Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сјајан чланак

Орбитални истраживач Марса

Орбитални истраживач Марса или скраћено MРO (енгл. Mars Reconnaissance Orbiter) је свемирска сонда свемирске агенције НАСА направљена да врши извиђање и истраживање Марса из орбите. Када је ушла у Марсову орбиту постала је шеста оперативна сонда у орбити планете, чиме је оборен рекорд у броју сонди које се налазе у орбити око Марса. Ову свемирску сонду вредну 720 милиона долара направила је компанија Локид Мартин уз надзор лабораторије за свемирску пропулзију (дела калифорнијског института за технологију). Лансирање је извршено 12. августа 2005. године, а 10. марта 2006. сонда је ушла у орбиту Марса. У новембру 2006. након пет месеци успоравања помоћу горње атмосфере Марса, МРО је ушао у коначну ниску орбиту и отпочео научна истраживања.

МРО има велики број научних инструмената као што су камере, спектрометар и радар, који се користе за изучавање топографије, минерала у тлу и леда на Марсу. Ова мисија олакшава долазак других тако што дневно прати временске услове, проучава могућа места за слетање и омогућава брз трансфер велике количине података са површине ка Земљи. Комуникациони систем МРО ће пренети више података од свих свемирских сонди лансираних ка другим планетама до данас.

...даље...

Добар чланак

King Nikola of Montenegro.jpg

Никола I Петровић Његош (Његуши, 7. октобар/19. октобар 1840Антиб крај Нице, Француска, 2. март 1921) је био књаз Црне Горе у периоду 18601910. и краљ у периоду 1910—1918. из династије Петровић-Његош.

Наслиједио је на црногорском пријестолу свог стрица Данила. За вријеме његове владавине Црна Гора је на Берлинском конгресу 13. јула 1878, послије Црногорско-турског рата, добила међународно признање и знатно територијално проширење. Даља територијална проширења Црне Горе услиједила су након Балканских ратова (1912—1913).

Никола I је реформисао државну управу, установио Министарски савјет, модернизовао Црногорску војску, Општим имовинским закоником ударио темељ правном систему и отворио врата иностраним инвестицијама. Године 1905. је Никола I октроирао Устав Књажевине Црне Горе након чега је и сазвана Црногорска народна скупштина. Никола I је владао аутократски, због чега је у Црној Гори стекао бројне непријатеље. Он је лично био велики присталица српства и желео је уједињење Срба и других Јужних Словена. Међутим, био је огорчени противник Карађорђевића.

У Првом свјетском рату је објавио рат Аустроугарској. Краљевина Црна Гора је пружила отпор аустроугарској инвазији, али је морала капитулирати јануара 1916.

...даље...

Изабрана слика

Вести

Алехандро Гонсалес Ињариту

На данашњи дан

операција Котрљајући гром


Остали догађаји: 1. март2. март3. март

Да ли сте знали...

Мрав
Роберт Вајтхед пре тестирању првог торпеда у Ријеци 1875.


Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 315.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада су 155.843 корисника отворила налог, а од тога су 793 била активна у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.