Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
HS Cscr-featured.svg

Сјајан чланак

Леонардо Дикаприо

Леонардо Вилхелм Дикаприо (енгл. Leonardo Wilhelm DiCaprio; Лос Анђелес, 11. новембар 1974) амерички је глумац и продуцент.

Пет пута је номинован за награду Оскар, за најбољег глумца у главној улози у филмовима Авијатичар (2004), Крвави дијамант (2006), Вук са Вол Стрита (2013) и Повратник (2016) и за најбољег глумца у споредној улози у филму Шта изједа Гилберта Грејпа (1994), четири пута за награду BAFTA а једанаест пута за награду Златни глобус. Добитник је награде Оскар 2016. године за најбољег глумца у главној улози за улогу Хју Гласа у филму Повратник. Такође је добитник награде BAFTA за најбољег глумца у главној улози у филму Повратник (2016). Добитник је и три Златна глобусаза најбољег главног глумца у драми за улогу Хауарда Хјуза у филму Авијатичар (2004), за најбољег главног глумца у комедији или мјузиклу за улогу Џордана Белфорта у филму Вук са Вол Стрита (2013) и за најбољег главног глумца у драми за улогу Хју Гласа у филму Повратник (2016). Био је номинован и за награде Сателит, Награду Удружења филмских глумаца и Сатурн.

Глумачку каријеру је започео деведесетих година прошлог века наступајући у рекламама и сапуницама као што су Санта Барбара, Родитељство, те у ситкому Од муке до науке. Прву запаженију филмску улогу остварио је у филму Дечаков живот из 1993, где му је партнер био Роберт де Ниро.

...даље...

HSutvald2-Grey.svg

Добар чланак

Руски тенк Панцер Т34 из битке код Курска

Битка код Курска је битка вођена у Другом светском рату између совјетских и немачких снага током лета 1943. године (од 5. јула до 23. августа). Позната је као „највећа тенковска битка у историји ратовања” и као једна од најзначајнијих савезничких победа током 1943. године. Најжешће борбе вођене су око села Прохоровке.

Намера немачких копнених снага, Вермахта, била је разбијање средишњег дела Источног фронта, а затим обухваћање Москве с југа и наношење одлучујућег ударца Црвеној армији. Немачка офанзива почела је 5. јула под тајним називом Цитадела (нем. Zitadelle — „тврђава”). У бици је са немачке стране ангажовано 50 дивизија (од којих 34 пешадијске, 14 оклопних и 2 моторизоване), укупне јачине око 900.000 војника, 2.700 тенкова и самоходних и јуришних топова, 10.000 артиљеријских и минобацачких цеви, уз подршку око 2.000 авиона; са совјетске стране је ангажовано 12 армија (од којих 2 оклопне). Совјети су имали извесну бројчану предност у људству и наоружању — 20.000 топова и минобацача, 920 ракетних бацача (каћуша), 3.600 тенкова, уз подршку 2.400 авиона.

...даље...

HSBild.svg

Изабрана слика

Инбар Лави, израелска глумица (пуна величина: 960 × 640 *)

Инбар Лави, израелска глумица
(пуна величина: 960 × 640)

HSAktuell.svg

Вести

Ухуру Кенијата
HSDagensdatum.svg

На данашњи дан

Битка код Босворта

Остали догађаји: 21. август22. август23. август

HSQuestion mark.png

Да ли сте знали...

Слепи миш
  • ... да слепи мишеви увек скрећу налево када излазе из пећине?
  • ... да у просеку 100 људи годишње умре од гушења хемијским оловкама?
  • ... да је двобој у Парагвају легалан ако су обе стране добровољни даваоци крви?
  • ... да бубашваба може живети до 9 дана без главе пре него што умре од глади?
  • ... да је брод ХМХС Британик, из исте класе као и РМС Титаник, такође потонуо након што је налетео на мину?
HSSubpages.svg

Портали

W-circle.svg

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи невладина и непрофитна организацијаЗадужбина Викимедија”. У овом тренутку Википедија има више од 45,9 милиона чланака на 295 језика, од чега је преко 5,4 милиона написано на енглеском, а преко 355.000 на српском језику.
Text-x-generic with pencil-2.svg

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.
HSSamarbetecolor.svg

Заједница

До сада су на српској Википедији 204.652 корисника отворила налог, а од тога је 630 активно. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.
HS Wiki letter w.svg

Пројекти