Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
HS Cscr-featured.svg

Сјајан чланак

Призор из Националног парка Банф у Канади

Канада (енгл. Canada, франц. Canada) је држава у Северној Америци која се налази северно и источно од Сједињених Америчких Држава. На западу Канаде се налази Тихи океан, на северу Северни ледени океан, а на истоку Атлантски океан. Канада је са површином од 9.984.670 km² друга по величини држава у свету, после Русије. Главни град Канаде је Отава, а највећи Торонто. Остали већи градови су Монтреал, Едмонтон, Калгари, Квебек, Ванкувер и Винипег. Број становника Канаде према процени из 2009. године износи 33.774.000.

Територију данашње Канаде су, пре доласка Европљана, већ неколико хиљада година насељавала бројна домородачка племена. Године 1867. уједињењем три британске северноамеричке колоније у федерални доминион од четири покрајине основана је Канада. Широка аутономија Канаде је проширена Вестминстерским статутом из 1931, а кулминирала је Канадским законом из 1982. којим су прекинуте све законске зависности од британског парламента.

Данас је Канада федерација која се састоји од десет провинција и три територије. Према државном уређењу је парламентарна демократија и уставна монархија, са краљицом Елизабетом II као врховним сувереном. Двојезична је држава, где су осим на федералном нивоу, енглески и француски језик званични и у провинцији Њу Брансвик. Такође, економски је једна од најразвијенијих држава света, те је чланица бројних организација као што су Г8, НАТО, ОЕЦД, СТО, ОАД, APEC и УН.

даље ...

HSutvald2-Grey.svg

Добар чланак

Штрпце (грб).jpg

Општина Штрпце (алб. Komuna e Shtërpces) налази се на крајњем југу Србије, на граници са Републиком Македонијом. Површина општине је 247,36 km², а обухвата територију од шеснаест села Сиринићке жупе. Седиште општине је истоимено место Штрпце. Општина је постојала до 1965. године када је укинута, а поново је формирана 1988. године издвајањем насеља из тадашње општине Урошевац (Сл. лист САП Косова; 05/88).

На западу општине извире река Лепенац. На Шар-планини се налази познати ски-центар „Брезовица”, а ту је и један од пет националних паркова у Републици Србији, Национални парк Шар-планина. Општина Штрпце се великим делом поклапа са границама Сиринићке жупе. Формирана је 10. августа 1988. године, након што је укинута 31. децембра 1965, и обухвата површину од 247,36 km². Територија општине налази се у јужном делу Србије, у аутономној покрајини Косову и Метохији.

...даље...

HSBild.svg

Изабрана слика

Тасманијски ђаво; врста торбара месождера са Тасманије, која је у опасности од изумирања (пуна величина: 2.200 × 1.435 *)

Тасманијски ђаво; врста торбара месождера са Тасманије, која је у опасности од изумирања
(пуна величина: 2.200 × 1.435)

HSAktuell.svg

Вести

Резултати референдума према областима у УК
HSDagensdatum.svg

На данашњи дан

Севастопољ после опсаде

Остали догађаји: 30. јун1. јул2. јул

PL Wiki CzyWiesz ikona.svg

Да ли сте знали...

Дарије I
HSSubpages.svg

Портали

W-circle.svg

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 40,6 милиона чланака на 293 језика, од чега је преко 5,1 милиона написано на енглеском, а преко 336.000 на српском језику.
Text-x-generic with pencil-2.svg

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.
HSSamarbetecolor.svg

Заједница

До сада је на српској Википедији 183.087 корисника отворило налог, а од тога је 841 активан. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.
HS Wiki letter w.svg

Пројекти