Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сјајан чланак

Месроп Маштоц

Маштоц

Месроп Маштоц (јерм. Մեսրոպ Մաշտոց) био је јерменски лингвиста, творац јерменског писма, просветитељ, мисионар, преводилац Библије на јерменски језик, зачетник школства и педагошке мисли међу Јерменима, теолог и светитељ Јерменске апостолске цркве и Јерменске католичке цркве. Рођен је у селу Хачик у провинцији Тарон, близу језера Ван 361. или 362. године, а умро 17. фебруара 440. године у Ечмијадзину.

Заједно са својим ктитором, тадашњим католикосом Јерменске апостолске цркве Исаком Партевом превео је на јерменски језик Библију и многе друге верске књиге. Захваљујући Месропу Маштоцу јерменски народ је поново обновио своју националну књижевну и образовну делатност, а сам јерменски језик је по први пут (404) проглашен као национални језик свих Јермена. Током своје мисионарске и просветитељске делатности активно је радио на ширењу и јачању хришћанске вере међу Јерменима и другим народима на Кавказу, отварао је бројне школе у свим деловима земље, и беспоштедно се борио против паганских учења и јереси.

Месроп Маштоц се са правом може сматрати оцем јерменске писмености и оцем јерменске нације. Јер писмо које је Маштоц створио постало је камен темељац јерменске апостолске цркве која је кроз векове туђинске владавине одржавала национални идентитет јерменског народа.

Месроп Маштоц се сматра и првим лингвистом и творцем неког писма који је историјска личност и чија делатност се не везује за митологију и усмена предања. Многи лингвисти му дају велики значај и у стварању грузијског и агванског писма. Јерменска апостолска црква празнује 17. фебруар као дан сећања на Месропа Маштоца. Црквена поезија коју је писао (шаракани) и данас је у основи богослужења у јерменској апостолској цркви.

У његову част институт за проучавање древних списа Матенадаран из Јеревана носи његово име, а сваки град у Јерменији има по једну улицу са његовим именом. Све јерменске школе прослављају Светог Месропа Маштоца као свог заштитника.

Добар чланак

Никола Јокић

Никола Јокић шутира преко Марћина Гортата

Никола Јокић (Сомбор, 19. фебруар 1995) српски је кошаркаш. Игра на позицијама крилног центра и центра, а тренутно наступа за Денвер нагетсе.

Три сезоне је наступао за Мега Лекс и проглашен је за најкориснијег играча Јадранске лиге. Изабран је у другом кругу НБА драфта 2014. као 41. пик од стране Денвер нагетса са којима је у јулу 2015. потписао уговор.

Кошаркашки савез Србије доделио је Јокићу награду за најбољег српског кошаркаша у 2018. години. Године 2019. изабран је први пут да игра на Ол-стар утакмици. Као лидер франшизе, изборио је доигравање у сезони 2018/19, после десет година Денвер је прошао прву рунду доигравања. Исте сезоне је изабран у најбољу петорку НБА лиге, чиме је постао пети европски играч којем је то пошло за руком након Дирка Новицког, Марка Гасола, Жоакима Ное и Јаниса Адетокумба.

Јокић је остварио најбржи трипл-дабл у историји НБА лиге за само 14 минута и 33 секунде проведених на терену. Уједно је постао европски кошаркаш са највећим бројем трипл-дабл мечева и ушао међу 10 најбољих играча по овом параметру у историји НБА лиге. Са сениорском репрезентацијом Србије је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рију 2016. године.

Изабрана слика

Барски акведукт је камени мост који се налази сјеверно од Старог Бара, 4 км од центра града Бара у Црној Гори. Барски акведукт је једини акведукт у Црној Гори и један је од три највећа и најочуванија акведукта у бившој Југославији, уз Диоклецијанов акведукт поред Сплита у Хрватској и Скопски акведукт у Сјеверној Македонији (пуна величина: 3.408 × 2.272 *)

Барски акведукт је камени мост који се налази сјеверно од Старог Бара, 4 км од центра града Бара у Црној Гори. Барски акведукт је једини акведукт у Црној Гори и један је од три највећа и најочуванија акведукта у бившој Југославији, уз Диоклецијанов акведукт поред Сплита у Хрватској и Скопски акведукт у Сјеверној Македонији
(пуна величина: 3.408 × 2.272)

Недавни догађаји

Вести

Лансирање Соларног орбитера
На данашњи дан

19. фебруар

Битка за Ивоџиму

Остали догађаји: 18. фебруар19. фебруар20. фебруар

Занимљивости

Да ли сте знали?

Венецијанска гондола
  • ... да Италијани Микија Мауса зову Тополино, а да му је првобитно име било Мортимер?
  • ... да је до 2002. године важио закон по коме би Монако престао да буде суверена држава, aко би кнежевска кућа Грималди остала без наследника?
  • ... да све венецијанске гондоле у Италији морају да буду офарбане у црно, осим ако припадају неком државном званичнику?
  • ... да је Данијел Питер први произвео млечну чоколаду, али је свој рецепт продао Анрију Нестлеу?
  • ... да слонове кљове спадају у секутиће?
  • ... да је Лав Троцки убијен у Мексику цепином?

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године. Тренутно Википедија има више од 51,5 милиона чланака на 303 језика, од чега преко 5,9 милиона на енглеском и преко 630.000 на српском језику.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 258.768 корисника отворило налог, а од тога је 937 активно. Сви уредници су волонтери, који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.

КонтактОдноси са јавношћу • Контакт