Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сјајан чланак

...

Марсова научна лабораторија (енгл. Mars Science Laboratory), или скраћено МНЛ, роботска је сонда националне аеронаутичке и свемирске администрације. Намена јој је да се помоћу ње дође до сазнања о постојању трагова и услова за живот на Марсу. Главна компонента система је ровер назван Кјуриосити (Радозналост, енгл. Curiosity). Ровер (други назив планетарни ровер) је роботизовано возило за истраживање свемира пројектовано за кретање по површини планете или неког другог небеског тела. Може се користити за транспорт људске посаде (амерички астронаути су их користили током мисија на Месец), или се аутономно кретати без слања команди са Земље. Обично их достављају летелице, које се спуштају према површини планете малом брзином (мекано слетање). Ове летелице се називају лендери.

Лансирање се догодило 26. новембра 2011. у 15.02.00.211 УТЦ, а слетање на површину планете, у Гејл кратер, 6. августа 2012. године у 05.17.57 УТЦ. Уз помоћ нових принципа слетања, ровер се спустио на Марс, већом прецизношћу од досадашњих сонди. Примаран циљ ровера је да покуша да открије да ли је тренутно или у прошлости Марс био погодан за развој живота, мада неће трагати за неким одређеним његовим облицима. Уместо тога, ровер ће хемијски анализирати узорке на различите начине, између осталог скупљати узорке тла, бушити стене и користити ласер и пратеће сензоре.

...даље...

Добар чланак

Off the wall.jpg

„Off the Wall“ је пети студијски албум америчког извођача Мајкла Џексона. Објавио га је Епик рекордс 10. августа 1979. године, након Џексоновог наступа у филму „The Wiz“. Док су снимали филм, Џексон и продуцент Квинси Џонс постали су пријатељи тако да је Џонс касније унајмљен да ради са певачем на овом студијском албуму. Снимање песама је трајало од децембра 1978. до јуна 1979. године у Лос Анђелесу, Калифорнија. Џексон је сарађивао са великим бројем других текстописаца и извођача као што су Пол Макартни, Стиви Вондер и Род Темпертон. Сам је написао неколико песама укључујући и водећи сингл „Don't Stop 'til You Get Enough“.

Плоча представља званични раскид између Џексона и његове претходне издавачке куће, Мотаун рекордс. Песме са албума припадају различитим жанровима: фанк, диско, соул, рок, џез и поп. Џексонов вокални наступ је позитивно оцењен као и његов албум који му је донео прву Греми награду. Са издањем „Off the Wall“, Џексон је постао први соло извођач који је издао четири сингла са истог албума а да су ушли међу 10 најпродаванијих на топ-листи „Хот 100“. Албум је био комерцијално успешан. До сада је одликован 8 пута мулти-платинастим тиражом у Сједињеним Државама и продат је у више од 20 милиона копија широм света.

...даље...

Изабрана слика

Плоча са примерцима алуминијумских кључева која се чува у Музеју уметности и заната (франц. Musée des Arts et Métiers) у Паризу (пуна величина: 2.161 × 2.304 *)

Плоча са примерцима алуминијумских кључева која се чува у Музеју уметности и заната (франц. Musée des Arts et Métiers) у Паризу
(пуна величина: 2.161 × 2.304)

Вести

Дводимензионални приказ гравитационих таласа

Скорашње смрти: Едгар Мичел · Драгољуб Живојиновић · Данило Николић · Здравко Толимир

На данашњи дан

Логор Црвени крст

Остали догађаји: 11. фебруар12. фебруар13. фебруар

Да ли сте знали...

Гепард


Портали

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 38,6 милиона чланака на 291 језику, од чега је преко 5 милиона написано на енглеском, а преко 331.000 на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка, а тренутно се налази међу 10 најпосећенијих веб-сајтова на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 175.618 корисника отворило налог, а од тога је 870 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.