Пређи на садржај

Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Свемирска трка

Нил Армстронг силази на површину Месеца
Нил Армстронг силази на површину Месеца

Свемирска трка је било незванично надметање између Сједињених Држава и Совјетског Савеза које је трајало од 1957. до 1975. године. Оно је обухватало истовремене напоре обеју земаља да истраже свемир, да пошаљу вештачке сателите у Земљину орбиту, да пошаљу људе у свемир и на Месец и сл. Иако корени свемирске трке леже у раној ракетној технологији и затегнутим међународним односима након Другог светског рата, она је почела након совјетског лансирања сателита Спутњик 1, 4. октобра 1957. Термин свемирска трка је смишљен по аналогији са трком у наоружавању која је такође постојала између САД и СССР. Свемирска трка је постала важан део културног и технолошког ривалства између Совјетског Савеза и Држава током Хладног рата, те посебно важна арена у овом сукобу, како због своје војне примене тако и због психолошке користи од нараслог морала.

Током ових година СССР је успео да први лансира вештачки сателит са Земље (Спутњик-1), први пошаље живо биће — пса Лајку — у свемир (Спутњик 2), први пошаље човека — Јурија Гагарина — у свемир, те први изврши шетњу космонаута у отвореном свемиру. САД је успео први да пошаље човека — Нила Армстронга — на Месец (Аполо 11).

Добар чланак

21. СС брдска дивизија Скендербег (1. албанска)

Ознака припадности 21. СС брдској дивизији „Скендербег” (1. албанска)
Ознака припадности 21. СС брдској дивизији „Скендербег” (1. албанска)

21. СС брдска дивизија „Скендербег” (1. албанска) (њем. 21. Waffen-SS Gebirgsdivision der SS „Skanderbeg“ (albanische Nr.1)) била је њемачка брдска пјешадијска дивизија Вафен-СС, оружаног крила Нацистичке партије.

Језгро дивизије је образовано око албанских батаљона који су накратко водили борбу у источној Босни против југословенских партизана у саставу 13. СС брдске дивизије „Ханџар” (1. хрватска). Сачињена углавном од Албанаца са претежно њемачким (рајхсдочјери и фолксдојчери) официрима и подофицирима, назив је добила по албанском националном хероју Ђурађу Кастриоту Скендербегу. Скендербег никада није достигао бројност дивизије, имајући у највећем броју 6.000—6.500 војника што је снага бригаде. У мају 1944. године, припадници дивизије су ухпасили 281 Јевреја у Приштини и предали их Нијемцима, који су их транспортовали у концентрациони логор Берген-Белзен, гдје су многи убијени. Сама дивизија је била познатија по овој акцији и по убијању, силовању и пљачкању у претежно српским областима, него по учешћу у борбеним дејствима за њемачке ратне циљеве. Једина значајна војна акција десила се током њемачке антипартизанске офанзиве у окупираној Црној Гори у јуну и јулу 1944. године. Након тих дејстава дивизије, њени припадници су распоређени као стражари у рудницима хрома на Косову, која су убрзо заузели партизани, што је довело до великог дезертерства. Ојачана припадницима Кригсмарина (њемачка морнарица) и са мање од 500 Албанаца у својим редовима, Скендербег се распушта 1. новембра 1944. године. Преостали припадници укључуњени су у састав 7. СС добровољачке брдске дивизије „Принц Еуген”. Након рата, дивизиони командант СС-бригадефирер и генерал-мајор Вафен-СС Аугуст Шмитхубер осуђен је 1947. у Београду на смрт за почињене ратне злочине и затим погубљен.

Изабрани списак

Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години

Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години
Списак синглова на првом месту Билборд хот 100 листе у 2008. години

Билборд хот 100 је топ-листа синглова коју саставља и сваке недеље објављује амерички часопис „Билборд”. Саставља се на основу пуштања синглова на радио-станицама и на основу броја продатих копија синглова, и то без обзира на њихов музички правац. Током 2008. године 14 синглова се нашло на првом месту.

Песма Low репера Фло Рајде се прва нашла на првом месту где се задржала рекордних 10 седмица. Песма која се последњи пут толико дуго задржала пре тога је био сингл Irreplaceable певачице Бијонсе крајем 2006. године. Low је постао најпопуларнији сингл у САД у 2008. години пошто се нашао на првом месту Билбордове листе најбољих 100 синглова на крају 2008. године. Остали запажени синглови су I Kissed a Girl од Кејти Пери са седам узастопних и Whatever You Like репера T.I. са пет седмица са прекидима.

Недавни догађаји

Вести

Џо Бајден
На данашњи дан

22. јул

Терористички напад на Осло 2011. године
Занимљивости

Да ли сте знали

Грб Науруа
Грб Науруа

Изабрана слика

Скулптура Мајка Земља у парку Жак Картије, у Гатину. Тумачење Мајке Земље из приче о стварању народа је да је створена као и звезде и месец од делова Небеске жене коју је добри дух закопао у земљу како би сва жива бића увек пронашла храну.
Скулптура Мајка Земља у парку Жак Картије, у Гатину. Тумачење Мајке Земље из приче о стварању народа је да је створена као и звезде и месец од делова Небеске жене коју је добри дух закопао у земљу како би сва жива бића увек пронашла храну.

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 63,3 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 691.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 377.391 корисник отворио налог, а од тога је 750 активно. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти