Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
HS Cscr-featured.svg

Сјајан чланак

Anne Frank Schule Rivierenbuurt.jpg

Анелис „Ана“ Мари Франк (хол. и нем. Annelies Marie Frank, рођена 12. јуна 1929. у Франкфурту на Мајни, а умрла марта 1945. у концентрационом логору Берген-Белзену) једна је од најпознатијих јеврејских жртава Холокауста. За време скривања од нациста у Амстердаму написала је познати Дневник Ане Франк.

Рођена је у Франкфурту на Мајни у Немачкој, али је већи део живота провела у Амстердаму. Била је држављанин Немачке до 1941, када јој је одузето држављанство по Нирнбершким законима. Постала је позната после смрти, захваљујући објављивању њеног дневника. У њему је описала живот током скривања за време нацистичке окупације у Другом светском рату.

Анина породица се 1933. преселила у Холандију, коју је Нацистичка Немачка окупирала 1940, а прогони Јевреја су се појачали јула 1942, када се породица Франк сакрила у тајне просторије у пословној згради Ота Франка — Тајно скровиште. После две године, по дојави, њихово склониште је откривено, а породица Франк, ван Пелс и Фриц Пфефер су депортовани у концентрационе логоре. Ана је умрла седам месеци касније од тифуса у концентрационом логору Берген-Белзену, неколико дана после смрти своје сестре Марго.

...даље...

HSutvald2-Grey.svg

Добар чланак

Jelena Jankovic (15079208832).jpg

Јелена Јанковић (рођена 28. фебруара 1985. у Београду, СФР Југославија) професионална је српска тенисерка и некадашњи број 1 на ВТА листи (на прво место доспела 11. августа 2008. године).

Достигла је полуфинала Отвореног првенства Аустралије (2008), Отвореног првенства Француске (2007, 2008) и Отвореног првенства Сједињених Држава (2006), као и финале истог турнира (2008), у ком је изгубила од Серене Вилијамс. Заједно с Британцем Џејмијем Маријем, освојила је Вимблдон 2007. у конкуренцији мешовитих парова.

Освојила је и 7 турнира из највише категорије (некада турнири I категорије, а од 2009. премијер мандатори и премијер 5), а то су: Чарлстон (2007), Рим (2007,2008), Москва (2008), Синсинати (2009), Индијан Велс (2010) и Торонто (2013. у конкуренцији парова).

Играчица је са највише остварених победа у репрезентацији Србије, са којом је дошла до финала Фед купа 2012. године.

Мада у својој каријери није освојила ниједан Гренд слем турнир у синглу, позната је као једна од најконстантијих играчица, јер је међу најбољих 10 на ВТА листи непрестано била више од четири године. Једна је од само три тенисерке које су биле број 1 и у јуниорској и у сениорској конкуренцији, као и једна од седам које су победиле обе сестре Вилијамс, Венус и Серену на истом турниру. Поред сестара Вилијамс једина је активна тенисерка са преко 600 победа.

...даље...

HSBild.svg

Изабрана слика

HSAktuell.svg

Вести

Уметничка визија система Трапист 1
HSDagensdatum.svg

На данашњи дан

Египат

Остали догађаји: 27. фебруар28. фебруар1. март

PL Wiki CzyWiesz ikona.svg

Да ли сте знали...

Кеопсова пирамида
HSSubpages.svg

Портали

W-circle.svg

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 43,8 милиона чланака на 295 језика, од чега је преко 5,3 милиона написано на енглеском, а преко 345.000 на српском језику.
Text-x-generic with pencil-2.svg

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.
HSSamarbetecolor.svg

Заједница

До сада су на српској Википедији 195.174 корисника отворила налог, а од тога су 823 активна. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.
HS Wiki letter w.svg

Пројекти