Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сјајан чланак

Детаљ Перибсенове гробнице са мноштвом жртвених посуда

Перибсен (Сет-пер-иб-сен — „Сет — нада свих срца“) био је староегипатски владар (фараон) из друге династије. Владао је у рано династичко доба око 2760. године п. н. е., највероватније само Горњим Египтом. Дужина његове владавине процењује се на 11 до 20 година.

Не постоји ниједан споменик у Египту који би му се могао приписати. Сви натписи са његовим именом (сереком) пронађени су у Абидосу, где му је и гробница, те у фараоновој погребној соби у Сакари (8 фрагмената камених посуда из комплекса степенасте пирамиде). Отисак Перибсеновог печата пронађен је у рушевинама Елефантине.

Перибсенов избор Сета (бога хаоса) уместо Хоруса (који симболизује ред) за краљевско божанство био је необичан и редак у египатској историји. Сет је сматран „злом” компонентом која је неопходна да скупа са позитивним аспектом Хоруса свет одржава у тзв. космичкој равнотежи.

...даље...

Добар чланак

Age of Empires III

Age of Empires III (AOE III) је рачунарска игра коју је развила компанија Ensemble Studios, а издала Microsoft Game Studios. Ова игра, по жанру стратегија у реалном времену, у Северној Америци је издата 18. октобра 2005, а у Европи 5. новембра исте године. Представља трећи део серијала Age of Empires и наследника игре Age of Empires II: The Age of Kings. Игра приказује европску колонизацију Северне Америке, између 1500. и 1850. (у експанзији Age of Empires III: The War Chiefs дешавања у игри су продужена до 1876). Може се играти са 8 европских цивилизација.

Age of Empires III је донео неколико новина у серијалу, додатком концепта „матичног града” (енг. Home City), који представља комбинацију стратегије у реалном времену и потезне стратегије. Издата су два проширења ове игре: Age of Empires III: The War Chiefs 17. октобра 2006, које уводи три северноамеричке индијанске цивилизације, те Age of Empires III: The Asian Dynasties, издато 27. октобра 2007. године, са додатком три азијске цивилизације.

...даље...

Изабрана слика

Такси у ноћном саобраћају (пуна величина 4.076 × 3.026 *)

Такси у ноћном саобраћају
(пуна величина 4.076 × 3.026)

Вести

Милорад Екмечић‎

На данашњи дан

Одоакар
Остали догађаји: 3. септембар4. септембар5. септембар

Да ли сте знали...

Бели лук
  • ... да бели лук води порекло из југозападних предела Азије? За њега су још 5000 година п. н. е. знали Сумерци и народи који су живели око река Тигар и Еуфрат.
  • ... да балерина, кад игра на врховима прстију, потроши исту количину енергије као дрвосеча?
  • ... да филозоф Имануел Кант никада за свог живота није напустио родни град Кенингсберг?
  • ... да је право име пса који је на филму играо Лесија било Пал?
  • ... да је амерички часопис Тајм 1938. године за личност године прогласио Адолфа Хитлера?
  • ... да термин лосион потиче од латинске речи lotium која у преводу значи мокраћа?


Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 35,5 милиона чланака на 290 језика, од чега је скоро 5 милиона написано на енглеском, а преко 323.000 на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка, а тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 167.040 корисника отворило налог, а од тога је 660 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.