Датотека:Crkva Svetog Đorđa u Takovu 06.jpg

Садржај странице није подржан на другим језицима
Ово је датотека са Викимедијине оставе
С Википедије, слободне енциклопедије

Оригинална датотека(5.184 × 3.456 пиксела, величина датотеке: 16,02 MB, MIME тип: image/jpeg)

Опис измене

Опис
Српски / srpski: Према једном попису Београдске митрополије, у Такову је још у првој половини XVIII столећа освећена црква брвнара на чијем месту је 1795, непосредно после Кочине Крајине, подигнута нова, посвећена св. Ђорђу. Своју данашњу славу дугује најпре историјском догађају за који се верује да се збио крај ње: ту је кнез Милош, 1815. на Цвети, објавио подизање Другог српског устанка. Таковска брвнара је једноставна, али прецизно изграђена црква са припратом и полукружном апсидом. Данашњи стрми кровни покривач својим обликом не одговара оригиналном клису. Врата на западном и јужном зиду декорисана су биљним и геометријским орнаментима. Финоћа дрворезбарског украса као и целокупна архитектура цркве указују на осаћанско порекло градитеља. Иконостас таковске брвнаре – према запису, дар Јована Обреновића – не представља ни хронолошку нити стилски јединствену целину. Благовести и представе јеванђелиста на дуборезаним царским дверима насликао је 1808. Јеремија Михаиловић, зограф из Хаџи Рувимовог уметничког круга; Распеће и Деизисни чин – занимљив због сачуваних сликаревих скица на полеђини – датују се у трећу деценију XIX столећа. Из прве половине истог века потичу и веома оштећене престоне иконе, као и полијелеј и ручни крст.
English: Wooden Church of St. George in the village of Takovo (Municipality of Gornji Milanovac), Serbia.
Ово је фотографија непокретног културног добра у Србији,
број
СК 502
Датум
Извор Сопствено дело
Аутор BrankaVV
Положај камере44° 02′ 49,66″ С, 20° 23′ 22″ И Kartographer map based on OpenStreetMap.Ова и друге слике снимљене у близини на: OpenStreetMapinfo

Лиценцирање

Ја, носилац ауторског права над овим делом, објављујем исто под следећом лиценцом:
w:sr:Кријејтив комонс
ауторство делити под истим условима
Дозвољено је:
  • да делите – да умножавате, расподељујете и преносите дело
  • да прерађујете – да прерадите дело
Под следећим условима:
  • ауторство – Морате да дате одговарајуће заслуге, обезбедите везу ка лиценци и назначите да ли су измене направљене. Можете то урадити на било који разуман манир, али не на начин који предлаже да лиценцатор одобрава вас или ваше коришћење.
  • делити под истим условима – Ако измените, преобразите или доградите овај материјал, морате поделити своје доприносе под истом или компатибилном лиценцом као оригинал.


Натписи

Укратко објашњење шта ова датотека представља/приказује

Ставке приказане у овој датотеци

приказује

Нека вредност без ставке на Википодаци

2. новембар 2022

3cc6e01d29b07d6262f045f75990660fadcec79b

3.456 пиксел

5.184 пиксел

Историја датотеке

Кликните на датум/време да бисте видели тадашњу верзију датотеке.

Датум/времеМинијатураДимензијеКорисникКоментар
тренутна21:22, 30. септембар 2023.Минијатура за верзију на дан 21:22, 30. септембар 2023.5.184 × 3.456 (16,02 MB)BrankaVVUploaded own work with UploadWizard

Следећа страница користи ову датотеку:

Метаподаци