Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Вокализација птица

Упарени пар белоглавог ждрала (Grus vipio)

Вокализација птица укључује како оглашавање тако и песму. Колоквијално, птичје песме су јако мелодичне човековом уху. У орнитологији и посматрању птица, (релативно комплексне) песме се функционално разликују од (релативно простих) оглашавања. Птичја песма је најразноврснија у реду птица певачица. Птичји вокални орган се зове сиринга и то је коштана структура на дну душника (за разлику од гласних жица на врху сисарског душника). Постоје научне хипотезе по којима је птичја песма настала као резултат сексуалне селекције, док експерименти показују да је квалитет птичје песме добар индикатор фитнеса (адаптабилности) птица.

Комуникација употребом оглашавања се остварује како између припадника исте, тако и међу припадницима различитих врста. Неке птице имају одличну вокалну мимикрију. Неке пећинске врсте, укључујући уљане птице и чиопице (Collocalia и Aerodramus spp.), користе звучне сигнале (са фреквенцијом звука од 2 до 5 kHz) за ехолокацију у тминама пећина. Песма различитих птица се разликује и типична је за врсту. Постоје хипотезе истраживача које тврде да научене песме омогућавају развој много комплексније песме, кроз „културолошку” (птичје заједнице) интеракцију, и тиме кроз интраспецијске дијалекте омогућавају птицама да препознају свој род и да адаптирају своју песму различитим акустичким срединама.

Добар чланак

Операција Стрела

Операција Стрела

Операција Стрела је агресивна војна операција, садржана у скупу нападачких борбених дејстава ОВК потпомогнутих снагама албанске војске и НАТО, а против јединица Војске Југославије у периоду од 26. маја до 10. јуна 1999.

Циљ операције Стрела био је сламање отпора, разбијање и уништење одбрамбених пограничних снага ВЈ, те отварање коридора за додатно убацивање терориста на подручје Косова и Метохије и пресецање комуникација на линији ПећПризрен. У ширем плану, ова операција је требало да обезбеди јужни коридор, који би послужио за евентуалну инвазију снага НАТО на територију Савезне Републике Југославије. Ова операција је трајала паралелно са интензивним бомбардовањем Југославије од стране истих снага. Операција Стрела је по својим карактеристикама класична ваздухопловно-копнена операција.

Изабрани списак

Списак епизода серије Бекство из затвора

Лого серије

Бек­ство из за­тво­ра је америчка драмска криминалистичка ТВ серија премијерно приказана на Фоксу (29. августа 2005. године). Серија је истовремено емитована на каналу Глобал у Канади, али и у десетинама других земаља широм света. Произвела ју је Adelstein-Parouse Productions, у сарадњи с мрежама Rat, Original и 20th Century Fox. Радња се врти око два брата: Мајкла Скофилда (Вентворт Милер) и Линколна Бароуза (Доминик Персел).

У првој сезони, Линколн бива осуђен на смртну казну због злочина који није починио, након чега Мајкл намерно доспева у исти затвор у којем му брат чека извршење смртне казне, да би му помогао да побегне. Радња друге сезоне се фокусира на хватању затворских бегунаца, док трећа сезона приказује Мајклове покушаје бега из једног панамског затвора. У четвртој сезони, завера која је сместила Линколна у затвор се открива и скоро сви добијају оно чему су тежили. У петој сезони се изводи највеће, последње бекство: избављење Мајкла из јеменског затвора.

Недавни догађаји

Вести

Брана у Новој Каховки 2006.
На данашњи дан

10. јун

СМС Сент Иштван
Занимљивости

Да ли сте знали

Ганимед

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете слободно мењати.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 61,2 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 671.000 на српском језику.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ или да се обратите свом ментору.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 328.488 корисника отворило налог, а од тога је 1.013 активно. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина. Посетите нашу Радионицу и сазнајте како и ви можете помоћи.

Дискусије и коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користе се за размену мишљења, аргумената и указивање на грешке како би се постојећи чланци побољшали.

Wikimedia-logo.svg
Википедијом руководи Задужбина Викимедија, некомерцијална организација која управља и низом других пројеката: