Википедија:Шта ГЛСД није

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Википедија:Шта ГФДЛ није)

Википедија и други пројекти Задужбине Викимедија се издају под ГНУ-овом лиценцом за слободном документацију (ГЛСД). Корисници и читаоци Википедије често погрешно разумеју шта ово значи.

Шта ГЛСД није[уреди | уреди извор]

  1. ГЛСД није јавно власништво. Ауторско право над свим доприносима задржавају појединачни аутори, осим ако одлуче да своје доприносе предају у јавно власништво. Материјал који је издат под ГЛСД није слободан на начин на који је слободан материјал у јавном власништву. Изведени радови морају бити лиценцирани под ГЛСД, и мора бити задржано навођење изворних аутора (носилаца ауторског права).
  2. ГЛСД није у потпуности сагласна (компатибилна) са другим лиценцама попут Берклијевске софтверске дистрибуције (БСД) или Кријејтив комонс (CC). БСД садржај се може додати у ГЛСД садржај, али се ГЛСД садржај не може додавати у БСД садржај. Стога неки корисници више-лиценцирају своје доприносе и под овим алтернативама поред ГНУ-ове ЛСД.
  3. ГЛСД не преноси власништво ауторског права над садржајем. Википедија не поседује ауторско право над доприносима корисника; појединачни корисници су власници својих доприноса.
  4. ГЛСД није начин да се избегну закони о ауторском праву. Материјал заштићен ауторским правом који уредник не поседује или нема дозволу за коришћење не сме бити додаван у Википедију. Слично, материјал заштићен ауторским правом за који уредник има дозволу за коришћење, али не под ГЛСД или компатибилним лиценцама, такође не сме бити додаван у Википедију. Постоје изузеци, попут материјала који потпадају под доктрину поштене употребе Закона о ауторском праву САД односно одредбе о изузећу од ауторског права Закона о ауторском и сродним правима у Србији. Пример материјала за који се верује да се у складу са овим доктринама сме користити на Википедији би биле омотнице албума ради идентификације и критичког коментара о албуму. Википедија снажно настоји да одстрани садржај који није правно прихватљив путем система пријављивања могућих кршења ауторског права (види Википедија:Проблеми са ауторским правом).