Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сјајан чланак

Планета Земља

Земља је једна од осам планета у Сунчевом систему. Трећа је планета по удаљености од Сунца и највећа терестричка планета у Сунчевом систему. Планета Земља има један природни сателит, Месец. За сада је једина позната планета на којој има живота.

У геолошкој науци преовладава мишљење да је Земља стара око 4,6 милијарди година, што је утврђено одређивањем времена полураспада уранијума и торијума. Време полураспада U238 је 4,51 × 109 година, а Th232 1,39 × 1010 година.

Земља такође има своје магнетно поље, које је — заједно са атмосфером — штити од радијације штетне по жива бића. Атмосфера такође служи као штит за одбијање мањих метеороида; пролазећи кроз атмосферу, они сагоре пре него што стигну до Земљине површине.

...даље...

Добар чланак

Румунске трупе окупирају Будимпешту (1919)

Мађарско-румунски рат (мађ. 1919-es magyar-román háború; рум. Războiul Maghiaro-Român din anul 1919) је рат вођен између Румуније и Мађарске Совјетске Републике. Избио је марта 1919. године, а трајао до августа исте године године. Спор се претходно водио око Трансилваније, која је припојена Румунији 1. децембра 1918. године „Прокламацијом о уједињењу”. Она је донета у Алба Јулији и усвојили су је трансилвански Румуни, у чему их је подржала депутација трансилванских Саксонаца (Саси), али не и Секељи (Мађари) и Немци из Баната. Априла 1919. године на власт у Мађарској дошли су бољшевици, обећавши поврат изгубљених територија; они су прогласили Мађарску Совјетском републиком. Армија нове владе брзо започиње дејства за повраћај Трансилваније, али Румунија врши контранапад и окупира велики део територије Мађарске, укључујући и престоницу Будимпешту. Мађарска Совјетска Република је уништена, а нова мађарска власт започиње тзв. бели терор у земљи. Румунска војска се повукла из Мађарске марта 1920. године.

...даље...

Изабрана слика

Плитки или барељеф у Персепољу који симболизује зороастристички празник Новруз (пуна величина 2.500 × 1.523 *)

Плитки или барељеф у Персепољу који симболизује зороастристички празник Новруз
(пуна величина 2.500 × 1.523)

Вести

Уметничко поређење Земље (лево) са Кеплер-452б планетом, чији је пречник већи за само 60 одсто од Земљиног

На данашњи дан

Мапа РСК и Хрватске током рата
Остали догађаји: 3. август4. август5. август

Да ли сте знали...

Александар Грејам Бел


Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 35,5 милиона чланака на 290 језика, од чега је скоро 5 милиона написано на енглеском, а преко 322.000 на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка, а тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 165.697 корисника отворило налог, а од тога је 613 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.