Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сјајан чланак

Тродимензионални модел аспирина

Аспирин или ацетилсалицилна киселина (лат. Acidum acetylsalicylicum) лек је из породице салицилата, који се често користи против блажих болова, као антипиретик (против грознице), и против запаљења. У малим дозама делује као антикоагуланс (спречава згрушавање крви), па се користи у секундарној превенцији инфаркта миокарда. Аспирин је један од најсвестранијих лекова у медицини и један од најстаријих (прва употреба лекова сличних аспирину забележена је у античкој Грчкој). Почетни материјал потребан за синтезу аспирина — салицилна киселина — релативно је јефтин, јер се може добити процесом карбоксилације фенола са угљен-диоксидом. У индустријској производњи аспирина најчешће се користи процес естерификације.

Име аспирин је сковала немачка компанија Бајер. У неким земљама се ово име користи као име за лек, а не као заштићено име. У земљама у којима је аспирин и даље заштићeно име, користи се скраћеница ASA (енгл. acetylsalicylic acid), ASS (нем. Acetylsalicylsäure) или AAS (шп. ácido acetilsalicílico). У земљама бивше Југославије лек је познат и као андол. Аспирин се може наћи у више од 100 комерцијалних лекова широм света (анацин, ексцедрин, корицидин, мидол итд.). Иако је раније аспирин чинио више од 90 % целокупног тржишта комерцијалних аналгетика, данас се поред њега све више могу наћи лекови на бази ацетаминофена (40 %), ибупрофена (26 %) и напроксена (6 %).

Аспирин је један од првих лекова из групе нестероидних антиупалних лекова. Салицилати сачињавају мањи део те групе. Моги од њих имају сличне ефекте и инхибирају синтезу циклооксигеназе као свој основни механизам деловања. Данас је аспирин још увек један од најраспрострањенијих лекова у свету, са отприлике 40.000 тона потрошње сваке године.

...даље...

Добар чланак

Off the wall.jpg

„Off the Wall“ је пети студијски албум америчког извођача Мајкла Џексона. Објавио га је Епик рекордс 10. августа 1979. године, након Џексоновог наступа у филму „The Wiz“. Док су снимали филм, Џексон и продуцент Квинси Џонс постали су пријатељи тако да је Џонс касније унајмљен да ради са певачем на овом студијском албуму. Снимање песама је трајало од децембра 1978. до јуна 1979. године у Лос Анђелесу, Калифорнија. Џексон је сарађивао са великим бројем других текстописаца и извођача као што су Пол Макартни, Стиви Вондер и Род Темпертон. Сам је написао неколико песама укључујући и водећи сингл „Don't Stop 'til You Get Enough“.

Плоча представља званични раскид између Џексона и његове претходне издавачке куће, Мотаун рекордс. Песме са албума припадају различитим жанровима: фанк, диско, соул, рок, џез и поп. Џексонов вокални наступ је позитивно оцењен као и његов албум који му је донео прву Греми награду. Са издањем „Off the Wall“, Џексон је постао први соло извођач који је издао четири сингла са истог албума а да су ушли међу 10 најпродаванијих на топ-листи „Хот 100“. Албум је био комерцијално успешан. До сада је одликован 8 пута мулти-платинастим тиражом у Сједињеним Државама и продат је у више од 20 милиона копија широм света.

...даље...

Изабрана слика

Маска из средњоафричког предколонијалног Краљевства Куба (данашња ДР Конго) (пуна величина: 1.536 × 1.312 *)

Маска из средњоафричког предколонијалног Краљевства Куба (данашња ДР Конго)
(пуна величина: 1.536 × 1.312)

Вести

Ватерполо репрезентација Србије

Скорашње смрти: Едгар Мичел · Драгољуб Живојиновић · Данило Николић · Здравко Толимир

На данашњи дан

Дубоко плаво

Остали догађаји: 9. фебруар10. фебруар11. фебруар

Да ли сте знали...

Гепард


Портали

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 38,6 милиона чланака на 291 језику, од чега је преко 5 милиона написано на енглеском, а преко 331.000 на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка, а тренутно се налази међу 10 најпосећенијих веб-сајтова на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 175.512 корисника отворило налог, а од тога је 914 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.