. DSM), али су ипак остала нерешена питања о његовим аспектима. Нпр., постоји сумња око тога да ли се АС разликује од високо функционалног аутизма (енгл. HFA); делимично и због те сумње, његова учесталост није чврсто установљена.

Добар чланак

Тверска област

Грб Тверске области
Грб Тверске области

Тверска област (рус. Тверская область) конститутивни је субјект Руске Федерације са статусом области, а налази се на простору Централног федералног округа на западу европског дела Русије. Граничи се са Московском облашћу на југоистоку, на југу је Смоленска област, на истоку је Јарославска, на северу и североистоку Новгородска и Вологдска област, те Псковска област на западу. Са површином од 84.201 км² налази се на 38. месту међу субјектима Руске Федерације. На том подручју је према проценама националне статистичке службе за 2014. живело 1.325.249 становника (у просеку 15,74 ст/км²). Главни и највећи град области је Твер (са 410.000 становника), а већи градови су Ржев, Вишњи Волочок, Кимри, Торжок и Конаково.

У историјским изворима подручје је од најранијих времена познато као Тверска земља и Тверски крај, а као административна јединица Руске Империје носило је име Тверска губернија. У садашњем облику успостављена је 29. јануара 1935. под именом Калињинска област, а након што је граду Тверу враћено старо име (до 1990. град се звао Калињин) и цела област добија садашњи назив.

Изабрани списак

Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години

Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години
Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години

Билборд хот 100 је топ-листа синглова коју саставља и сваке недеље објављује амерички часопис „Билборд”. Саставља се на основу пуштања синглова на радио-станицама и на основу броја продатих копија синглова, и то без обзира на њихов музички правац. Током 2008. године 14 синглова се нашло на првом месту.

Песма Low репера Фло Рајде се прва нашла на првом месту где се задржала рекордних 10 седмица. Песма која се последњи пут толико дуго задржала пре тога је био сингл Irreplaceable певачице Бијонсе крајем 2006. године. Low је постао најпопуларнији сингл у САД у 2008. години пошто се нашао на првом месту Билбордове листе најбољих 100 синглова на крају 2008. године. Остали запажени синглови су I Kissed a Girl од Кејти Пери са седам узастопних и Whatever You Like репера T.I. са пет седмица са прекидима.

Недавни догађаји

Вести

Покушај атентата на Доналда Трампа 2024.
На данашњи дан

18. јул

Битка за Козару
Занимљивости

Да ли сте знали

Застава Филипина
Застава Филипина

Изабрана слика

Јоханес Вермер − Чаша вина, настала између 1658. и 1660, дио колекције Галерије Гемелде у Берлину.
Јоханес Вермер − Чаша вина, настала између 1658. и 1660, дио колекције Галерије Гемелде у Берлину.

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 63,3 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 691.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада су на Википедији на српском језику 376.973 корисника отворила налог, а од тога је 751 активан. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти