Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Споменик Победнику на Калемегдану

Београд је главни и највећи град Србије. Један је од најстаријих градова у Европи. Прва насеља на територији Београда потичу из праисторијске Винче (4800. п. н. е.). Сам Београд основали су Келти у 3. веку п. н. е. под именом Сингидунум, након чега је постао римско насеље. Словенско име „Белиград“ први пут је забележено 878. године нове ере. Главни град Србије је од 1405. године, а био је и престоница заједничке jужнословенске државе од 1918. до 2003. године, као и Србије и Црне Горе од 2003. до 2006.

Град лежи на ушћу Саве у Дунав, у средишњем делу Србије. Налази се у области која повезује Панонску низију са Балканским полуострвом. Број становника у Београду, према попису становништва из 2002. године, јесте 1.576.124. Највећи је град на територији бивше Југославије и четврти по броју становника у југоисточној Европи — после Истанбула, Атине и Букурешта.

Град Београд има статус посебне територијалне јединице у Србији са својом локалном самоуправом. Његова територија је подељена на 17 градских општина, од којих свака има своје локалне органе власти. Београд заузима преко 3,6% територије Републике Србије, а у њему живи 21% укупног броја грађана Србије (не укључујући Косово и Метохију). Београд је такође економски центар Србије и средиште српске културе, образовања и науке.

...даље...

Да ли сте знали...

Калемегдан


Изабрана слика

Степски орао.

Степски орао.

Вести

Габријел Гарсија Маркес

На данашњи дан

Џорџ Гордон Бајрон
Остали догађаји: 18. април19. април20. април

Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 244.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада су 139.423 корисника отворила налог, а од тога је 930 било активно у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.