Википедија:Медијске објаве/11. децембар 2007.

С Википедије, слободне енциклопедије

Данас у 18 часова је у просторијама НУНС одржано предавање новинарима, што је била једна од припремних активности за представљање локализоване Криејтив комонс лиценце. Део предавања је представљала и прича о Википедији.

Намера овог предавања је била да скрене пажњу новинара на тематику слободног софтвера, стваралаштва и знања и правног оквира за реализацију истог. У намери да се едукују новинари у области која је код нас нова и непозната окупљени су презентери који су целу област представили појединачно из својих углова, а потом синтетички објединили поглед на феномен који је и на западу нов, али су свакодневни проблеми натерали друштво да изнедри оригиналне концепте које су напредна информатичка друштва већ апсолвирала и разрадила док код нас још увек не изазивају довољно пажње. У фокус дискусије су стављени правни али и други аспекти слободних лиценци, као и лиценци уопште, са посебним освртом на спецификуме новинарске праксе.

Учествовали Влиди, Нена, Иван и Драган. Влиди је (као јавни организатор посла око лиценцирања али и као музичар) говорио о проблематици слободног лиценцирања и о Криејтив комонс лиценци као решењу проблема легализације слободног стваралаштва. Нена је (као правни експерт и извршитељ) представила проблем из угла правне регулативе и осветљавања практичних аспеката како се аплицирају слободне лиценце. Иван је (наравно као г(н)уру) представио ГНУ пројекат, као и ГНУ јавну лиценцу уз пригодну презентацију, док је Драган причао о Википедији, највећој и најпопуларнијој слободној интернет енциклопедији која се користи под ГНУ слободном лиценцом за документацију.

Поменута је и текућа проблематика око намере да се садржај Википедије убудуће издаје под неком варијантом Криејтив комонс лиценце.

Овај догађај је само увод за велико финале, представљање Криејтив комонс лиценци у суботу. -- JustUser  JustTalk 23:51, 11. децембар 2007. (CET)