Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сјајан чланак

Eminem

Eminem na koncertu u Vašingtonu 2014. godine

Maršal Brus Meters III (engl. Marshall Bruce Mathers III; Sent Džozef, 17. oktobar 1972), poznatiji pod umetničkim imenom Eminem (često stilizovano kao EMINƎM), američki je reper, tekstopisac, producent i glumac.

Pored solo karijere, član je detroitske grupe D12 (Derti dozen), kao i jednog od boljih hip hop dua Bed mits Ivil (sa Rojsom da fajv-najnom). Eminem je najprodavaniji umetnik 21. veka. Magazin Roling stoun mu je dao titulu „kralja hip hopa” i rangirao ga na 83. poziciju liste 100 najvećih umetnika svih vremena. Prodao je više od 172 miliona albuma širom sveta, što ga čini drugim najprodavanijim muškim umetnikom u istoriji muzičke industrije. Eminem je takođe i najprodavaniji umetnik kad se govori o digitalnom tiražu, sa prodajom od skoro 50 miliona albuma i preko 30 miliona singlova širom sveta.

Osnovao je sopstvenu izdavačku kuću Šejdi rekords sa menadžerom Polom Rozenbergom. Takođe ima i svoj kanal, Šejd 45, na radiju Sirijus XM. Proslavio se i kao dobitnik Oskar u kategoriji za najbolju originalnu pesmu za film (pesma Lose Yourself), te tako postao prvi rep umetnik koji je osvojio ovu nagradu.

Добар чланак

Марија Антоанета

Марија Антоанета

Марија Антоанета (франц. Marie Antoinette, нем. Maria Antonia Josepha Johanna; Беч, 2. новембар 1755Париз, 16. октобар 1793) је била ћерка царице Марије Терезије, жена Луја XVI.

Брак 14-годишње Марије Антоанете и 15-годишњег Луја XVI, унука француског краља је склопљен 16. маја 1770. године. То је било спајање две највеће европске породице Хабзбурга и Бурбона. По доласку у Париз 1773. године Марија Антоанета је примљена са великим симпатијама од грађана престонице. Ипак после неког времена постала је синоним за расипништво што је изазвало велико незадовољство у народу који ју је оптуживао за финансијску кризу државе. Првих година Француске револуције тражила је помоћ Аустрије за њено гушење. Ухапшена је 1792. године после неуспешног бекства са краљем у Белгију и оптужена за издају, па јој је одрубљена глава.

Изабрана слика

Зграда команде ваздухопловства, непосредно након отварања 1935. године. Смештена у Земуну, дело је архитекте Драгише Брашована и једно од најрепрезентативнијих здања југословенске модерне у периоду између два рата (пуна величина: 900 × 511 *)

Зграда команде ваздухопловства, непосредно након отварања 1935. године. Смештена у Земуну, дело је архитекте Драгише Брашована и једно од најрепрезентативнијих здања југословенске модерне у периоду између два рата
(пуна величина: 900 × 511)

Недавни догађаји

Вести

Петер Хандке
На данашњи дан

17. октобар

Хуан Перон

Остали догађаји: 16. октобар17. октобар18. октобар

Занимљивости

Да ли сте знали?

Смеђи медвед се — поред месечевог и сунчевог медведа — у Кини, Северној Кореји, Лаосу, Вијетнаму и Мјанмару користи за скупљање жучи, чија вредост досеже чак 24.000 долара по килограму, што је половина цене исте количине злата

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године. Тренутно Википедија има више од 51,2 милиона чланака на 303 језика, од чега преко 5,9 милиона на енглеском и преко 625.000 на српском језику.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 251.530 корисника отворило налог, а од тога је 870 активно. Сви уредници су волонтери, који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.

КонтактОдноси са јавношћу • Контакт