Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
HS Cscr-featured.svg

Сјајан чланак

Матерхорн, један од најпознатијих алпских врхова

Швајцарска (лат. Helvetica, нем. Schweiz, итал. Svizzera, франц. Suisse, ромн. Svizra), или званично Швајцарска Конфедерација (лат. Confoederatio Helvetica, нем. Schweizerische Eidgenossenschaft, итал. Confederazione Svizzera, франц. Confédération Suisse, ромн. Confederaziun Svizra), је западноевропска континентална држава, смештена на Алпима у средишњем делу Европе, са веома развијеном привредом, а посебно банкарством. Граничи се са Немачком, Француском, Италијом, Аустријом и Лихтенштајном. Швајцарска је савезна република, а има дугу и снажну традицију политичке и војне неутралности. Ова чињеница је омогућила Швајцарској да буде земља домаћин многим међународним организацијама као што су Међународни олимпијски комитет, Светска здравствена организација, ФИФА и Светска трговинска организација.

Confoederatio Helvetica је службено име државе на латинском језику. Латински се користи за именовање земље како би се избегло фаворизовање једног од четири званична језика Швајцарске. Тако је уобичајена употреба скраћенице CH, а од латинског назива настали су и називи на француском, италијанском и романш језику. У немачком се користи име Schweizerische Eidgenossenschaft, што се преводи као „Швајцарски завет заједништва” или „Швајцарска заједница споразума”.

Швајцарска је савезна парламентарна република коју чини 26 кантона. Главни град Швајцарске, али не највећи, је Берн. Швајцарска је чланица Савета Европе, Организације за економску сарадњу и развој, Партнерства за мир, Европске асоцијације за слободну трговину, Уједињених нација, Светске трговинске организације и многих других организација.

...даље...

HSutvald2-Grey.svg

Добар чланак

Милан Лучић на хокејашком терену у дресу Бостон бруинса

Милан Лучић (енгл. Milan Lucic; Ванкувер, 7. јун 1988) је канадски професионални хокејаш српског порекла који тренутно игра за НХЛ екипу Бостон бруинса. Игра на позицији левог крила.

Играчку каријеру Лучић је започео у екипи Ванкувер џајантса, са којима је током три сезоне освојио Меморијални куп и титулу најкориснијег играча турнира 2007. године. Изабран је као 50. пик на драфту 2006. године од стране Бостон бруинса. Са 19 година ушао је у први тим Бруинса у сезони 2007/2008. Три године касније са истом екипом освојио је трофеј Стенли купа. Био је капитен јуниорске репрезентације Канаде.

Милана Лучића краси чврста и јака игра те велика покретљивост.

...даље...

HSBild.svg

Изабрана слика

Фотографисање модела под сунчевом светлошћу на плажи (пуна величина: 2.019 × 1.968 *)

Фотографисање модела под сунчевом светлошћу на плажи
(пуна величина: 2.019 × 1.968)

HSAktuell.svg

Вести

Авион Solar Impulse 2 пред пробни лет
HSDagensdatum.svg

На данашњи дан

Уругвај постиже гол у финалу

Остали догађаји: 29. јул30. јул31. јул

PL Wiki CzyWiesz ikona.svg

Да ли сте знали...

HSSubpages.svg

Портали

W-circle.svg

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 40,7 милиона чланака на 293 језика, од чега је преко 5,1 милиона написано на енглеском, а преко 337.000 на српском језику.
Text-x-generic with pencil-2.svg

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.
HSSamarbetecolor.svg

Заједница

До сада је на српској Википедији 184.268 корисника отворило налог, а од тога је 679 активно. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.
HS Wiki letter w.svg

Пројекти